ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κουβανέζικα «αστέρια» στην Αθήνα

Στη γειτονική μας Ιταλία εδώ και δέκα χρόνια πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, από Ιούνιο μέχρι τέλος Αυγούστου, το μεγαλύτερο φεστιβάλ λατινοαμερικάνικου τραγουδιού στον κόσμο. Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί ένα ειδικό πρόγραμμα, που τιτλοφορείται «Cubanos Grammys Special Project 2005», το οποίο θα ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε στις 23 Ιουλίου, στη συναυλία που θα γίνει στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

Μία συνάντηση επί σκηνής μουσικών από την Κούβα, τη χώρα του κεφιού, της μουσικής, του ρυθμού, του έρωτα και της επανάστασης, που εδώ και τρεις αιώνες κρατάει τα σκήπτρα στην αυθεντική λάτιν μουσική σκηνή. Θα συμμετέχουν καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν τα δύο τελευταία χρόνια με το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Μουσικής, τα γνωστά Γκράμι, για τη λάτιν μουσική. Θα «παρελάσουν»: η Haila Maria Mompie, εκπληκτική performer και επάξια διάδοχος της Celia Cruz, ο Pedrito Calvo (ex Van Van), βραβευμένος με 3 Γκράμι και με πάνω από 300 τραγούδια στο ενεργητικό του, ο Tomas Ramos - Panga ο κρουστός - φωτιά από τους «Buena Vista Social Club», γνήσιος εκπρόσωπος της μεγάλης παράδοσης της κουβανέζικης σχολής κρουστών.

Ολη αυτή η ομάδα επί σκηνής με καλλιτεχνικό διευθυντή τον γνωστό στους λάτρεις του είδους David Calzado και το εκρηκτικό συγκρότημά του, τους «Charanga Habanera». Κορυφαίο συγκρότημα, που από το 1988, χρονιά της δημιουργίας του, έκανε αισθητή την παρουσία του μέσα και έξω από την Κούβα και έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες. Παρών και ο γνωστός Κουβανός dj Juan Carlos, σε μια βραδιά που υπόσχεται να μεταφέρει λίγη από τη φλόγα της Κούβας στην Αθήνα.

Μελωδίες, κρουστά και ροκ

Ο Γ. Μαρκόπουλος με συνεργάτες των συναυλιών του στο Ηρώδειο
Ο Γ. Μαρκόπουλος με συνεργάτες των συναυλιών του στο Ηρώδειο
Σπουδαία τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου θα πλημμυρίσουν για δυο βραδιές, σήμερα και αύριο, το Ηρώδειο. Σήμερα παρουσιάζεται η «Λειτουργία του Ορφέα», με σολίστ το διάσημο βαθύφωνο Jos van Dam και η «Ιθαγένεια», με ερμηνευτές τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και την Σοφία Παπάζογλου. Αύριο, θα παρουσιαστούν οι κύκλοι «Χρονικό», «Ιθαγένεια» και «Θητεία», με ερμηνευτές τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Κώστα Μακεδόνα, Βασιλική Λαβίνα, Κούλη Θεοδώρου, Σοφία Παπάζογλου, Ειρήνη Καράγιαννη. Αφηγητής Κώστας Καζάκος. Συμμετέχουν: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία ΕΡΤ, Χοροθέατρο Ροές κ.ά.

  • Τιμητική βραδιά για τη Βίκυ Μοσχολιού πραγματοποιείται σήμερα (9.30 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Τραγουδούν: Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Μελίνα Κανά, Μαρινέλλα, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου.
  • Πανδαισία κρουστών από τις 10-12/7 στο Θέατρο «Πέτρας», στο πλαίσιο του «3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών». Την πρώτη μέρα (Κυριακή) εμφανίζονται: Το ελληνικό σχήμα «Κρουστόφωνο», σε παραδοσιακά τραγούδια, ρυθμούς του κόσμου και δικές του συνθέσεις και οι Μαροκινοί «As' Safae Group» με παραδοσιακούς θρησκευτικούς αφρικάνικους χορούς.

Στις 11/7 φιλοξενούνται οι Ισραηλινοί «Sheketak» μ' ένα φαντασμαγορικό σόου, με χορό, ζωντανή μουσική, δεξιοτεχνία, χιούμορ, οι «Camut Band» από την Ισπανία, μ' ένα θέαμα με γεωμετρικά μελετημένες χορευτικές κινήσεις σε συνδυασμό με τον επιβλητικό ήχο των τυμπάνων και η ομάδα παραδοσιακών χορών «Bapak Bandem» από το Μπαλί (η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ινδονησίας), που θα παρουσιάσει ένα χοροθέατρο βασισμένο στη μυθολογία και την πολεμική παράδοση της Ινδονησίας. Το Φεστιβάλ θα κλείσει (12/7) με τους Ισραηλινούς «Sheketak» και τους Ινδονήσιους «Bapak Bandem».

  • Οι «Σκορπιοί» ξανάρχονται... Αποφασισμένοι να προσφέρουν μια αξέχαστη συναυλία, στις 18 Ιούλη (9.30 μμ), στο γήπεδο «Καραϊσκάκη». Οι θρυλικοί «Scorpions» θα βρίσκονται εκεί για να παρουσιάσουν ζωντανά κλασικά τους κομμάτια και άλλο σπάνιο υλικό της 30χρονης και πλέον καριέρας τους.

Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται στα: «Virgin Megastores» (εκτός από το Ιλιον), γήπεδο «Καραϊσκάκη» (εκδοτήριο: θύρα 17, ώρες 10-12 μ. και 4-6 μμ, τις καθημερινές), NEOSET (λ. Βουλιαγμένης, 210.9957.320), «Tιcket Shop»: 801.100.5000 με πιστωτική κάρτα. Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ (αρένα) και 35 ευρώ (κερκίδες).

Μουσικές «Νύχτες μουσείων»

Η «Ορχήστρα των Χρωμάτων»
Η «Ορχήστρα των Χρωμάτων»
Για δεύτερη χρονιά το ΥΠΠΟ οργανώνει μουσικές «Νύχτες Μουσείων». Το πρόγραμμα αφορά ένα κεντρικό και δύο περιφερειακά μουσεία της χώρας, όπου πέραν του ωραρίου λειτουργίας τους πραγματοποιούνται συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο. Την Παρασκευή (8/7) πραγματοποιούνται, για δεύτερη φορά, μουσικές εκδηλώσεις, σε τρία Μουσεία της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Νύχτα Μουσείων».

Συγκεκριμένα, αύριο (8/7) θα πραγματοποιηθούν συναυλίες στα εξής μουσεία:

  • Στο Μουσείο Μπενάκη (Οδός Πειραιώς 138). Η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» ερμηνεύει έργα του Μάνου Χατζιδάκι: Το Χαμόγελο της Τζοκόντας έργο 22 για ορχήστρα και 7 τραγούδια από τη Ρωμαϊκή Αγορά με τον Βασίλη Γισδάκη (τραγούδι). Εναρξη 9μμ.
  • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα (Πλαταιέων 114, Βρανάς Μαραθώνος). Το Σύνολο Νυκτών και Εγχόρδων Αθηνών ερμηνεύει έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Σκαλκώτα, Μπραμς. Εναρξη 8.30μμ.
  • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Ρεσιτάλ πιάνου για 4 χέρια, με έργα Μότσαρτ και Σούμπερτ. Εναρξη 9μμ.
Θριλερ - κωμωδία

«Τηλεφωνήστε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως». Ετσι τιτλοφορείται η θριλερική κωμωδία που ανεβάστηκε χτες στο θέατρο «Σμαρούλα Γιούλη», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη, μουσική Διονύση Τσακνή. Το έργο, γνωστό από την ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ «Dial M for murder», διηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού. Η σύζυγος είναι άπιστη και ο πλούσιος επίσης άπιστος, αλλά ζηλιάρης σύζυγος καταστρώνει σχέδιο δολοφονίας της άπιστης, έτσι που να είναι ο τέλειος φόνος... Παίζουν: Κ. Σπυρόπουλος, Χρ. Θεοδώρου, Ν. Γαλανός, Ν. Χύτας, Σπ. Σπανίδας.

Προτεραιότητα η στέγαση

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός, Π. Τατούλης. Ετσι, όσον αφορά στο ΕΜΣΤ, έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη και έχει υποβληθεί η αίτηση για οικοδομική άδεια, ενώ για το ΚΜΣΤ έγιναν ενέργειες προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για να απεμπλακεί το θέμα της χρηματοδότησης για την αγορά του ακινήτου της ΥΦΑΝΕΤ.

Προτεραιότητες αποτελούν ακόμη: Ο «διάλογος» μεταξύ ελληνικής και διεθνούς σύγχρονης τέχνης, μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού. Η προβολή της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής στο εξωτερικό, καθώς και η προβολή της σύγχρονης τέχνης στην ελληνική περιφέρεια. Η συνεργασία και δικτύωση των δύο μουσείων μεταξύ τους, καθώς και με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ώστε η συνέργεια των δράσεων των φορέων να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για τη χώρα κ.ά. Ειδικά, για το ΚΜΣΤ, η προβολή της σημαντικής συλλογής Κωστάκη είναι επίσης προτεραιότητα, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται ο ρόλος και η συμβολή του μουσείου στην υλοποίηση των κατευθύνσεων που αναφέρθηκαν.

Οι Σκορπιοί ξανάρχονται... Αποφασισμένοι να προσφέρουν μια αξέχαστη συναυλία, στις 18 Ιουλίου (9.30μμ), στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Οι θρυλικοί «Scorpions» θα βρίσκονται εκεί για να παρουσιάσουν ζωντανά κλασικά τους κομμάτια και άλλο σπάνιο υλικό της 30χρονης και πλέον καριέρας τους. Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται στα: «Virgin Megastores» (εκτός από το Ιλιον), γήπεδο Καραϊσκάκη (εκδοτήριο: θύρα 17, ώρες 10-12μ. και 4-6μμ, τις καθημερινές), «NEOSET» (Λ. Βουλιαγμένης, 210 99 57 320), «Ticket Shop»: 801 100 5000 με πιστωτική κάρτα. Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ (αρένα) και 35 ευρώ (κερκίδες).

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο (9/7, 9μμ), στο «Αττικό Θέατρο» (θέατρο Αττικού Αλσους, κόμβος Κηφισίας - Κατεχάκη) η «Θεατρική Εξοδος Αιγαίου» θα παρουσιάσει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Η μετάφραση - σκηνοθεσία είναι του Ν. Παροίκου, τα κοστούμια και οι μάσκες της Α. Περντρώ, η μουσική του Σ. Στενού, οι χορογραφίες της Μ. Γκούτη. Παίζουν: Α. Δρακουλινάκος, Γ. Λαμπρόπουλος, Ι. Λιζάρδης, Στ. Σπυρίδωνος, Ε. Ζαμαρία, Π. Ραπτάκης κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ