Κυριακή 26 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον «Προκρούστη» τα εργατικά δικαιώματα

Τεράστιες οι ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σε «κόλαση» μετατρέπει τη ζωή των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων μικρεμπόρων η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Στόχος και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου για παραπέρα συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου σε μια χούφτα μεγάλων επιχειρήσεων και αλυσίδων.

Με την παραπέρα διεύρυνση δίνει νέο σαρωτικό χτύπημα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Βάζει γερά τα θεμέλια για τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, της απλήρωτης δουλιάς, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της υπονόμευσης μέχρι και κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας! Απειλεί άμεσα με αφανισμό τους αυτοαπασχολούμενους και μικρεμπόρους που θα συνθλίβονται κάτω από τις δυσμενέστερες λειτουργίες του λιανικού εμπορίου.

Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δε θα είχαν καταφέρει τα τόσο σημαντικά επιτεύγματα για το κεφάλαιο αν δεν είχαν στο πλευρό τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), που εγκλημάτησαν σε βάρος των εργαζομένων, βάζοντας φαρδιά την υπογραφή τους στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», για να ισχύσει το σημερινό απάνθρωπο ωράριο. Σ' αυτό το ωράριο πατάει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, για να προχωρήσει στην παραπέρα διεύρυνση.

Αυτές οι ταυτισμένες, με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, συνδικαλιστικές πλειοψηφίες αρνούνται να καταδικάσουν τα σημερινά απάνθρωπα ωράρια. Αρνούνται να βάλουν ζήτημα κατάργησης των αντεργατικών νόμων και διεκδίκησης εκείνων των αιτημάτων που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Αλλά καλούν τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το υφιστάμενο ωράριο. Ενα ωράριο που είναι ταυτισμένο με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τους καλούν, δηλαδή, να υπερασπιστούν τη σκλαβιά τους!

Ενα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να πείσει για το εκτρωματικό της εγχείρημα είναι η δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα που στόχο έχει να παραπλανήσει τους χιλιάδες άνεργους που ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλιά. Η μέχρι σήμερα απελευθέρωση του ωραρίου δεν αύξησε την απασχόληση. Αντίθετα, μια θέση εργασίας με τη μερική απασχόληση μοιράστηκε σε δυο ακόμα και τρεις εργαζόμενους (4ωρα, 3ωρα) και με μισθούς πείνας. Αυτό ακριβώς θέλουν, γιατί ο «απασχολήσιμος», δηλαδή ο 3ωρίτης, ο 4ωρίτης διαγράφεται από τα μητρώα των ανέργων.

Το δεύτερο σαθρό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι η δήθεν εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Οι καταναλωτές δεν είναι κάτι γενικό και αφηρημένο. Οι καταναλωτές είναι οι εργαζόμενοι, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργάτες των εργοστασίων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, δηλαδή το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτοί έχουν χρόνο να ψωνίσουν, αυτό που λείπει είναι τα χρήματα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Και για την έλλειψή τους έχουν φροντίσει κυβέρνηση, εργοδοσία και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Απέναντι σ' αυτή τη σφοδρή επίθεση, το μέτωπο που συγκροτούν εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι δίνει τη μάχη ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Προβάλλουν και καλούν σε συντονισμένη ενιαία ταξική απάντηση με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και προβλέπει: Ενιαίο και συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα με τρία απογεύματα κλειστά, να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Πλήρη και σταθερή εργασία, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, 960 ευρώ κατώτατη σύνταξη. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Δωρεάν Υγεία στους εργαζόμενους και επαγγελματίες χωρίς καμία επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Μ' αυτό το πλαίσιο δίνουν τη μάχη για την όσο τη δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, την ανάπτυξη του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, για την ανατροπή της. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη εξουσία στα χέρια του λαού και να δοθεί οριστική λύση με την κατάργηση των μονοπωλίων στο λιανικό εμπόριο και το πέρασμα των μεγάλων επιχειρήσεων σε κρατικό κοινωνικό φορέα που θα λειτουργεί και θα σχεδιάζει σε όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ