ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ικανοποιεί αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο

Ακολουθώντας τα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη ρύθμιση για την οριστική και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου

Eurokinissi

Κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή της επίθεση, η κυβέρνηση μετά από μια σειρά μέτρα που έδωσαν καίρια χτυπήματα στις κατακτήσεις των εργαζομένων, προωθεί τη ρύθμιση για το ωράριο των καταστημάτων. Εχουν προηγηθεί η επαίσχυντη ρύθμιση για την «εθελούσια έξοδο» των εργαζομένων στον ΟΤΕ, το ασφαλιστικό των τραπεζών, ολόκληρη η πολιτική υπονόμευσης των λαϊκών κατακτήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Μια πολιτική που εκφράζεται με πάγωμα στην πραγματικότητα των αποδοχών των εργαζομένων σ' ένα καθεστώς πλήρους ασυδοσίας στο σύστημα διαμόρφωσης των τιμών και στις ανατιμήσεις. Η ρύθμιση για το ωράριο, ανεξάρτητα από τις προσχηματικές και προκλητικές κυβερνητικές κορόνες, στοχεύει στην πλήρη και οριστική απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων. Προβλέπει την επιμήκυνση του καθημερινού ωραρίου κατά μία ώρα, του Σαββάτου κατά δύο ώρες, ενώ ταυτόχρονα καταργεί τη δυνατότητα των νομαρχών να μειώνουν τις ώρες σε τοπικό επίπεδο. Μια ρύθμιση που οπωσδήποτε είναι σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο εμπόριο και των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Οι μόνοι τους οποίους εξυπηρετεί είναι οι γιγαντιαίες εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεγαλοεργοδότες του εμπορίου.

Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αποτελεί πάγιο και διαρκή στόχο του μεγάλου κεφαλαίου. Το απελευθερωμένο ωράριο επιτρέπει σε μια μερίδα πολυεθνικών να ενισχύσουν αποφασιστικά την κυριαρχία τους στην αγορά. Βεβαίως, η απελευθέρωση του ωραρίου από μόνη της δε φτάνει, αν δε συνοδεύεται από κατάργηση βασικών εργατικών κατακτήσεων.

Eurokinissi

Αυτήν ακριβώς την απαίτηση του μεγάλου, ξένου και ντόπιου, κεφαλαίου κλήθηκαν να ικανοποιήσουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εξαπέλυσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν μια άγρια επίθεση ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 εκδηλώθηκαν επιτακτικά οι απαιτήσεις μεγάλων πολυεθνικών του εμπορίου για το σπάσιμο οποιασδήποτε δέσμευσης αφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Απαιτούσαν, προκειμένου να εγκατασταθούν στην αγορά, αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

«Πρωτοπόρο» το ΠΑΣΟΚ

Μέχρι και το 1988, παρά τις προσπάθειες και προηγούμενων κυβερνήσεων να χτυπήσουν το ωράριο, ίσχυε η 48ωρη λειτουργία των καταστημάτων και το 40ωρο - πενθήμερο για τους εργαζόμενους. Εκείνη τη χρονιά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εργασίας τον Γ. Γεννηματά κατάφερε την πρώτη αποδέσμευση και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έφτασε τις 56 ώρες, ενώ η κατοχύρωση - υποτίθεται - του 40ωρου για τους εργαζόμενους δεν εφαρμόστηκε σχεδόν ποτέ στην πράξη.

Το 1990 η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πολυεθνικών επιχειρήσεων, εισάγοντας με νόμο τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στο εμπόριο, τη μερική απασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κλπ. Δυο χρόνια αργότερα με προεδρικό διάταγμα και πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού είχε στρώσει το έδαφος για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αποφασίζει την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως οι αλυσίδες των σούπερ - μάρκετ, οργίασαν! Επέβαλαν απάνθρωπα ωράρια μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 10 το Σάββατο. Οι εργαζόμενοι δούλευαν κάτω από άθλιες συνθήκες και εξαντλητικά ωράρια.

Το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης των εργαζομένων ξεχείλισε την περίοδο 1996-1997, όταν δεκαπέντε περίπου αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων αποφάσισαν να ανοίγουν τα καταστήματά τους το Σάββατο μέχρι τις 8 το βράδυ στις περιοχές της Γλυφάδας, του Κολωνακίου και της Κηφισιάς! Με μπροστάρη τα ταξικά σωματεία του κλάδου και τις συνεπείς συνδικαλιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων αναπτύχθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις που κράτησαν έξι μήνες, προκειμένου να μην περάσει η νέα μεθόδευση, να καταργηθούν τα απάνθρωπα ωράρια και οι αντεργατικοί νόμοι των κυβερνήσεων.

Αυτόν τον αγώνα πούλησαν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι οποίες στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου» έβαλαν τις υπογραφές τους κάτω από εκείνες του προεδρείου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), δηλαδή των πολυκαταστημάτων, σε μια κατάπτυστη υπουργική απόφαση. Η απόφαση που ισχύει μέχρι σήμερα προβλέπει ελεύθερη ώρα έναρξης χειμώνα - καλοκαίρι και κλείσιμο το καλοκαίρι στις 9 μ.μ., το χειμώνα στις 8.00 μ.μ. καθημερινά και στις 6.00 μ.μ. το Σάββατο όλο το χρόνο. Καταδίκασαν τους εργαζόμενους του κλάδου να δουλεύουν όποτε και για όσο διάστημα θέλει ο εργοδότης, για όσες ώρες θέλει ο εργοδότης και με μισθούς πείνας και εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε εξοντωτικούς ρυθμούς δουλιάς για ολοένα μικρότερα μεροκάματα.

Στα ίδια χνάρια η ΝΔ

Εχοντας βρει το έδαφος «στρωμένο» από τους προκατόχους της, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έκανε το βήμα προς την πλήρη και οριστική απελευθέρωση του ωραρίου. Ανατρέποντας ακόμα κι αυτό το απάνθρωπο ωράριο που προβλέπει η υπουργική απόφαση του 1997, προσηλωμένη στις επιταγές της «ελεύθερης αγοράς» των μονοπωλίων και των μεγαλοεργοδοτών, στην ουσία ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία των καταστημάτων είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα επτά μέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το τελικό νομοσχέδιο που ενέκρινε την προηγούμενη Πέμπτη η Κυβερνητική Επιτροπή και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τις επόμενες μέρες, στο εξής τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 9.00 το βράδυ τις καθημερινές χειμώνα - καλοκαίρι και μέχρι τις 8.00 το Σάββατο χωρίς συγκεκριμένη ώρα έναρξης. Επιπλέον, κι αυτός είναι ένας από τους τρόπους που η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πλήρη απελευθέρωση, δίνει στους νομάρχες τη δυνατότητα να αποφασίζουν τη διεύρυνση του ωραρίου και πέρα από αυτές τις ώρες, ενώ καταργεί τη δυνατότητα που είχαν με την ΚΥΑ του 1997 να αποφασίζουν στις περιοχές της αρμοδιότητάς τους μικρότερο ή διακεκομμένο ωράριο.

Οσον αφορά την αργία της Κυριακής από τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών είναι φανερές οι προθέσεις τους αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να τη βάλουν στη λαιμητόμο της απελευθέρωσης. Από την πρώτη στιγμή που ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου εξήγγειλε τις κυβερνητικές προθέσεις για το ωράριο, δήλωσε ότι στη δυνατότητα των νομαρχών να το διευρύνουν εντάσσεται και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις αυτές ανάγκασε την κυβέρνηση σε μια κίνηση αναδίπλωσης. Αλλά και στα πλαίσια της αναδίπλωσης αυτής η κυβέρνηση υποστηρίζει την άποψη ότι η αργία της Κυριακής θα συνεχίσει να ισχύει στις... μη τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, εδώ δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής δύο στοιχεία: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο τη φωτογραφική διάταξη του ΠΑΣΟΚ με την οποία επιτρέπεται η 24ωρη και τις Κυριακές λειτουργία των καταστημάτων που λειτουργούν μέσα στις εγκαταστάσεις του σταδίου Καραϊσκάκη, γνωρίζοντας ότι «ανοίγει την όρεξη» κι άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων για ανάλογες ρυθμίσεις (βλέπε τους «πολυχώρους» που ξεφυτρώνουν απ' τη μια μέρα στην άλλη, αθλητικές εγκαταστάσεις ανάλογων διαστάσεων που ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα). Δεύτερον, ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα που άνοιξε πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος, βάζοντας ζήτημα αναθεώρησης των τουριστικών περιοχών. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση δε φρόντισε να «κλείσει» το θέμα αυτό ταυτόχρονα με τις διατάξεις που προωθεί για το ωράριο. Ακόμα, χαρακτηριστική είναι η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Οταν, παρουσιάζοντας την Πέμπτη το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή, ρωτήθηκε εάν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης ο αναπροσδιορισμός των τουριστικών περιοχών, παρέπεμψε στον υπουργό Τουρισμού γιατί, όπως είπε, δεν είναι δικής του αρμοδιότητας.

Τις νέες ρυθμίσεις, που ισοδυναμούν για τους εργαζόμενους με διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας στο εμπόριο, της μερικής απασχόλησης, των απλήρωτων ωρών δουλιάς, με παραπέρα χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και για τους αυτοαπασχολούμενους με αποφασιστικό χτύπημα στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και με μαζική επαγγελματική εξόντωση πολλών από αυτούς, η κυβέρνηση δεν παρέλειψε να τις παρουσιάσει σε ένα περιτύλιγμα ξεδιάντροπων επιχειρημάτων. Σ' αυτό το πλαίσιο πρόβαλε ως πρότυπο λειτουργίας των καταστημάτων την Ιρλανδία όπου τα καταστήματα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και την Πορτογαλία όπου λειτουργούν 126 ώρες την εβδομάδα! Ο υπουργός Ανάπτυξης σε αρκούντως προκλητικούς τόνους επανέλαβε την προσφιλή του έκφραση περί «αγκυλώσεων του παρελθόντος» για να αντιτάξει ως... πρόοδο και εξέλιξη την κατάντια και την εξαθλίωση που πάει να κλιμακώσει και να καθιερώσει με την πολιτική της, αυτή που επιβάλλουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση «κερδίζουν όλοι», είπε στον ίδιο προκλητικό τόνο ο κύριος υπουργός. Οι εργαζόμενοι μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους μπορούν να δώσουν στην κυβέρνηση και τους θιασώτες της πολιτικής που τους θέλει στο περιθώριο της ζωής μια καλή απάντηση. Μπορούν κοντά στις συνεπείς αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις να ανατρέψουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια των μονοπωλίων και των υποταγμένων στα συμφέροντά τους κυβερνήσεων. Μακριά από τις πραγματικές αγκυλώσεις και τις τρικλοποδιές που με περισσή συνέπεια προσπαθούν να βάλουν στους αγώνες οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να παλέψουν όχι μόνο για να μην περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά για να καθιερωθεί ένα ωράριο που θα προβλέπει ανθρώπινες συνθήκες ζωής και ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους.


Ρεπορτάζ:
Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ, Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Στον «Προκρούστη» τα εργατικά δικαιώματα

Τεράστιες οι ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σε «κόλαση» μετατρέπει τη ζωή των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων μικρεμπόρων η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Στόχος και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου για παραπέρα συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου σε μια χούφτα μεγάλων επιχειρήσεων και αλυσίδων.

Με την παραπέρα διεύρυνση δίνει νέο σαρωτικό χτύπημα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Βάζει γερά τα θεμέλια για τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, της απλήρωτης δουλιάς, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της υπονόμευσης μέχρι και κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας! Απειλεί άμεσα με αφανισμό τους αυτοαπασχολούμενους και μικρεμπόρους που θα συνθλίβονται κάτω από τις δυσμενέστερες λειτουργίες του λιανικού εμπορίου.

Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δε θα είχαν καταφέρει τα τόσο σημαντικά επιτεύγματα για το κεφάλαιο αν δεν είχαν στο πλευρό τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), που εγκλημάτησαν σε βάρος των εργαζομένων, βάζοντας φαρδιά την υπογραφή τους στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», για να ισχύσει το σημερινό απάνθρωπο ωράριο. Σ' αυτό το ωράριο πατάει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, για να προχωρήσει στην παραπέρα διεύρυνση.

Αυτές οι ταυτισμένες, με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, συνδικαλιστικές πλειοψηφίες αρνούνται να καταδικάσουν τα σημερινά απάνθρωπα ωράρια. Αρνούνται να βάλουν ζήτημα κατάργησης των αντεργατικών νόμων και διεκδίκησης εκείνων των αιτημάτων που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Αλλά καλούν τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το υφιστάμενο ωράριο. Ενα ωράριο που είναι ταυτισμένο με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τους καλούν, δηλαδή, να υπερασπιστούν τη σκλαβιά τους!

Ενα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να πείσει για το εκτρωματικό της εγχείρημα είναι η δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα που στόχο έχει να παραπλανήσει τους χιλιάδες άνεργους που ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλιά. Η μέχρι σήμερα απελευθέρωση του ωραρίου δεν αύξησε την απασχόληση. Αντίθετα, μια θέση εργασίας με τη μερική απασχόληση μοιράστηκε σε δυο ακόμα και τρεις εργαζόμενους (4ωρα, 3ωρα) και με μισθούς πείνας. Αυτό ακριβώς θέλουν, γιατί ο «απασχολήσιμος», δηλαδή ο 3ωρίτης, ο 4ωρίτης διαγράφεται από τα μητρώα των ανέργων.

Το δεύτερο σαθρό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι η δήθεν εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Οι καταναλωτές δεν είναι κάτι γενικό και αφηρημένο. Οι καταναλωτές είναι οι εργαζόμενοι, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργάτες των εργοστασίων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, δηλαδή το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτοί έχουν χρόνο να ψωνίσουν, αυτό που λείπει είναι τα χρήματα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Και για την έλλειψή τους έχουν φροντίσει κυβέρνηση, εργοδοσία και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Απέναντι σ' αυτή τη σφοδρή επίθεση, το μέτωπο που συγκροτούν εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι δίνει τη μάχη ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Προβάλλουν και καλούν σε συντονισμένη ενιαία ταξική απάντηση με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και προβλέπει: Ενιαίο και συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα με τρία απογεύματα κλειστά, να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Πλήρη και σταθερή εργασία, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, 960 ευρώ κατώτατη σύνταξη. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Δωρεάν Υγεία στους εργαζόμενους και επαγγελματίες χωρίς καμία επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Μ' αυτό το πλαίσιο δίνουν τη μάχη για την όσο τη δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, την ανάπτυξη του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, για την ανατροπή της. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη εξουσία στα χέρια του λαού και να δοθεί οριστική λύση με την κατάργηση των μονοπωλίων στο λιανικό εμπόριο και το πέρασμα των μεγάλων επιχειρήσεων σε κρατικό κοινωνικό φορέα που θα λειτουργεί και θα σχεδιάζει σε όφελος του λαού.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ταυρομαχίες δικομματισμού

Η παράσταση στο Κοινοβούλιο τελείωσε και ο δικομματικός θίασος ποικιλιών αποσύρθηκε στους ρόλους των παρασκηνίων.

Από κοινού συμφέροντος κινούμενοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθύβρισαν, στην ουσία, εαυτούς και αλλήλους, και ομονοούντες, στην ουσία, υποστήριξαν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Κατασπαράχτηκαν προσφέροντας θέαμα και ακρόαμα τριών ημερών στους ψηφοφόρους τους.

Επιδίωξη και των δύο, η παραπλάνηση του κόσμου που περίμενε ν' ακούσει κάτι για τα πολλαπλασιαζόμενα προβλήματά του. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της στιγμής, ούτε για την πρόταση μομφής - δυσπιστίας, ούτε για τη μεταστροφή σε ψήφο εμπιστοσύνης προς τη ΝΔ, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση κλιμακώνει την εξαγγελία (που βαφτίζει διάλογο) νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Τι έγιναν λοιπόν οι προεκλογικές υποσχέσεις και των δυο και ιδιαίτερα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μεταθέτει τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, κατά την περίοδο της ηγεμονίας τους; Ετσι ακούγεται και πάλι η ιστορική φράση: «Τις πταίει λοιπόν;».

Η απάντηση είναι ότι και οι δυο συνευθύνονται και εκείνο που έμεινε είναι ότι ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξάντλησαν τη ρητορική των ταυρομαχιών και των ύβρεων, θυμίζοντας τις έριδες των ημερών για το ποια χωματερή θα στεγάσει τα σκουπίδια και τα λύματα.

Ανάμεσα σ' αυτά τα ρητορικά σκουπίδια ακούστηκαν και οι ψευτοφιλολογικές αναφορές στους... Βουρβόνους, τον Λούθηρο, την ωδή του Μεφιστοφελή, τους πραματευτές γυρολόγους, τα «ρετιρέ και τα υπόγεια», τους διαχειριστές πολυκατοικιών κ.λπ.

Εμείς, όπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα, κατά την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ από τη «θεατρική» αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουμε αταλάντευτοι τους αγώνες, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς κλιμακώνονται τα αντιλαϊκά μέτρα, τώρα μάλιστα που ο Μπους μας βάφτισε «στρατηγικούς εταίρους» και εξουσιοδοτημένους... χωροφύλακες στην περιοχή!


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

Απεργία στις 6 του Ιούλη

Σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις με την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, προχωρά άμεσα το μέτωπο που συγκροτούν εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες μαζί με αυτοαπασχολούμενους και μικρεμπόρους. Οι κινητοποιήσεις που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε γειτονιά και δήμο θα κορυφωθούν στις 6 Ιούλη με 24ωρη απεργία και κλείσιμο των καταστημάτων. Οι παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την περασμένη Παρασκευή και στην οποία συμμετείχαν τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών καθώς και ενώσεις και σωματεία των αυτοαπασχολουμένων και μικρεμπόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ