ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Αποφασιστικό βήμα στην αγωνιστική συμπόρευση

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται και με την παραπέρα διεύρυνση του σημερινού άθλιου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που παζαρεύουν τη ζωή τους στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Με την 24ωρη απεργία τους και τις κοινές διαδηλώσεις με τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, που έβαλαν λουκέτο στα καταστήματά τους, έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της συντονισμένης δράσης ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του εμπορικού κεφαλαίου.

Παρά την έντονη εργοδοτική τρομοκρατία που ασκήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, αλλά και χτες, οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν αποφασιστικά την απεργία τους. Το μήνυμα της χτεσινής πανελλαδικής κινητοποίησης ήταν ξεκάθαρο: Κλιμάκωση του αγώνα, για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης. Δυνάμωμα της κοινής δράσης ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Για την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των αντεργατικών μορφών εργασίας. Τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Την πλήρη και σταθερή εργασία, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. Για ενιαίο συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες.

ΑΘΗΝΑ
Τσάκισαν την εργοδοτική τρομοκρατία

Οι απεργοί έκλειναν ένα ένα τα καταστήματα, απ' όπου περνούσε η πορεία

Από τη χτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
«Το ωράριό σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»! Μ' αυτό το σύνθημα να αντηχεί μέσα στα μεγάλα πολυκαταστήματα, που πίσω από τις βιτρίνες τους οργιάζουν η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, η τρομοκρατία, η απλήρωτη δουλιά, τα εξαντλητικά ωράρια, εκατοντάδες απεργοί, εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες στην Αθήνα, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, ανάγκασαν τη μεγαλοεργοδοσία να κατεβάσει ρολά και να βάλει λουκέτο!

Το μέτωπο των εργαζομένων - αυτοαπασχολουμένων - μικροεπαγγελματιών έδωσε στην κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία μια πρώτη «γεύση» των δυναμικών κινητοποιήσεων, που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Και μαζί τους, στον ίδιο αγώνα, έχουν τα ταξικά σωματεία της Αθήνας, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που και χτες βρέθηκαν από τα χαράματα στο πλευρό των απεργών για την περιφρούρηση της απεργίας. Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Μπλόκα από το πρωί

Το πρώτο μπλόκο των απεργών στήθηκε λίγο μετά τις 7 στο πολυκατάστημα «Αττικα». Με τα πανό τους, οι απεργοί σφράγισαν όλες τις πόρτες του πολυκαταστήματος, κρατώντας το κλειστό. Λίγο μετά τις 9 το πρωί, συγκροτημένα ξεκίνησαν πορεία με κατεύθυνση τον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού. Οι απεργοί επέβαλαν το λουκέτο στο κατάστημα της αλυσίδας υποδημάτων «Μπουρνάζος».

Ακολούθησε το δεύτερο λουκέτο στο κατάστημα ρούχων της αλυσίδας «Ζάρας». Το τρίτο λουκέτο μπήκε στο βιβλιοπωλείο «Πάλλης». Ταυτόχρονα, στην Ερμού αντηχούσαν τα συνθήματα: «Τρία απογεύματα τα μαγαζιά κλειστά, ανθρώπινα ωράρια ζητάει η εργατιά», «Αυτή η πολιτική,μ η αντιλαϊκή, των μονοπωλίων είναι εντολή». Ακολούθησε το κλείσιμο των καταστημάτων «Sephora», «Χόντος Σέντερ» και «Εσπριτ». Ηταν τέτοια η αποφασιστικότητα των απεργών, που ιδιοκτήτες μεγάλων καταστημάτων, στο άκουσμα της ντουντούκας, στην εικόνα των εκατοντάδων απεργών, κατέβαζαν ρολά.

Οι απεργοί κατευθύνθηκαν στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής, όπου είχε οριστεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Εκεί μαζί τους ενώθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπαγγελματίες, που έφτασαν στο χώρο με πορεία από την πλ. Κάνιγγος. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Ντούπης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου και η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, ακολούθησε πορεία στους εμπορικούς δρόμους της Ερμού, της Αγ. Μάρκου. Στην οδό Αιόλου, η πορεία έκανε στάση στο πολυκατάστημα «Νότος Γκάλερι», επιβάλλοντας το κλείσιμό του. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στο πολυκατάστημα «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια, όπου και μπήκε το τελευταίο απεργιακό λουκέτο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανυποχώρητος ο αγώνας

Οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης στην κεφαλή της χτεσινής πορείας

Motion Team

Οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης στην κεφαλή της χτεσινής πορείας
Μήνυμα αντίστασης και απειθαρχίας στα σχέδια κυβέρνησης και εμπορικού κεφαλαίου έστειλαν οι εργαζόμενοι και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι μέσα από τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν χτες στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη και στις Σέρρες.

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μαζί με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, αλλά και τους συνταξιούχους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, διακήρυξαν πως «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί». Οι εργαζόμενοι που ζουν καθημερινά τα 12ωρα και τα 10ωρα δουλιάς, τις απλήρωτες υπερωρίες, οι ωρομίσθιοι και μερικά απασχολούμενοι, που ξέρουν καλά τι θα πει να ζεις με 300 ευρώ το μήνα, έμαθαν στο πετσί τους πως η εργοδοσία είναι αχόρταγη και σήμερα τους ζητά να αποδεχτούν το ρόλο του απόλυτου σκλάβου στις ορέξεις της για περισσότερα κέρδη.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, εκπρόσωπος της Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ και μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Δε θα υπακούσουμε, θα αντισταθούμε στις επιλογές της ΕΕ και του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, με όσα μέσα διαθέτουμε. Δε θα πειθαρχήσουμε. Μαζί θα βαδίσουμε στο δρόμο του αγώνα», είπε.

Η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που καλούν τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το σημερινό απάνθρωπο ωράριο.

Σε παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, σε ενιαία δράση όλης της εργατικής τάξης κάλεσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και σημείωσε πως «το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκδήλωση της εργατικής αντεπίθεσης ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης σε κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ηταν μέρα απεργίας!

Η χτεσινή μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα και ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο του Πειραιά
Η χτεσινή μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα και ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο του Πειραιά
«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Το σύνθημα αυτό μαζί με δεκάδες ακόμα, αντήχησε χτες ξανά και ξανά απ' άκρη σ' άκρη του εμπορικού κέντρου του Πειραιά, ξεσηκώνοντας τους πάντες. Το βροντοφώναζαν οι απεργοί εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρέμποροι, που βγήκαν στους δρόμους, έχοντας στο πλευρό τους σύσσωμες τις ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, για να στείλουν το μήνυμα προς τους εργαζόμενους, της πόλης. Το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, επιδιώκουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δούλους.

Οι απεργοί και οι επαγγελματίες, συγκεντρώθηκαν στις 12.30 το μεσημέρι στη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου, ακριβώς μπροστά στην πύλη του πολυκαταστήματος ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ. Ομως η απεργιακή μάχη δεν άρχισε τότε. Είχε ξεκινήσει από τα χαράματα στις πύλες των πολυκαταστημάτων, οι οποίες είχαν «καταληφθεί» από τις ομάδες περιφρούρησης.

Τις ομάδες αποτελούσαν τόσο εμποροϋπάλληλοι όσο και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Και αυτό ακριβώς το πανίσχυρο όπλο που πρόταξαν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, το όπλο της ταξικής αλληλεγγύης, αλλά και η αποφασιστικότητα των ίδιων των εμποροϋπαλλήλων, είχε ως αποτέλεσμα να τσακιστεί κάθε επιχείρηση τρομοκρατίας που είχε στήσει η εργοδοσία και να κατεβάσουν ρολά μαζί με τον ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ, τα πολυκαταστήματα, ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΑΡΑ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, ΚΑΡΦΟΥΡ, ΣΠΡΙΝΤΕΡ, ΛΗΤΩ, ΤΖΑΜΠΟ, ΒΟΟΜ, το μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ΚΟΤΣΟΒΟΛΟΣ και πολλά ακόμα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που θέλησε να επιβάλει η εργοδοσία ήταν το γεγονός ότι ο Δωρόθεος Χατζηιωάννου, ο οποίος εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης του ΣΠΡΙΝΤΕΡ, απείλησε ευθέως την πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Κούλα Κυριακοπούλου!

Ομως εκεί που καταγράφηκαν μοναδικές στιγμές ήταν στο πολυκατάστημα ΦΑΚΤΟΡΙ στο Ρέντη. Για πρώτη φορά έκλεισε εντελώς σε ημέρα απεργίας! Οι 240 εργαζόμενοι, παρά το όργιο τρομοκρατίας της εργοδοσίας - οι διευθυντές, έπαιρναν τηλέφωνο στα κινητά ανά 5 λεπτά τους εργαζόμενους δίνοντάς τους εντολή «να μη φύγει κανείς» - και έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις τόσο του σωματείου τους όσο και άλλων συνδικάτων, αρνήθηκαν παλικαρίσια να σπάσουν την απεργία, ενώ αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν και στην απεργιακή συγκέντρωση. Στις 3 το μεσημέρι πια, η διεύθυνση του πολυκαταστήματος και αφού... συσκέφθηκε, αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι «το κατάστημα σήμερα θα παραμείνει κλειστό»! Ανακοίνωση που οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, αλλά και με ζεστές αγκαλιές με τους συναδέλφους τους της περιφρούρησης.

Επιπλέον «κέρδος» της χτεσινής κινητοποίησης ήταν οι δεκάδες αιτήσεις εγγραφής - των οποίων ο αριθμός ξεπέρασε τα αναμενόμενα - που συγκέντρωσε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων από τους εργαζόμενους.

Εκτός από την πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, τη συγκέντρωση χαιρέτισαν από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ ο Ν. Μπούργιας και ο Χρ. Μπατίδης από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Επαγγελματικών Σωματείων Πειραιά. Κατατέθηκε ψήφισμα συμπαράστασης από την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

Πλάι πλάι, σε όλη τη χώρα

Με αγωνιστικές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, οι εμποροϋπάλληλοι, οι μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι έστειλαν μήνυμα καταδίκης της απελευθέρωσης του ωραρίου και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση που έγινε το πρωί στο Βόλο, στην πλατεία Αγίου Νικολάου και η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης. Με τη μαχητική συμμετοχή τους οι απεργοί εμποροϋπάλληλοι, οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες κατήγγειλαν τα εξοντωτικά σχέδια της κυβέρνησης. Οπως τόνισε στην ομιλία της η Λένα Γεωργιάδου, γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου, ο αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής είναι μονόδρομος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «γαλαζοπράσινοι» συνδικαλιστές του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων και του Εργατικού Κέντρου, ενοχλημένοι από το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, επιχείρησαν να περάσουν στη συγκέντρωση ένα ψήφισμα, με «αιτήματα» που ουσιαστικά αποτελούν τις κυβερνητικές θέσεις. Μάλιστα, στο ψήφισμα που είχαν ετοιμάσει για να επιδώσουν στη νομαρχία, όπου κατέληξε η πορεία, είχαν συμπεριλάβει αυθαίρετα στους φορείς που το συνυπογράφουν και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων. Γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της διοίκησης του Συλλόγου καθώς και πολλών εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών που ενέκριναν ψήφισμα με το ταξικό αγωνιστικό πλαίσιο δράσης.

Το πρωί έγινε η συγκέντρωση και στα Τρίκαλα, στην κεντρική πλατεία, που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων και συμμετείχαν και εμποροϋπάλληλοι. Ομιλητές ήταν ο Β. Αγγελάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, και ο Β. Γεροκώστας, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου.

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις διοργάνωσαν το βράδυ η ΔΗΚΕΒΕ στη Λάρισα και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων του Νομού Καρδίτσας, στο Επιμελητήριο της πόλης.

Πελοπόννησος

Σε συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας προχώρησαν χτες το βράδυ από κοινού εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και οικοδόμοι στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, με αφορμή την απελευθέρωση του ωραρίου αλλά και τα εργοδοτικά εγκλήματα που έγιναν την περασμένη βδομάδα και στοίχισαν τη ζωή σε δύο εργαζόμενους στο χώρο της οικοδομής.

«Εργάτη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «ΟΧΙ στο ωράριο των πολυεθνικών, ανθρώπινο ωράριο 48 ωρών», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία που ακολούθησε μετά τη συγκέντρωση στην πλ. Γεωργίου, όπου κεντρική ομιλήτρια ήταν η Χριστίνα Κονδάκη, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες, εμποροϋπάλληλοι και μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ έστησαν απεργιακή αλυσίδα μπροστά από το πολυεθνικό κατάστημα «Praktiker», έχοντας μάλιστα και τη συμπαράσταση του κόσμου, ο οποίος στη συντριπτική του πλειοψηφία ενθάρρυνε κι επικρότησε την αγωνιστική στάση των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι όσα ψώνια είχε προγραμματίσει ο καθένας πήραν αναβολή.

Στην Κόρινθο, μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εμποροϋπάλληλοι προχώρησαν σε απεργιακή περιφρούρηση μπροστά από το κατάστημα «Hondos Center» και στη συνέχεια η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος».

Βορειοδυτική Ελλάδα

Μήνυμα αντίστασης και ανυποχώρητης συνέχισης των αγώνων ενάντια στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ - με αιχμή του δόρατος την προωθούμενη απελευθέρωση του ωραρίου - έστειλαν χτες αυτοαπασχολούμενοι και εμποροϋπάλληλοι και από τις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Στα Γιάννενα από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων έδωσαν με επιτυχία τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας στο πολυκατάστημα «Ζάρας», καλώντας, παράλληλα, με υλικό και περιοδεία μέσα στην αγορά τους συναδέλφους τους και τους μικρέμπορους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Δημαρχείο.

Στο Αγρίνιο εμποροϋπάλληλοι, ΕΒΕ και μια σειρά σωματείων του εμπορικού κλάδου διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου βάζοντας λουκέτο στα μαγαζιά τους. Το πολυκατάστημα «Κωτσόβολος» «σύρθηκε» στο γενικευμένο απεργιακό κλίμα με τη μαχητική παρουσία των αγωνιστικών δυνάμεων οι οποίες πραγματοποίησαν και συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας.

Και στη Θεσπρωτία το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών καταστημάτων δε λειτούργησε. Στην Κέρκυρα, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης των αγώνων από τον Εμπορικό Σύλλογο, πραγματοποιήθηκε μαχητική απεργιακή συγκέντρωση από την Επιτροπή Αγώνα εμπόρων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμποροϋπαλλήλων, ενώ στην Αρτα έκλεισαν επί δίωρο τα εμπορικά καταστήματα.

Κρήτη

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

Στα Χανιά με απόφαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Από νωρίς το πρωί, συνδικαλιστές και μέλη του σωματείου βρέθηκαν έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», περιφρουρώντας την απεργία και καλώντας τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία και στη συγκέντρωση του σωματείου με αποτέλεσμα να κλείσει το κατάστημα.

Στο Ηράκλειο η απεργιακή συγκέντρωση που κάλεσε η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων έγινε στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Λιονταριών, υλοποιώντας την απόφαση της ΓΣ του σωματείου για 24ωρη απεργία με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της συμβιβασμένης διοίκησης του σωματείου έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να μην πετύχει η απεργία.

Νωρίτερα το πρωί τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα πραγματοποίησαν περιοδείες και εξορμήσεις στα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου.

Στερεά

Αγωνιστικό «παρών» έδωσαν, στη χτεσινή απεργία, οι ταξικές δυνάμεις της «Αγωνιστικής Κίνησης» του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, που με τη συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ προχώρησαν στον αποκλεισμό του σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» και του πολυκαταστήματος «Χόντος Σέντερ». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της πόλης, απ' όπου κατάγγειλαν την κυβερνητική πολιτική απελευθέρωσης του ωραρίου, συνέχεια αυτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την τακτική τόσο της συμβιβασμένης πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων όσο και της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, που προκλητικά και σκόπιμα αγνοεί τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων, μικρομεσαίων εμπόρων και βάζει «πλάτη» να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

ΕΒΕ
Δυναμικό «παρών»

Στις 10 το πρωί η πλατεία Κάνιγγος έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης είχε μετατραπεί σε «τηγάνι» από τη ζέστη. Ωστόσο, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες δήλωσαν «παρών» στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και άλλων Ενώσεων ΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων, για συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος ενάντια στο ωράριο της κυβέρνησης και των πολυκαταστημάτων.

Ηταν εκεί βιοτέχνες, έμποροι, επαγγελματίες με διακριτή την παρουσία των κομμωτών και των κομμωτριών του «ΕΡΜΗ». Ολοι τους είχαν συνειδητοποιήσει ότι περισσότερο κακό από την καλοκαιρινή «κάψα» θα τους προξενήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, η απελευθέρωση του ωραρίου, οι αντεργατικές προσταγές του εμπορικού κεφαλαίου.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΟΒΣΑ και άλλοι συνδικαλιστές. Στις 11 το πρωί άρχισε η πορεία με σκοπό να ενωθούν με τους εμποροϋπαλλήλους στην Ερμού. «Το ωράριό σας είναι μια απάτη, φορτώνει νέα βάρη στων ΕΒΕ την πλάτη», «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, των μονοπωλίων είναι εντολή», «Οι μικρομεσαίοι δε σκύβουν το κεφάλι, με τα σωματεία αντίσταση και πάλη», ήταν μερικά από τα συνθήματά τους που αντήχησαν στην Πατησίων, τη Σταδίου και την Ερμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ