Κυριακή 19 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Τρίζει το «ευρω-οικοδόμημα»

Σε βαθιά κρίση η ΕΕ μετά το πλήρες ναυάγιο για τον προϋπολογισμό

Μπορεί, ο Ζ. Σιράκ -καιτο χαμόγελό του- να δεσπόζει στη φωτογραφία, αλλά η εικόνα της Συνόδου Κορυφής εκφράζεται απο τους υπόλοιπους...

Associated Press

Μπορεί, ο Ζ. Σιράκ -καιτο χαμόγελό του- να δεσπόζει στη φωτογραφία, αλλά η εικόνα της Συνόδου Κορυφής εκφράζεται απο τους υπόλοιπους...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Σε βαθιά κρίση με απροσδιόριστη και αβέβαιη ημερομηνία εξόδου εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την εκκωφαντική αποτυχία της Συνόδου Κορυφής τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Κάτω από το βάρος της κατακραυγής των λαών και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τον ανταγωνισμό των ισχυρών κρατών-μελών για «ζώνες επιρροής» και ηγεμονία, η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε πλήρες ναυάγιο στο ζήτημα του προϋπολογισμού 2007-2013, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν να αποφευχθεί μια τέτοια «καταστροφική» εξέλιξη.

Αμέσως μετά ξέσπασε ένας πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Μπλερ και Σιράκ με τον ένα να ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο για το ναυάγιο, ενώ περισσότερο προς το πλευρό του Γάλλου Προέδρου έκλινε ο Γκ. Σρέντερ, δείχνοντας ότι ο γαλλογερμανικός άξονας «αντέχει». Το βέβαιο είναι ότι πατάει γερά στο έδαφος η εκτίμηση που έκανε αμέσως μετά το ναυάγιο ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Το βάθος της κρίσης γίνεται μεγαλύτερο αν συνεκτιμηθεί ότι οι ηγεσίες των 25 χωρών-μελών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου ώστε να μετριάσουν το μέγεθος της κρίσης. Ετσι, η ΕΕ, χωρίς να συμφωνήσει στον προϋπολογισμό της επταετίας 2007-2013, βγαίνει βαριά τραυματισμένη, ενώ από τις δηλώσεις των ηγετών της δε διαφαίνεται προοπτική άμεσης επούλωσης των πληγών της.

Η παταγώδης αποτυχία ήρθε μετά την καταψήφιση της συμβιβαστικής πρότασης της λουξεμβουργιανής προεδρίας από Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και Ισπανία.

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπλερ, ο οποίος υποστήριξε ότι «είναι μια στιγμή αναγέννησης» ζητώντας από την ΕΕ «να αλλάξει ταχύτητα προκειμένου να προσαρμοστούμε στον κόσμο που ζούμε». Δικαιολογώντας την αδιάλλακτη στάση του στο Συμβούλιο Κορυφής είπε ότι η πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας για τον προϋπολογισμό θα κόστιζε 18 δισ. ευρώ για τη χώρα του στο διάστημα 2007-2013. Επέμεινε βέβαια να συνδέει το πάγωμα των «επιστροφών» στη χώρα του με την αναθεώρηση (διάβαζε περικοπές) στα κονδύλια για την ΚΑΠ.

«Πιστεύω πως θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ, και συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι δεν επετεύχθη οφείλεται αποκλειστικά στην ανελαστική στάση των Βρετανών και των Ολλανδών». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «έχουν μιαν ευθύνη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ιστορίας».

Στις διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών για τους πόρους και τη μοιρασιά των κονδυλίων απέδωσε το ναυάγιο ο Κ. Καραμανλής αρνούμενος να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. «Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για την ΕΕ παρά για τη χώρα μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς και τις δραματικές εκφράσεις.

Περιγράφοντας με κομψό τρόπο την αποτυχία είπε ότι «θα ήταν ευρωπαϊκή επιτυχία αν είχαμε μια πολιτική συμφωνία». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποστήριξε την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας (1,06% του ΑΕΠ της ΕΕ), από την οποία, όπως αποκάλυψε ξαφνικά, «θα παίρναμε κονδύλια που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ»!

Απέφυγε να κάνει κάθε πρόβλεψη για την τύχη του προϋπολογισμού, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Παραδέχτηκε ότι η ΕΕ περνάει μια «πολύ δύσκολη φάση» καθώς η αποτυχία της συνόδου συνέπεσε με τα «όχι» για το «ευρωσύνταγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ