Κυριακή 19 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΤΕ
Το ξεπούλημα γίνεται νόμος...

Την κατάπτυστη σύμβαση νομιμοποιεί τροπολογία της κυβέρνησης σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Παρασκευή

Με μια προσθήκη - τροπολογία σε σχέδιο νόμου για την Κεφαλαιαγορά, η κυβέρνηση έβαλε χτες οριστικά ταφόπλακα στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΤΕ, ανοίγοντας, παράλληλα, το δρόμο για την επέκταση των εργασιακών ανατροπών και στις άλλες πρώην ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, τίθεται σε ισχύ η κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε η συμβιβασμένη ηγεσία στην ΟΜΕ - ΟΤΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού και η οποία προβλέπει την απόλυση 6.000 εργαζομένων και τη μερική αντικατάστασή τους με νέους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου, να εξασφαλίσουν για τον Οργανισμό φτηνότερο εργατικό δυναμικό και να αυξήσουν έτσι τα υπερκέρδη της εργοδοσίας, επισφραγίζεται με την τροπολογία της κυβέρνησης. Οι συνέπειες από την εφαρμογή της θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για τη νέα βάρδια των εργαζομένων στον ΟΤΕ, που πλέον θα κληθούν να προσφέρουν την εργατική τους δύναμη με τα ελάχιστα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες και για τα Ταμεία των εργαζομένων στον ΟΤΕ (κύριας και επικουρικής σύνταξης), τα βάρη των οποίων θα μετατοπιστούν στις πλάτες όλων των εργαζομένων, με τη σχεδιαζόμενη ένταξη του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες, όχι μόνο των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που στήριξαν και υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά και της παράταξης του ΣΥΝ στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, που νομιμοποίησε τις αντεργατικές ρυθμίσεις, συμμετέχοντας στο διάλογο με την εργοδοσία. Προκύπτει έτσι η ανάγκη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ να κάνουν δική τους υπόθεση την αγωνιστική ανατροπή της κατάπτυστης σύμβασης. Να σκεφτούν καλά, αν πρέπει να κάνουν χρήση της λεγόμενης «εθελουσίας εξόδου» και να βάλουν έτσι μπουρλότο στα εργασιακά δικαιώματα, όχι μόνο των μελλοντικών εργαζόμενων στον ΟΤΕ, αλλά στο σύνολο της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης. Η συμπόρευση με τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου και όλη την εργατική τάξη αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ