ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να γίνει η απεργία υπόθεση των εργαζομένων

Η κοινή δράση, με περιεχόμενο που να αναδείχνει τις σύγχρονες ανάγκες για την εργατική οικογένεια, είναι η μόνη απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου

Καμιά ανοχή στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου! Καμιά ανοχή στην προσπάθεια εκφυλισμού του αγώνα! Ολοι στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ!
Καμιά ανοχή στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου! Καμιά ανοχή στην προσπάθεια εκφυλισμού του αγώνα! Ολοι στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ!
Να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της απεργίας στις 24 του Ιούνη καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας επιτακτική την ανάγκη η εργατική τάξη - και με αυτόν τον απεργιακό της αγώνα - να δώσει αποφασιστική, ταξική απάντηση στην κυβέρνηση, στο ΣΕΒ και στα κόμματα του κεφαλαίου. Να συγκρουστεί ολομέτωπα με το σύνολο της αντιλαϊκής-αντεργατικής τους πολιτικής. Να προβάλει αιτήματα και διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της. Μακριά και κόντρα στα επιχειρήματα περί «αντοχών της οικονομίας», έξω από κάθε λογική συναίνεσης και συμβιβασμού που προβάλλει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης. Παλεύοντας για την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα οργανώσει το ΠΑΜΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το Πανεργατικό Μέτωπο καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να πάρουν απεργιακές αποφάσεις σε κάθε χώρο δουλιάς. Να οργανώσουν παντού απεργιακές επιτροπές. Να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για τη μαζικοποίηση της απεργίας, με προμετωπίδα το ταξικό, διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους, την κοινή συντονισμένη δράση ενάντια στην πολιτική που χτυπάει το σύνολο της εργατικής τάξης, των εργατοϋπαλλήλων.

Με τη συμμετοχή τους στην απεργία, με τα αιτήματα και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να στείλουν μήνυμα καταδίκης και στην τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Να εμποδίσουν το σχέδιο εκφυλισμού του αγώνα. Να απορρίψουν το πλαίσιο που προβάλλουν από κοινού η ΠΑΣΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» μπροστά στην απεργία. Τα «αιτήματά» τους είναι αποσπασματικά και δημιουργούν ασπίδα προστασίας στην κυρίαρχη πολιτική από τη λαϊκή αγανάκτηση. Βάζουν αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, δίνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο να περάσουν τα αντεργατικά τους σχέδια.

Οι δυνάμεις της συναίνεσης ζητάνε την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ αναγνωρίζει την αντιασφαλιστική συμβολή του νόμου Ρέππα, στη βάση του οποίου εξαπολύει σήμερα τη νέα σαρωτική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το Ασφαλιστικό των τραπεζών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εξειδίκευσης του νόμου στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων. Το ίδιο ισχύει και για την απελευθέρωση του ωραρίου. Οι δυνάμεις του συμβιβασμού υπερασπίζονται το ισχύον ωράριο, που φέρει την υπογραφή τους και το οποίο έχει ήδη συμβάλει στο να ενταθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς.

Επικαλούνται μάλιστα την απόφαση της ΟΚΕ για το ωράριο, νομιμοποιώντας το αντιδραστικό όργανο του κοινωνικού εταιρισμού που έστησε η κυβέρνηση για να περιβάλει με το μανδύα της συναίνεσης τα αντεργατικά της σχέδια.

Την ώρα που η επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του δυνάμεων οξύνεται σε βάρος της εργατικής τάξης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επανειλημμένα - και στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής - απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για κήρυξη απεργίας στις 29 του Ιούνη, με στόχο να ενώνεται ο αγώνας όλων των εργατών και των υπαλλήλων και να ενισχύεται η κοινή δράση μ' ένα περιεχόμενο που να αναδείχνει τις σύγχρονες ανάγκες για την εργατική οικογένεια. Επέλεξαν να κηρύξουν απεργία με πλαίσιο που βρίσκεται σε αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, αφήνοντας μάλιστα ελάχιστα χρονικά περιθώρια για την προετοιμασία του απεργιακού αγώνα.

Στο χέρι των εργαζομένων είναι να φέρουν την απεργία στα μέτρα των συμφερόντων και των πραγματικών τους αναγκών. Μαζί με το ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν αποφασιστικά:

  • Πλήρη-σταθερή εργασία. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου
  • Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ - Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες
  • Απόσυρση της κυβερνητικής τροπολογίας για το Ασφαλιστικό των τραπεζών
  • ΟΧΙ στην ένταξη των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ
  • Ενιαίο Ταμείο κύριας και ενιαίο Ταμείο επικουρικής σύνταξης για τους τραπεζοϋπαλλήλους
  • Ακύρωση της κατάπτυστης σύμβασης που υπέγραψε ο ΟΤΕ με τους συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ
  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία
  • Κατάργηση της αξιολόγησης που αποτελεί εργαλείο για τη μορφωτική υποβάθμιση και την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην Παιδεία
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών- αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η «επιταγή» στους τραπεζίτες, ο λογαριασμός στους εργαζόμενους

Τα αντιασφαλιστικά μέτρα που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η Κυβερνητική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό των τραπεζών και ήδη ως τροπολογία κατέθεσε προχτές στη Βουλή, για ψήφιση τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή, βοούν από μακριά. Απροκάλυπτη ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου. Διά νόμου, κατάργηση των υποχρεώσεων των τραπεζών, που έχουν απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, για να εξασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η αύξηση της κερδοφορίας τους και για ορισμένες απ' αυτές (ημικρατικές) να παραδοθούν «άμωμες» στους επίδοξους αγοραστές τους. Εκτιμήσεις, ανεβάζουν αυτό το «δώρο» προς το τραπεζικό κεφάλαιο μέχρι και τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το κόστος αυτής της λοβιτούρας, γιατί περί αυτού πρόκειται, μεταφράζεται ως εξής:

-- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άντρες (μέχρι 7 χρόνια) και γυναίκες (μέχρι και 17 χρόνια), μέσα από την κατάργηση των προσυνταξιοδοτικών καθεστώτων που κατοχύρωναν τα ειδικά τους ταμεία.

-- Δραστική μείωση του ύψους των συντάξεων, έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες.

-- Συρρίκνωση των συντάξεων που ήδη απονέμονται, καθώς με την υπαγωγή των σημερινών συνταξιούχων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ύψος των ετήσιων αυξήσεων περνά αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

-- Το ΙΚΑ, επιβαρύνεται με νέα βάρη και υποχρεώσεις που κανονικά ανήκουν στις τράπεζες, ενώ στον αντίποδα μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές των τραπεζών. Η μείωση αυτή σε ορισμένες τράπεζες φτάνει μέχρι 50%.

-- Διατηρούνται και διευρύνονται οι διαχωρισμοί των εργαζομένων, ανάλογα με το χρόνο ένταξης στην εργασία τους.

-- Επιχειρείται η κατάργηση όλων των επικουρικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων και μέσω αυτής η αντίστοιχη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Το αντιασφαλιστικό μοντέλο, στις τράπεζες που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, βασίζεται στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους. Ειδικότερα για την υπαγωγή των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αποτελεί εξειδίκευση του νόμου 3029, που ψήφισε πριν τρία χρόνια το ΠΑΣΟΚ.

Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως ένα «ταμείο» μέσα από το οποίο δήθεν θα εξασφαλιστούν τα μετέωρα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων πριν το 1993, ούτε «Ταμείο» είναι, ούτε πολύ περισσότερο διασφαλίζει κανέναν. Είναι ένα «ταμείο μαϊμού» και αυτό προσωρινό, για να εξασφαλιστεί - για λογαριασμό των τραπεζιτών - η κατάργηση των επικουρικών ταμείων.

Σε δεινή θέση θα περιέλθει το ΙΚΑ, του οποίου ο κλάδος σύνταξης ήδη εμφανίζει ελλείμματα. Τώρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι η χρηματοδότηση του 1% του ΑΕΠ, που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ, δε φτάνει για τις τρέχουσες ανάγκες του ΙΚΑ, πολύ περισσότερο δε δημιουργεί ούτε ένα ευρώ αποθεματικών. Η ένταξη των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς και των άλλων ειδικών ταμείων των ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ, με τους όρους που μεθοδεύεται, θα τινάξει στον αέρα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας.

Είναι λοιπόν ψευδαίσθηση ότι μέσα σε ένα τέτοιο ταμείο, θα κατοχυρωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των 100.000 τραπεζοϋπαλλήλων και συνταξιούχων. Οπως είναι ψευδαίσθηση να πιστέψουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι δήθεν δε θίγονται οι εργαζόμενοι πριν το 1993. Η επιχείρηση άλωσης των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων τους θίγει όλους. Και όχι μόνο αυτούς. Το μάρμαρο θα πληρώσουν και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, καθώς η επιβάρυνσή του, προδιαγράφει με μαθηματική ακρίβεια, ένα νέο κύκλο αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Και βέβαια η «λύση» του προβλήματος δε βρίσκεται στην εφαρμογή του νόμου Ρέππα (3029), όπως επιζητεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, καθώς τα σημερινά αντιασφαλιστικά μέτρα οικοδομούνται ακριβώς πάνω σε αυτόν το νόμο. Εξόχως επικίνδυνη άλλωστε για το σύνολο των εργαζομένων, είναι και η θέση της κυβέρνησης, όπως διατυπώνεται στην Εισηγητική Εκθεση του εν λόγω νομοθετήματος, που κατατέθηκε προχτές Παρασκευή στη Βουλή για τη: «Μετεξέλιξη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑΜ σε ένα και μοναδικό ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης αντίστοιχα των απασχολούμενων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στη χώρα μας». Πράγμα που σημαίνει ότι σειρά παίρνουν όλα τα ταμεία κύριας αλλά και επικουρικής σύνταξης. Η θέση αυτή προδιαγράφει νέες ασφαλιστικές παρεμβάσεις σε όλα τα ταμεία που μέχρι στιγμής είναι εκτός ΙΚΑ. Η ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και για τις υπόλοιπες κατηγορίες και κλάδους, στα κατώτερα επίπεδα που έχουν σπρώξει σήμερα τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, είναι προ των πυλών.

ΟΤΕ
Το ξεπούλημα γίνεται νόμος...

Την κατάπτυστη σύμβαση νομιμοποιεί τροπολογία της κυβέρνησης σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Παρασκευή

Με μια προσθήκη - τροπολογία σε σχέδιο νόμου για την Κεφαλαιαγορά, η κυβέρνηση έβαλε χτες οριστικά ταφόπλακα στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΤΕ, ανοίγοντας, παράλληλα, το δρόμο για την επέκταση των εργασιακών ανατροπών και στις άλλες πρώην ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, τίθεται σε ισχύ η κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε η συμβιβασμένη ηγεσία στην ΟΜΕ - ΟΤΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού και η οποία προβλέπει την απόλυση 6.000 εργαζομένων και τη μερική αντικατάστασή τους με νέους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου, να εξασφαλίσουν για τον Οργανισμό φτηνότερο εργατικό δυναμικό και να αυξήσουν έτσι τα υπερκέρδη της εργοδοσίας, επισφραγίζεται με την τροπολογία της κυβέρνησης. Οι συνέπειες από την εφαρμογή της θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για τη νέα βάρδια των εργαζομένων στον ΟΤΕ, που πλέον θα κληθούν να προσφέρουν την εργατική τους δύναμη με τα ελάχιστα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες και για τα Ταμεία των εργαζομένων στον ΟΤΕ (κύριας και επικουρικής σύνταξης), τα βάρη των οποίων θα μετατοπιστούν στις πλάτες όλων των εργαζομένων, με τη σχεδιαζόμενη ένταξη του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες, όχι μόνο των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που στήριξαν και υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά και της παράταξης του ΣΥΝ στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, που νομιμοποίησε τις αντεργατικές ρυθμίσεις, συμμετέχοντας στο διάλογο με την εργοδοσία. Προκύπτει έτσι η ανάγκη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ να κάνουν δική τους υπόθεση την αγωνιστική ανατροπή της κατάπτυστης σύμβασης. Να σκεφτούν καλά, αν πρέπει να κάνουν χρήση της λεγόμενης «εθελουσίας εξόδου» και να βάλουν έτσι μπουρλότο στα εργασιακά δικαιώματα, όχι μόνο των μελλοντικών εργαζόμενων στον ΟΤΕ, αλλά στο σύνολο της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης. Η συμπόρευση με τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου και όλη την εργατική τάξη αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΗ
Εργάτη τον εργάτη, γιαπί το γιαπί

Δέκα μέρες πριν από την απεργιακή κινητοποίηση, φουντώνει η μάχη για την επιτυχία της

Από την απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων, στην Αθήνα, στις 10/11/2004
Από την απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων, στην Αθήνα, στις 10/11/2004
Με όλες τους τις δυνάμεις, οι οικοδόμοι από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, που κήρυξε η ταξική τους Ομοσπονδία για τις 29 του Ιούνη. Οι περιφερειακές συσκέψεις Σωματείων και Συνδικάτων, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, κατέδειξαν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μετατρέψουν την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε μαζικό βήμα καταδίκης της πολιτικής, που κλέβει τον ιδρώτα τους και χτυπάει ολομέτωπα το σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Τα μηνύματα από τις καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλιάς είναι ενθαρρυντικά για την επιτυχία της απεργίας. Στα εργοτάξια και τα γιαπιά, επικρατεί αγωνιστικός αναβρασμός και η αγανάκτηση για τα συσσωρευμένα προβλήματα, που γεννάει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, περισσεύει ανάμεσα στους εργαζόμενους του κλάδου. Με σχέδιο δράσης και προγραμματισμό, τα Παραρτήματα εξορμούν στις συνοικίες, ενώ κεντρικές περιοδείες πραγματοποιούν καθημερινά και οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Οι προκηρύξεις με το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τα αιτήματα του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες κάθε εργατοοικογένειας, διακινούνται πλατιά στους εργαζόμενους του κλάδου, γίνονται αντικείμενο συζήτησης και συναντούν μεγάλη αποδοχή. Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην προπαγάνδιση της απεργίας στους μετανάστες εργάτες, με στόχο ακόμα πιο αποφασιστικά να πάρουν θέση δίπλα στους Ελληνες συναδέλφους τους, να εντείνουν την κοινή ταξική δράση, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση.

Η επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 10 Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, στις 17 Μάρτη με το ΠΑΜΕ, αλλά και η σχεδόν καθολική συμμετοχή των οικοδόμων στην πρωτομαγιάτικη απεργία, βάζουν ψηλά τον πήχη για τους οικοδόμους, δέκα μόλις μέρες πριν από τη νέα απεργία τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, με δουλιά εργάτη τον εργάτη, οι οικοδόμοι δίνουν τη μάχη της απεργίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βάλουν «πλάτη» στην ανάπτυξη ακόμα πιο δυναμικών ταξικών αγώνων, κόντρα στη λογική της συναίνεσης, της μοιρολατρίας και του «κοινωνικού εταιρισμού», που καλλιεργούν τα κόμματα του κεφαλαίου και οι συνδικαλιστικοί εκφραστές τους.

Με τον αγώνα τους, οι οικοδόμοι διεκδικούν:

  • Κλαδικές συμβάσεις, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Κατώτερο μεροκάματο 60 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 55, επαναφορά των 4.050 ενσήμων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, προσδιορισμό του συντελεστή στις οικοδομικές εργασίες σε 1- 1,70.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκάματου, υπολογισμό της ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου.
  • Πλήρη κατοχύρωση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου.
  • Σταθερή εργασία, ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.
  • Πραγματοποίηση έργων με δημόσιες επενδύσεις, που να υπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες. Να καταργηθούν οι διατάξεις που εμποδίζουν τη νομιμοποίηση των μεταναστών και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νομιμοποίησης. Σύναψη διακρατικών συμφωνιών, ώστε ο χρόνος ασφάλισής τους στη χώρα μας να λαμβάνεται υπόψιν στις χώρες προέλευσής τους για θεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και παροχών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ