(Αισιόδοξα μηνύματα)
ΚΑΛΟΤΥΧΙΖΕΙΣ τα νιάτα και χαίρεσαι κατάβαθα να βλέπεις το ασταμάτητο αυτό ποτάμι της νιότης να πλημμυρίζει δρόμους, πλατείες, γήπεδα. Είναι τα νιάτα, είναι τα πρωτοπόρα παιδιά της ΚΝΕ, που μαζί τους συναντιόμαστε στους μεγάλους, καθημερινούς λαϊκούς αγώνες.
ΕΙΝΑΙ παρουσία φλογερή. Πυρώνει τα πρόσωπα, κάνει τα μάτια να σπιθίζουν. Κρουστάλλινη νερομάνα, που αναπηδά από της γης τα έγκατα, που δίνει «παρών» δυνατό, αστραφτερό, αλλά και δίνει απάντηση σ' εκείνους, που τους θεωρούν πως είναι εγκλωβισμένοι στα δικά τους κελεύσματα και τις δικές τους προσταγές.
Η ΡΟΖΑ Ιμβριώτη, που 'χε ζήσει στα χρόνια της Αντίστασης πολύ κοντά στους νέους, έγραφε για τα παιδιά της ΕΠΟΝ: «...Τα παιδιά αυτά δεν είναι αυτά που γνωρίσαμε πριν από 4 χρόνια.
ΤΑ ΜΑΤΙΑ, που κοιτάζουν τώρα το δάσκαλό τους πάνω στην έδρα, έχουν νέα δικά τους αξιολογικά κριτήρια. Αυτά που απόκτησαν με την πείρα τους. Οι σκέψεις τους δεν είναι πια οι ήσυχες, ήρεμες ανησυχίες, μήπως τυχόν και ξεχάσουν τούτη την εξαίρεση του συντακτικού.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, παρατηρεί η Ρ. Ιμβριώτη, τα έκαψε και τότε μια ανήσυχη επιφυλακή για τα ιερά και τα όσια, που είχαν μέσα στην ψυχή τους και που νόμιζαν ότι κινδυνεύουν.
ΤΟ κορμί, που κάθεται αδέξια αυτή τη στιγμή πάνω στο θρανίο, είναι εκείνο, που τέσσερα χρόνια ξαπλώνονταν κατάχαμα μέρες και νύχτες μέσα στα χιόνια και τις βροχές και το λιοπύρι νηστικό, για να διώξει τον κατακτητή, να κερδίσει τη χιλιάκριβη λευτεριά».
ΚΑΙ προφητικά η αγωνίστρια και μεγάλη παιδαγωγός σημείωνε: «Δε χωράει πια τούτο το κορμί στο παλαιό εκείνο θρανίο. Κι ούτε επίσης η αντάρτισσα ψυχή του μέσα στην παλιά τάξη. Είναι όλα εκείνα τα παιδιά, που έπαιξαν τη ζωή τους με το θάνατο μέρα και νύχτα. Και τράνεψαν σαν τα πλατάνια. Κυνηγώντας να μεθύσουν στα ύψη με τον ήλιο...».
ΠΩΣ να μη θυμάσαι, όμως, και τα μακρινά δικά σου νιάτα να πυρπολούν τους ουρανούς μας και να σφραγίζουν τα πιο όμορφα όνειρα. Θυμήσου εκείνη την πρώτη πικρή της χιτλεροφασιστικής σκλαβιάς άνοιξη, με τις πρώτες διαδηλώσεις, τότε, που στην οδό Βαλτετσίου μανάδες κι αδελφές άνοιγαν τα παράθυρα και πετούσαν στους φοιτητές τη σημαία μας, για να μπει μπροστά στη διαδήλωση.
ΕΚΕΙ μπροστά στον Αγνωστο είναι τα νιάτα της Σπουδάζουσας, που χορεύοντας σπάνε της σκλαβιάς τη σιωπή και φέρνουν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Το τραγούδι τους είναι φωτιά, που ξανάβει τον αγώνα.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ, επίσης, κι αυτό που ζεις στα μηνύματα που στέλνουν τα νιάτα της ΚΝΕ απ' όλες τις άκρες της γης μας στο συναπάντημά τους με του λαού μας την τίμια ιστορία. Με την αλήθεια της, που παραχαράκτες την αποσιωπούν, την απονεκρώνουν, τη βάζουν στις βιτρίνες, στις ναφθαλίνες. Ιστορία, όχι αυτή που βγαίνει από του λαού τις μεγάλες θυσίες για το ψωμί και τη λευτεριά. Αλλά εκείνη, που προστάζουν οι ντόπιοι και ξένοι ιμπεριαλιστές. Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα, στα γούστα, στα σχέδιά τους, στο κεμέρι τους...
ΠΑΝΩ στις καλύτερες παραδόσεις του λαού μας σκύβουν τούτο τον καιρό, καθώς ξετυλίγονται οι εκδηλώσεις του 14ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ σ' όλες τις άκρες της χώρας. Πλούσια και μοναδικά τα όσα είδαν, άκουσαν, όσα κατάματα έμαθαν κοντά στους παλιούς αγωνιστές του ΔΣΕ και του ΕΛΑΣ από του Γράμμου τις κορφές, ως τη Λάρισα, την Καλαμάτα, τ' Ανώγεια και την ξακουστή στο Ρέθυμνο Κοξαρέ.
ΚΑΙ σήμερα Κυριακή, οι νεολαίοι της ΚΝΕ Πειραιά θα γνωρίσουν τις φυλακές της Αίγινας, που στάθηκε από τους πιο μαρτυρικούς τόπους, απ' όπου στα 105 χρόνια της λειτουργίας τους πέρασαν φυλακισμένοι για πολλά χρόνια λαϊκοί αγωνιστές, που έδωσαν και τη ζωή τους.
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ οικοδομικό κτίσμα, χτίστηκε για Ορφανοτροφείο και έγινε τελικά φυλακή. Φορτωμένη μνήμες και γεγονότα, που έζησαν οι φυλακισμένοι κομμουνιστές σε μια διαδρομή από τα χρόνια του Καποδίστρια ως τα τελευταία της χούντας. Μια γνωριμιά με την αλήθεια της ιστορίας μας. Οι νέοι της ΚΝΕ βεβαίωσαν με τη μαζική συμμετοχή τους στο 14ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο ότι δε θα αφήσουν να σβήσει η ιστορία του λαού μας. Θα κάνουν πράξη το σύνθημα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο».
Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ δε θέλουν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων. Εχουν τάξει τον αυτό τους στο πλευρό της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Δε διευκολύνουν απλά το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμφωνούν με τον πυρήνα της, που δεν είναι άλλος από τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι εργαλεία στα χέρια του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών. Αξιοποιούνται για να φρενάρουν τις αγωνιστικές διαθέσεις της εργατικής τάξης, για να υπονομεύουν τους αγώνες της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης» στο ζήτημα του Ασφαλιστικού με το νόμο Γιαννίτση. Οι πανεργατικοί αγώνες ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτέλεσαν γραμμάτια, που η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία εξαργύρωσε με τη συμμετοχή της στον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, από τον οποίο προέκυψε το νομοθετικό έκτρωμα του Ρέππα για το Ασφαλιστικό. Η ίδια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έθεσε πριν από μερικούς μήνες ζήτημα συνολικά για το Ασφαλιστικό και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.
ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» αποφάσισαν από κοινού να κηρύξουν απεργία για τις 24 του Ιούνη, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την προετοιμασία της και με πλαίσιο υπεράσπισης του νόμου Ρέππα, δηλαδή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια η κυβέρνηση, νομοθετώντας για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, παραδεχόταν ότι η προωθούμενη ρύθμιση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ! Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του ΣΥΝ στην ΑΔΕΔΥ αποκήρυσσαν μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη για κινητοποίηση. Η ΔΑΚΕ συμμετέχει με ρόλο πρωταγωνιστή στην αντεργατική συνδικαλιστική συμπαιγνία. Απορρίπτει κάθε αγωνιστική πρόταση, αλλά και δίνει το απαραίτητο άλλοθι για ανέξοδες αντιπολιτευτικές κορόνες στην ΠΑΣΚΕ και την ΑΠ.
Στο νέο γύρο του διαλόγου-απάτη για το Εργασιακό, η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται αύριο να κάτσει ξανά στη γνώριμη γι' αυτήν καρέκλα. Μόνο ανησυχία και αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί αυτή η απόφαση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στους εργαζόμενους, που έχουν πλέον μπόλικη πείρα από τα αποτελέσματα του «συναινετικού» τσεκουρώματος των δικαιωμάτων τους. Ο «κοινωνικός εταιρισμός» είναι πολύτιμο εργαλείο για το κεφάλαιο στην προσπάθειά του να ρίξει ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης. Οι ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους αυτό το αντιλαϊκό κατασκεύασμα είναι τεράστιες.
Η στάση των παρατάξεων της συναίνεσης στο συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί καθρέφτη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν, εφαρμόζουν και στηρίζουν - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - τα κόμματά τους. Το ΠΑΣΟΚ - με το νόμο 2639/98 και το νόμο Γιαννίτση το 2000 (2874/00) - προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τη νομοθεσία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ξεκίνησε η ΝΔ το 1990. Κήρυξε την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος συνολικά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Επί των ημερών της διακυβέρνησής του το ελληνικό κεφάλαιο αναδείχτηκε στην πρώτη θέση της κερδοφορίας ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Εκθέσεις και στατιστικές μελέτες των οργάνων της ΕΕ αναγνωρίζουν σήμερα την τεράστια συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα, προς όφελος του ντόπιου και του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.
Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση, η ΝΔ ήρθε να πατήσει σε στέρεο έδαφος. Επιασε απευθείας δουλιά. Για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο του ΠΑΣΟΚ και να πάει ένα βήμα παραπέρα τη λυσσαλέα επίθεση. Το αντιδραστικό νομοθετικό της έργο στους 14 περίπου μήνες της διακυβέρνησης είναι ενδεικτικό σε κάθε τομέα: Από τα Εργασιακά και τα Ασφαλιστικά, μέχρι την Υγεία, την Παιδεία, την ακόμα βαθύτερη προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στα καπιταλιστικά συμφέροντα, την «πρόνοια» για την αύξηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αιχμή της αντιλαϊκής επίθεσης αποτελεί σήμερα το Εργασιακό και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ δε χάνουν ευκαιρία να υπογραμμίσουν την τεράστια συμβολή του ΠΑΣΟΚ και στα δυο αυτά ζητήματα.
Ο ΣΥΝ, με την τακτική του, δίνει χέρι βοήθειας στο να περάσει η αντιλαϊκή επίθεση. Θιασώτης της λογικής του ευρωμονόδρομου, ταυτίζεται ακόμα και φραστικά με τις ευρωενωσιακές εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα στη Στρατηγική της Λισαβόνας. Δε διαφωνεί επί της ουσίας με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Η ψήφος των βουλευτών στη Συνθήκη του Μάαστριχτ αποτέλεσε λευκή επιταγή στο κεφάλαιο να οξύνει την επίθεσή του σε βάρος των εργαζόμενων. Αναπαράγει ιδεολογήματα για έναν «φιλεργατικό» καπιταλισμό, αποπροσανατολίζοντας το κίνημα και σαμποτάροντας τη ριζοσπαστικοποίησή του.
Χαρακτηριστική είναι η στάση του στην πρόσφατη ψηφοφορία για την Εκθεση Σέρκας (αφορά στην ευρωπαϊκή οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας) στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες, το Λαϊκό κόμμα, αλλά και τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, νομιμοποίησε με την ψήφο του το σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» περίοδο. Η επικύρωση μιας από τις κεντρικές αξιώσεις του κεφαλαίου φέρει έτσι και τη δική του σφραγίδα. Χαρακτηριστικό της αντίληψης του ΣΥΝ για τις εργασιακές σχέσεις είναι και η θέση της συνδικαλιστικής του παράταξης, η οποία, στο κείμενο της πανελλαδικής της Συνδιάσκεψης ευθαρσώς, προτείνει «ελαστικές μορφές απασχόλησης όπου δικαιολογείται αντικειμενικά από τη φύση της επιχείρησης όχι πάνω από το 10% του συνόλου»...
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν πλέον αρκετή πείρα για να βγάλουν συμπέρασμα. Να αντιληφθούν ποια πάλη, ποια αιτήματα, ποιες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις ταυτίζονται με τα πραγματικά τους συμφέροντα. Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής ή ανοχής. Η ολομέτωπη σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, η καταδίκη των συνδικαλιστικών παρατάξεων της συναίνεσης, ο απεγκλωβισμός από τα κόμματα που στηρίζουν το κεφάλαιο αναδεικνύεται επιτακτικά σε μονόδρομο για τους εργαζόμενους.
Η ένταση της αντεργατικής επίθεσης θέτει απαιτητικά καθήκοντα στην εργατική τάξη. Τα σωματεία σε κάθε χώρο δουλιάς πρέπει να μετατραπούν σε κυψέλες ενημέρωσης των εργαζομένων και οργάνωσης της πάλης τους. Και οι κομμουνιστές συνδικαλιστές, μαζί με τους χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρέπει να πρωτοστατήσουν.
Να μη μείνει εργαζόμενος που δε θα ενημερωθεί για τον πραγματικό αντιδραστικό χαρακτήρα των προωθούμενων μέτρων. Που δε θα κουβεντιαστεί για τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει στην καθημερινότητά του η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η μείωση της αμοιβής των υπερωριών. Που δε θα του εξηγηθεί το ενιαίο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει εναντίον της εργατικής τάξης η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, στοχεύοντας στη μείωση της εργατικής της δύναμης. Που δε θα του αποκαλυφθεί ο ρόλος που παίζουν στο πέρασμα αυτής της επίθεσης τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί εκφραστές του κεφαλαίου. Στόχος και βασικό καθήκον για τους εργαζόμενους πρέπει να αποτελεί η ακύρωση των μέτρων, το φρενάρισμα της αντεργατικής επέλασης.
Προϋπόθεση για να μπουν εμπόδια στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο είναι να ξεμπερδεύουν οι εργαζόμενοι με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες τους. Να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Να κατατάξουν τις παρατάξεις και τους συνδικαλιστές της συναίνεσης στην όχθη εκείνων που δρουν ενάντια στα πραγματικά τους συμφέροντα. Τι μπορεί, για παράδειγμα, να περιμένει ο εργαζόμενος του ΟΤΕ από τη συνδικαλιστική ηγεσία στην Ομοσπονδία του, που υπέγραψε την κατάπτυστη αντεργατική Σύμβαση με την εργοδοσία; Τι έχει να προσδοκά ο τραπεζοϋπάλληλος από την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΤΟΕ, που επί 17 μέρες τον καλούσε με την απεργία του να υπερασπιστεί το νόμο του ΠΑΣΟΚ, μια παραλλαγή εκείνου που ο ίδιος αντιπάλεψε πριν από πέντε περίπου χρόνια στο δρόμο; Τι συμφέρον έχει η εργατική τάξη να ανέχεται στη συνδικαλιστική της ηγεσία τις παρατάξεις εκείνες που έχουν ήδη συμφωνήσει με το ΣΕΒ για τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής, μέσα από την επέκταση του διευθυντικού δικαιώματος και αύριο κάθονται ξανά στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» με την κυβέρνηση; Κανένα απολύτως.
Συσπείρωση δυνάμεων στην κατεύθυνση έντασης της ταξικής πάλης. Αγώνας με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Οικοδόμηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς. Στέρεα πόδια του ΠΑΜΕ, βαθιά ριζωμένα σε κάθε κλάδο. Ολόπλευρη ενίσχυση του ταξικού πόλου συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση που μπορούν και πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι μπροστά στην ένταση της κατά μέτωπο επίθεσης. Αυτή είναι και η μοναδική απάντηση στο ύψος των πραγματικών τους συμφερόντων.
Καμιά επιμέρους κατάκτηση, όμως, δεν μπορεί να είναι εξασφαλισμένη όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου. Οσο στη διακυβέρνηση εναλλάσσονται τα κόμματά του. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σήμερα, άλλες παραλλαγές τους πιθανόν αύριο. Οσο ο αγώνας των εργαζομένων δεν παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά, δε στρέφεται ενάντια στα κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν το κεφάλαιο. Οσο η καταδίκη της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής δεν εκφράζεται μαζικά με τον απεγκλωβισμό από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, την ενίσχυση του ΚΚΕ και της πολιτικής τους πρότασης.
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει πιο αποτελεσματικοί αγώνες. Σημαίνει μεγαλύτερα περιθώρια να αποσπάσουν κατακτήσεις οι εργαζόμενοι, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας. Το ΚΚΕ διακηρύσσει ξεκάθαρα πως όσο τα μέσα παραγωγής βρίσκονται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο θα πληθαίνουν τα δεινά για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τόσο οι εργαζόμενοι θα παραμένουν στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας για να πέσει ακόμα πιο κάτω η τιμή της εργατικής τους δύναμης.
Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της πλατιάς Αντιιμπεριαλιστικής Αντιμονοπωλιακής Δημοκρατικής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας είναι ρεαλιστική και επίκαιρη όσο ποτέ. Οσο περισσότεροι εργαζόμενοι βάζουν ως στόχο στην ημερήσια διάταξη των καθημερινών τους αγώνων τη συγκρότηση του Μετώπου, τόσο πιο ηχηρά θα χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Τόσο θα πληθαίνουν και θα αποκτούν μονιμότητα οι νίκες για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την οικοδόμηση μιας άλλης εξουσίας, στα μέτρα των πραγματικών λαϊκών αναγκών, όπου η εκμετάλλευση και τα κέρδη των μονοπωλίων θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για την εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα.
Μετά τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, σειρά να καθίσει στο τραπέζι παίρνει αύριο η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ
Ο βαθιά αντεργατικός χαρακτήρας των μέτρων - αναμένεται να παρουσιαστούν με τη μορφή του νομοσχεδίου τις αμέσως επόμενες ημέρες - επιχειρείται να καλυφθεί με το «διάλογο - μαϊμού» που εγκαινίασε το υπουργείο Απασχόλησης από την προηγούμενη Τετάρτη, έχοντας διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Ο «διάλογος» ολοκληρώνεται αύριο με τη συνάντηση υπουργείου και των εκπροσώπων της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία σπεύδει για μια ακόμη φορά να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο.
Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των εργοδοτών μετά τις συναντήσεις και, ειδικότερα, του ΣΕΒ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές των προθέσεών τους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι οι βιομήχανοι επιδιώκουν «να θεσμοθετήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Ζήτησε δηλαδή από την ελληνική κυβέρνηση να εναρμονιστεί πλήρως με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία - με την οδηγία 2003/88/ΕΚ - ορίζει ξεκάθαρα τη δυνατότητα του εργοδότη να διευθετεί σε ετήσια βάση το χρόνο εργασίας του εργαζόμενου και να τον απασχολεί μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, αφού η μοναδική ρήτρα που βάζει για τον ημερήσιο χρόνο εργασίας είναι η υποχρεωτική εντεκάωρη ανάπαυση μέσα σε ένα 24ωρο. Καθεστώς που σκληραίνει ακόμα παραπέρα με την υπό εκπόνηση οδηγία που θα τροποποιεί σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση την ήδη ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Προδιέγραψε τη διευθέτηση με ατομική Σύμβαση Εργασίας, σημειώνοντας: «Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε για να φτάσουμε σε τέτοια άκρα». Σχετικά με το ύψος της αμοιβής των υπερωριών, έκανε καθαρό ότι επιδιώκεται η μείωσή της, λέγοντας «αναμφισβήτητα συζητήσαμε τη μείωση του κόστους των υπερωριών». Να σημειωθεί ότι ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ κάνουν ανοιχτά λόγο για μείωση της αμοιβής των υπερωριών τουλάχιστον μέχρι και 50% σε σχέση με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.
Από τη μεριά του ο υπουργός απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, δήλωσε όμως ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα γιατί η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να περιμένει!