Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ενα χρόνο μετά

Τέσσερις Ιούλη 2004. Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατακτά πανάξια το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Με την απρόσμενη επιτυχία ξεκίνησε και η συζήτηση, αλλά και οι εξαγγελίες αρμοδίων για μια καινούρια αρχή, σε διαφορετικούς δρόμους.

Ο Ρεχάγκελ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα στήριξης και αξιοποίησης των παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Οι διεθνείς διεκδικούν και πετυχαίνουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στην επιτυχία. Πώς τα κατάφεραν; Λειτουργώντας το «εγώ», μέσα από το «εμείς». Θέτοντας υψηλούς στόχους, με βάση το κοινό καλό και όχι το ατομικό. Με εφαλτήριο το πάθος, το πείσμα, το φιλότιμο, το όνειρο και όχι μόνο το «όνομα στη μαρκίζα»...

Τέσσερις Ιούλη 2005. Σχετικοί και άσχετοι γιορτάζουν την επέτειο. Δυστυχώς (οι περισσότεροι) με πανηγυριώτικη διάθεση. Και όμως. Η μεγάλη επιτυχία άξιζε άλλης συνέχειας και αντιμετώπισης. Ουσιαστικής και καθημερινής. Από όλους και ιδιαίτερα από τους «υπεύθυνους» και τους «ταγούς». Ισως όμως αυτή την πικρή αλήθεια και να προσπαθούν να κρύψουν με τις παράτες, τη στείρα αναμνησιολογία και τα κενά «ζήτω».

Από την επομένη κιόλας του θριάμβου, πολιτικοί, παράγοντες, επιχειρηματίες έσπευσαν να τον καλουπώσουν στα δικά τους μέτρα και να καρπωθούν τα οφέλη. Δυστυχώς, τους ακολούθησαν και κάποιοι από τους διεθνείς. Που ευτέλισαν την προσπάθειά τους, κοστολογώντας τη με (υπέρογκα) υλικά ανταλλάγματα.

Ενα χρόνο μετά, «τα λόγια τα μεγάλα» αποδείχτηκαν ψεύτικα και το άθλημα παραμένει δέσμιο των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους. Στην πρωτεύουσα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, υπάρχουν δύο γήπεδα για τα ερασιτεχνικά σωματεία της. Η (εκάστοτε) κυβέρνηση χαρίζει χρέη στις ΠΑΕ, δίνει χάρη στους μπαταχτσήδες «παράγοντες» και αδιαφορεί για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Αυτά δηλαδή που ανέδειξαν και τους πρωταθλητές. Οσο θα είναι κυρίαρχη η πολιτική που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και το κέρδος του, η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού θα είναι ο κανόνας.


Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ