Κυριακή 19 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα «ρετιρέ» και τα δικομματικά «καταγώγια»!

Οι βιομήχανοι χειροκροτούν, οι τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους, οι εφοπλιστές πανηγυρίζουν. Μόνο ο Χρυσοχοΐδης πάει να σκάσει αφού δεν πρόλαβε να είναι το δικό του το κόμμα που θα 'δινε τόση μεγάλη χαρά στους «βασικούς μετόχους» του πλιάτσικου ενάντια στο μέλλον και στα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Το είπε προχτές και ο Σκανδαλίδης όταν τον ρώτησαν τι θα έκανε το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που ήταν αυτό στην κυβέρνηση, από τη στιγμή που η ΝΔ εφαρμόζει στις τράπεζες το νόμο του Ρέππα: «Θα εφαρμόζαμε το νόμο του Ρέππα» (!), απάντησε...

***

Μέσα σε 15 μήνες η «σεμνότητα» και η «ταπεινότητα» του Καραμανλή ήρθε να δέσει με την «ποιότητα» των Σημίτη - Παπανδρέου. Το «ήπιο» πρόσωπο της «μεταρρύθμισης» της ΝΔ αναδύθηκε βγαλμένο από τη μούχλα του ΠΑΣΟΚικού «εκσυγχρονισμού» που προηγήθηκε. Αλλά η ιστορία είναι παλιά. Οι «αναδιαρθρώσεις» τους είναι συνυφασμένες εδώ και τουλάχιστον μια 20ετία με την ιδεολογικοπολιτική χυδαιότητα. Πριν μερικά χρόνια ο Μητσοτάκης ήθελε να «σώσει» τον τόπο από τους «προνομιούχους» οδηγούς της ΕΑΣ. Οπως σήμερα ο Καραμανλής από τον Σημίτη, έτσι κι εκείνος είχε πάρει τη σκυτάλη από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον εμπνευστή της λάσπης περί «εργαζομένων - ρετιρέ»!

*

Ξαναζούμε το ίδιο μοντέλο: Η κυβέρνηση Σημίτη - Ρέππα - Παπανδρέου έστρεφε τους εργάτες εναντίον των αγροτών και τους γονείς εναντίον των καθηγητών. Η κυβέρνηση Καραμανλή - Παναγιωτόπουλου - Αλογοσκούφη βάζει τον εργάτη της ΔΕΗ απέναντι στον εργάτη της ΔΕΠΑ και τον εργάτη των ΕΛΠΕ εναντίον του εργάτη στου Βαρδινογιάννη.

Βάζουν τους εργάτες να κηρύξουν τον εμφύλιο πόλεμο στους εργάτες! «Στεναχωρούνται», λέει, γιατί οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν λιγότερα από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

  • Εφτασαν να μοιράζουν και συκοφαντικά φυλλάδια με τους μισθούς των εργαζόμενων στην ΕΘΕΛ, στην ΕΥΔΑΠ, στην ΕΡΤ, στη ΔΕΗ. Εκεί, δηλαδή, που ένας εργαζόμενος με 15 χρόνια υπηρεσίας παίρνει - δεν παίρνει 1.500 ευρώ! Εκεί που οι 8.000 «νοικιασμένοι» εργάτες στα λιγνιτωρυχεία, που η μόνη μονιμότητα που έχουν είναι ότι ζουν με τον καρκίνο, πληρώνονται από τους εργολάβους με ...15 ευρώ τη μέρα!

Ποτέ όμως δε μίλησαν για τους «Κοπελούζους» και τους εισηγμένους στο Χρηματιστήριο που κέρδιζαν κάθε μέρα εντός του 2004 το ποσό των 29 εκατ. δραχμών. Καθαρά! Κάθε μέρα! Ποτέ δε μίλησαν για τα 200.000 ευρώ το χρόνο με τα οποία αμείβεται ο κύριος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ!

  • Μιλούν για «ρετιρέ» στους τραπεζοϋπαλλήλους. Εκεί που με 25 χρόνια δουλιάς, με επίδομα πτυχίου, επίδομα γάμου και δυο παιδιά ο μισθός είναι 1.100 ευρώ! Εκεί που με 9 χρόνια δουλιά, με επίδομα γάμου και με επίδομα ταμία ο μισθός μιας τραπεζοϋπαλλήλου είναι 900 ευρώ! Ιδού τα «ρετιρέ»!

Ποτέ βέβαια δε μίλησαν για τα 13.400 εκατομμύρια ευρώ κέρδη (πάνω από 4,5 τρισ. δραχμές!), που ξεκοκάλισαν οι τραπεζίτες από το 1997 μέχρι το 2003

***

Ψεύτες και άθλιοι! Δηλητηριάζουν το λαό, για να παίξουν το «διαίρει και βασίλευε», εμφανίζοντας σαν «υψηλόμισθους» τους εργαζόμενους του Δημοσίου, που βράζουν στο ίδιο καζάνι με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Θέλουν να προσδώσουν στην εργατιά τα εξωνημένα χαρακτηριστικά εκείνης της «εργατικής αριστοκρατίας» που τους υπηρετεί και τους προσκυνά. Το «ιδεολογικό» τους τροπάρι είναι χυδαίο και ύπουλο. Συκοφαντούν τους εργάτες στους εργάτες. Ψάχνουν να βρουν τους «ευνοημένους» μεταξύ των εργατών για να τα πάρουν από όλους - όλα: Μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις.

*

Θέλουν «αναδιαρθρώσεις» και «ανταγωνιστικότητα». Τα εμφανίζουν σαν «εθνική» υπόθεση. Αλλά πρόκειται για το νέο μεγάλο γιουρούσι κατά των πολλών ώστε να ξεχειλώσουν τα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας.

Τα βάζουν με τους λιμενεργάτες όταν οι εφοπλιστές μόνο μέσα στο 2004 κέρδισαν όσα κόστισε μια ολόκληρη Ολυμπιάδα! Μιλούν για «ρετιρέ» στα ΕΛΠΕ όταν ο εκεί Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος που διόρισαν αμείβονται με 595.000 ευρώ ετησίως!

Θέλουν να «αναδιαρθρώσουν» την οικονομία, αποδιαρθρώνοντας ό,τι απέμεινε από μια εργατιά του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που είναι βαριά εκμεταλλευόμενη, καταχρεωμένη, ανήμπορη να τα βγάλει πέρα, που τρέχει και δε φτάνει.

Τα επιτελεία της «μεταρρύθμισης» βάλθηκαν να βρουν μεταξύ των εργατών τους ...«Κροίσους»!

Ομως, αν τους έπιασε ο πόνος επειδή η τάδε κατηγορία εργαζομένων παίρνει «λίγα» και η δείνα κατηγορία παίρνει «περισσότερα», τότε ποιος είπε ότι όλοι πρέπει να παίρνουν «λίγα»; Γιατί τα «περισσότερα» να γίνουν «λίγα» και όχι τα «λίγα» να γίνουν «περισσότερα»; Γιατί η «εξομοίωση» πρέπει να γίνει προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω;

***

Οι προηγούμενοι, του ΠΑΣΟΚ, είχαν επιστρατεύσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», το «διαίρει και βασίλευε», την πολιτική του βάζω τον εργάτη να τσακωθεί με τον γεωργό και τον συνταξιούχο με τον άνεργο. Ετούτοι, της ΝΔ, «σεμνοί» και «ταπεινοί», βάζουν τον εργάτη να τσακωθεί με τον εργάτη, τον «απασχολήσιμο» με τον ανασφάλιστο, τον πατέρα με το παιδί του. Και εκείνοι και ετούτοι, «Μακιαβέληδες» και «πεμπτοφαλαγγίτες». Για το καλό των «αναδιαρθρώσεων».

*

Αλλά πόσο άλλο να «αναδιαρθρωθεί» η εργατιά;

Με βάση τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι 11,73 ευρώ όταν το αντίστοιχο στην ΕΕ είναι υπερπλάσιο, δηλαδή 23,05 ευρώ! Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 44,2 ώρες τη βδομάδα όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 41,4 ώρες. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκε σε μια διετία (2001 - 2003) κατά 4 χρόνια και από τα 59,4 πήγε στα 63,2 χρόνια όταν ο μέσος όρος της ΕΕ των «25» είναι 61 χρόνια!

*

Τι άλλο θέλουν πια από τους εργάτες όλοι αυτοί οι «κύριοι» με τους παχυλούς μισθούς που με... σεμνότητα καταγωγίου ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμα περισσότερο, να πληρώνονται ακόμα λιγότερο, με ανύπαρκτη ασφάλεια και συντάξεις πείνας;

***

Ο ελληνικός λαός είναι αντιμέτωπος με μια καθολική ολομέτωπη επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Και των δυο κομμάτων της, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτών που μαζί συνυπέγραψαν την επαίσχυντη συμφωνία στον ΟΤΕ. Που ο ένας ξεπουλάει την ΑΓΕΤ, ο άλλος τον ΟΠΑΠ και οι δυο μαζί τα... Σπήλαια του Διρού!

Ο ελληνικός λαός είναι αναγκασμένος να βγάλει συμπεράσματα για τα σιαμαία του δικομματισμού και τους «συνδιαλεγόμενους» κολαούζους τους. Είναι αναγκασμένος να βγει στους δρόμους! Αν δεν «ΠΑΜΕ» τώρα στο μέτωπο της απειθαρχίας, της αντίστασης και της αντεπίθεσης, το αύριο που μας επιφυλάσσουν έχει ένα όνομα: Μεσαίωνας.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ