Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ηταν μέρα απεργίας!

Η χτεσινή μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα και ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο του Πειραιά
Η χτεσινή μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα και ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο του Πειραιά
«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Το σύνθημα αυτό μαζί με δεκάδες ακόμα, αντήχησε χτες ξανά και ξανά απ' άκρη σ' άκρη του εμπορικού κέντρου του Πειραιά, ξεσηκώνοντας τους πάντες. Το βροντοφώναζαν οι απεργοί εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρέμποροι, που βγήκαν στους δρόμους, έχοντας στο πλευρό τους σύσσωμες τις ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, για να στείλουν το μήνυμα προς τους εργαζόμενους, της πόλης. Το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, επιδιώκουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δούλους.

Οι απεργοί και οι επαγγελματίες, συγκεντρώθηκαν στις 12.30 το μεσημέρι στη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου, ακριβώς μπροστά στην πύλη του πολυκαταστήματος ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ. Ομως η απεργιακή μάχη δεν άρχισε τότε. Είχε ξεκινήσει από τα χαράματα στις πύλες των πολυκαταστημάτων, οι οποίες είχαν «καταληφθεί» από τις ομάδες περιφρούρησης.

Τις ομάδες αποτελούσαν τόσο εμποροϋπάλληλοι όσο και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Και αυτό ακριβώς το πανίσχυρο όπλο που πρόταξαν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, το όπλο της ταξικής αλληλεγγύης, αλλά και η αποφασιστικότητα των ίδιων των εμποροϋπαλλήλων, είχε ως αποτέλεσμα να τσακιστεί κάθε επιχείρηση τρομοκρατίας που είχε στήσει η εργοδοσία και να κατεβάσουν ρολά μαζί με τον ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ, τα πολυκαταστήματα, ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΑΡΑ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, ΚΑΡΦΟΥΡ, ΣΠΡΙΝΤΕΡ, ΛΗΤΩ, ΤΖΑΜΠΟ, ΒΟΟΜ, το μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ΚΟΤΣΟΒΟΛΟΣ και πολλά ακόμα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που θέλησε να επιβάλει η εργοδοσία ήταν το γεγονός ότι ο Δωρόθεος Χατζηιωάννου, ο οποίος εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης του ΣΠΡΙΝΤΕΡ, απείλησε ευθέως την πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Κούλα Κυριακοπούλου!

Ομως εκεί που καταγράφηκαν μοναδικές στιγμές ήταν στο πολυκατάστημα ΦΑΚΤΟΡΙ στο Ρέντη. Για πρώτη φορά έκλεισε εντελώς σε ημέρα απεργίας! Οι 240 εργαζόμενοι, παρά το όργιο τρομοκρατίας της εργοδοσίας - οι διευθυντές, έπαιρναν τηλέφωνο στα κινητά ανά 5 λεπτά τους εργαζόμενους δίνοντάς τους εντολή «να μη φύγει κανείς» - και έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις τόσο του σωματείου τους όσο και άλλων συνδικάτων, αρνήθηκαν παλικαρίσια να σπάσουν την απεργία, ενώ αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν και στην απεργιακή συγκέντρωση. Στις 3 το μεσημέρι πια, η διεύθυνση του πολυκαταστήματος και αφού... συσκέφθηκε, αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι «το κατάστημα σήμερα θα παραμείνει κλειστό»! Ανακοίνωση που οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, αλλά και με ζεστές αγκαλιές με τους συναδέλφους τους της περιφρούρησης.

Επιπλέον «κέρδος» της χτεσινής κινητοποίησης ήταν οι δεκάδες αιτήσεις εγγραφής - των οποίων ο αριθμός ξεπέρασε τα αναμενόμενα - που συγκέντρωσε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων από τους εργαζόμενους.

Εκτός από την πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, τη συγκέντρωση χαιρέτισαν από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ ο Ν. Μπούργιας και ο Χρ. Μπατίδης από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Επαγγελματικών Σωματείων Πειραιά. Κατατέθηκε ψήφισμα συμπαράστασης από την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ