Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Τσάκισαν την εργοδοτική τρομοκρατία

Οι απεργοί έκλειναν ένα ένα τα καταστήματα, απ' όπου περνούσε η πορεία

Από τη χτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
«Το ωράριό σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»! Μ' αυτό το σύνθημα να αντηχεί μέσα στα μεγάλα πολυκαταστήματα, που πίσω από τις βιτρίνες τους οργιάζουν η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, η τρομοκρατία, η απλήρωτη δουλιά, τα εξαντλητικά ωράρια, εκατοντάδες απεργοί, εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες στην Αθήνα, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, ανάγκασαν τη μεγαλοεργοδοσία να κατεβάσει ρολά και να βάλει λουκέτο!

Το μέτωπο των εργαζομένων - αυτοαπασχολουμένων - μικροεπαγγελματιών έδωσε στην κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία μια πρώτη «γεύση» των δυναμικών κινητοποιήσεων, που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Και μαζί τους, στον ίδιο αγώνα, έχουν τα ταξικά σωματεία της Αθήνας, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που και χτες βρέθηκαν από τα χαράματα στο πλευρό των απεργών για την περιφρούρηση της απεργίας. Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Μπλόκα από το πρωί

Το πρώτο μπλόκο των απεργών στήθηκε λίγο μετά τις 7 στο πολυκατάστημα «Αττικα». Με τα πανό τους, οι απεργοί σφράγισαν όλες τις πόρτες του πολυκαταστήματος, κρατώντας το κλειστό. Λίγο μετά τις 9 το πρωί, συγκροτημένα ξεκίνησαν πορεία με κατεύθυνση τον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού. Οι απεργοί επέβαλαν το λουκέτο στο κατάστημα της αλυσίδας υποδημάτων «Μπουρνάζος».

Ακολούθησε το δεύτερο λουκέτο στο κατάστημα ρούχων της αλυσίδας «Ζάρας». Το τρίτο λουκέτο μπήκε στο βιβλιοπωλείο «Πάλλης». Ταυτόχρονα, στην Ερμού αντηχούσαν τα συνθήματα: «Τρία απογεύματα τα μαγαζιά κλειστά, ανθρώπινα ωράρια ζητάει η εργατιά», «Αυτή η πολιτική,μ η αντιλαϊκή, των μονοπωλίων είναι εντολή». Ακολούθησε το κλείσιμο των καταστημάτων «Sephora», «Χόντος Σέντερ» και «Εσπριτ». Ηταν τέτοια η αποφασιστικότητα των απεργών, που ιδιοκτήτες μεγάλων καταστημάτων, στο άκουσμα της ντουντούκας, στην εικόνα των εκατοντάδων απεργών, κατέβαζαν ρολά.

Οι απεργοί κατευθύνθηκαν στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής, όπου είχε οριστεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Εκεί μαζί τους ενώθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπαγγελματίες, που έφτασαν στο χώρο με πορεία από την πλ. Κάνιγγος. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Ντούπης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου και η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, ακολούθησε πορεία στους εμπορικούς δρόμους της Ερμού, της Αγ. Μάρκου. Στην οδό Αιόλου, η πορεία έκανε στάση στο πολυκατάστημα «Νότος Γκάλερι», επιβάλλοντας το κλείσιμό του. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στο πολυκατάστημα «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια, όπου και μπήκε το τελευταίο απεργιακό λουκέτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ