ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
15οι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ικανοποιητική παρουσία

Την... κλάση τους έδειξαν στην Αλμέιρα οι Πολύμερος - Σκιαθίτης

Eurokinissi

Την... κλάση τους έδειξαν στην Αλμέιρα οι Πολύμερος - Σκιαθίτης
Ικανοποιητική θεωρείται η παρουσία της ελληνικής αποστολής στους φετινούς 15ους Μεσογειακούς Αγώνες που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Αλμέιρα της Ισπανίας. Συνολικά η Ελλάδα κατάφερε να κατακτήσει 59 μετάλλια, κάτι που την έφερε στην έκτη θέση της βαθμολογίας. Από αυτά, τα 32 κατέκτησαν οι άντρες, με τα υπόλοιπα 27 να αποτελούν γυναικεία υπόθεση.

Οι Ελληνες αθλητές πήραν 13 χρυσά, 15 αργυρά και 31 χάλκινα μετάλλια. Τις δυο τελευταίες ημέρες των αγώνων πήραν ένα χρυσό, ένα αργυρό και τρία χάλκινα. Το χρυσό μετάλλιο ήρθε από την κωπηλασία όπου οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες της Αθήνας Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης έκαναν επίδειξη δύναμης στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών παίρνοντας άνετα την πρώτη θέση. Μάλιστα αυτό είναι το πρώτο χρυσό μεσογειακό μετάλλιο στο αγώνισμα για την Ελλάδα στην ιστορία των αγώνων.

Η Ρούλα Στρατάκη στο έπταθλο πήρε τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας 5.943 βαθμούς ενώ πρώτη ήταν η Γαλλίδα Μαρί Κολονοβίλ με 6.017 και τρίτη η Τουρκάλα Ανζέλα Ατροσένκο με 5.870 βαθμούς. Στα 400μ εμπόδια ο Πλάτων Γκαβέλας έκανε σπουδαία κούρσα και πετυχαίνοντας ατομικό ρεκόρ με χρόνο 49.99 πήρε τελικά την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Το ίδιο ισχύει και για τον Στέργιο Νούσιο στο μήκος όπου με καλύτερο άλμα στα 7.91 κατέλαβε την τρίτη θέση στον τελικό του αγωνίσματος. Την τρίτη θέση στον τελικό του σύνθετου ατομικού της ρυθμικής κατέκτησε και η Ειρήνη Ανδριόλα που συγκέντρωσε 56.575 βαθμούς.

ΒΟΛΕΪ
«Χρυσό» δίδυμο

Τη μεγαλύτερη επιτυχία στο χώρο του μπιτς βόλεϊ σημείωσε από ελληνικής πλευράς το δίδυμο Βίκυ Αρβανίτη και Βάσω Καραντάσιου, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο 6ο τουρνουά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Στάβενγκερ της Νορβηγίας. Οι δυο Ελληνίδες αθλήτριες στον τελικό νίκησαν τις Βραζιλιάνες Φράνκα - Φελισμπέρτα, που αποτελούν Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, με 2-1 σετ (12-21, 16-21, 15-10).

  • Χαμόγελα επιφύλαξε για τον Παναθηναϊκό η κλήρωση του Τοπς Τιμς των ανδρών. Οι «πράσινοι» δε θα παίξουν στα προκριματικά, καθώς μπήκαν απευθείας στη φάση των ομίλων. Εκεί θα βρεθούν στον 4ο όμιλο μαζί με την Ερντέρμισπορ Ερεγκλί από την Τουρκία, ενώ τον όμιλο θα συμπληρώσουν ακόμα δύο ομάδες (οι πρώτες του 3ου και 5ου ομίλου). Για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε στο 5ο τουρνουά που θα φιλοξενηθεί στη Γενεύη της Ελβετίας από τη Σενουά μαζί με τον Ερυθρό Αστέρα και δυο ακόμη ομάδες που θα προκύψουν από το Τοπς Τιμς. Η ΕΑ Πατρών «έπεσε» στο 10ο τουρνουά, το οποίο ανέλαβε η VKP Μπρατισλάβας και θα είναι ακόμα η Αμρισβίλ από την Ελβετία και ο Διόνυσος Πάφου από την Κύπρο. Οι αγώνες θα γίνουν στις 11-13 Νοεμβρίου 2005.
Ενα χρόνο μετά

Τέσσερις Ιούλη 2004. Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατακτά πανάξια το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Με την απρόσμενη επιτυχία ξεκίνησε και η συζήτηση, αλλά και οι εξαγγελίες αρμοδίων για μια καινούρια αρχή, σε διαφορετικούς δρόμους.

Ο Ρεχάγκελ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα στήριξης και αξιοποίησης των παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Οι διεθνείς διεκδικούν και πετυχαίνουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στην επιτυχία. Πώς τα κατάφεραν; Λειτουργώντας το «εγώ», μέσα από το «εμείς». Θέτοντας υψηλούς στόχους, με βάση το κοινό καλό και όχι το ατομικό. Με εφαλτήριο το πάθος, το πείσμα, το φιλότιμο, το όνειρο και όχι μόνο το «όνομα στη μαρκίζα»...

Τέσσερις Ιούλη 2005. Σχετικοί και άσχετοι γιορτάζουν την επέτειο. Δυστυχώς (οι περισσότεροι) με πανηγυριώτικη διάθεση. Και όμως. Η μεγάλη επιτυχία άξιζε άλλης συνέχειας και αντιμετώπισης. Ουσιαστικής και καθημερινής. Από όλους και ιδιαίτερα από τους «υπεύθυνους» και τους «ταγούς». Ισως όμως αυτή την πικρή αλήθεια και να προσπαθούν να κρύψουν με τις παράτες, τη στείρα αναμνησιολογία και τα κενά «ζήτω».

Από την επομένη κιόλας του θριάμβου, πολιτικοί, παράγοντες, επιχειρηματίες έσπευσαν να τον καλουπώσουν στα δικά τους μέτρα και να καρπωθούν τα οφέλη. Δυστυχώς, τους ακολούθησαν και κάποιοι από τους διεθνείς. Που ευτέλισαν την προσπάθειά τους, κοστολογώντας τη με (υπέρογκα) υλικά ανταλλάγματα.

Ενα χρόνο μετά, «τα λόγια τα μεγάλα» αποδείχτηκαν ψεύτικα και το άθλημα παραμένει δέσμιο των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους. Στην πρωτεύουσα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, υπάρχουν δύο γήπεδα για τα ερασιτεχνικά σωματεία της. Η (εκάστοτε) κυβέρνηση χαρίζει χρέη στις ΠΑΕ, δίνει χάρη στους μπαταχτσήδες «παράγοντες» και αδιαφορεί για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Αυτά δηλαδή που ανέδειξαν και τους πρωταθλητές. Οσο θα είναι κυρίαρχη η πολιτική που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και το κέρδος του, η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού θα είναι ο κανόνας.


Γ. Κ.

ΜΠΑΣΚΕΤ
«Πράσινος» ο Τομάσεβιτς

Την πρώτη του φετινή μεταγραφή ανακοίνωσε χτες ο Παναθηναϊκός που προχώρησε στην απόκτηση του Σέρβου διεθνή Ντέγιαν Τομάσεβιτς ο οποίος αγωνιζόταν στη Βαλένθια. Ουσιαστικά τα πάντα ήταν απλώς θέμα χρόνου αφού οι δυο πλευρές εδώ και μερικές ημέρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία..

  • Στο Μαρούσι και του χρόνου θα παραμείνει τελικά προπονητής ο Παναγιώτης Γιαννάκης που χτες, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Αρη Βωβό να επεκταθεί η συνεργασία.
ΠΟΛΟ
«Μέσα» στην πρόκριση

Με νίκη επί της αήττητης (έως και χτες) διοργανώτριας ομάδας των ΗΠΑ με 7-5 ολοκλήρωσε η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών τον 1ο γύρο του Α' ομίλου του Γουόλντ Λιγκ που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Ετσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπιασε στη βαθμολογία τον Καναδά και την Αυστραλία με 11 βαθμούς, έστω και εάν τυπικά (λόγω χειρότερης διαφοράς ) κατέχει την τρίτη θέση του ομίλου. Ακολουθεί η Βραζιλία με 7 και η Γερμανία με 5 βαθμούς.

Το ενδιαφέρον της διοργάνωσης μεταφέρεται από την Τετάρτη στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, όπου θα διεξαχθεί η Β' προκριματική φάση με τις ίδιες ομάδες.

ΑΕΚ
«Ορεξάτος» ο Βενλίνσκι

Πρωτιά στο πρωτάθλημα, και βέβαια αυτό για το οποίο αποκτήθηκε, την επίτευξη γκολ υποσχέθηκε το νέο απόκτημα της ΑΕΚ Ουκρανός Ολεγκ Βενλίνσκι που από χτες το απόγευμα βρίσκεται στην Αθήνα. Στις πρώτες δηλώσεις του κατά την άφιξή του, ο διεθνής επιθετικός τόνισε ότι θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα με την «Ενωση» και να επιστρέψει στην Εθνική Ουκρανίας. «Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα και πολύ γνωστή σ' όλη την Ευρώπη. Στόχος μου είναι να βοηθήσω την ομάδα να εκπληρώσει τους στόχους της. Μέσα απ' την ΑΕΚ ελπίζω να έρθει και η επιστροφή μου στην Εθνική ομάδα της χώρας μου. Το μήνυμα που στέλνω στον κόσμο μας είναι ότι τους υπόσχομαι πολλά γκολ και την πρωτιά», δήλωσε το νέο απόκτημα του «Δικέφαλου» Ο. Βενλίνσκι. Παράλληλα αποκάλυψε ότι είχε και άλλες προτάσεις από το Αμβούργο, την Μπριζ και τη Βόλφσμπουργκ αλλά προτίμησε την ΑΕΚ εξαιτίας της στάσης που έδειξαν οι άνθρωποί της.

«ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 2005»
Εντυπωσιακή αυλαία

Με φαντασμαγορικό τρόπο από τα 38 προγράμματα που παρουσιάστηκαν μπροστά σε περίπου 5.000 θεατές, που βρέθηκαν στο κλειστό του Αργοστολίου, έπεσε την Κυριακή η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής, με την επωνυμία «Κεφαλονιά 2005».

Περίπου 1.500 αθλούμενοι από επτά χώρες παρουσίασαν σε τρεις πόλεις του νησιού (Ληξούρι, Κουρκουμελάτα, Αργοστόλι) τα θεαματικά προγράμματά τους, ενθουσιάζοντας τους θεατές, κάτι που το έδειξαν έμπρακτα με την παρουσία τους. Στην τελευταία εκδήλωση που έκλεισε τη φετινή διοργάνωση έδωσαν το «παρών» εκτός από ελληνικής πλευράς και ομάδες από τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Ιδιαίτερο στιγμιότυπο της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσία της «χάλκινης» Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ στη γυμναστική Στέλλας Πολλάτου, που υπήρξε αθλήτρια του διοργανωτή συλλόγου του Φεστιβάλ, ΑΓΣ Επτανήσων. Μάλιστα το «παρών» στους αγώνες του Αργοστολίου έδωσε και μερίδα αθλητών των εθνικών ομάδων ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, που ήταν πρώην συναθλητές της «χάλκινης» Ολυμπιονίκη.

Τους αγώνες του Φεστιβάλ παρακολούθησε και το μέλος της τεχνικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής Ροτζέριο Βαλέριο, που δήλωσε ικανοποιημένος τόσο από την ποιότητα του θεάματος όσο και από οργανωτικής πλευράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ