Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Χρόνος - «λάστιχο» και μείωση αμοιβών για υπερωρίες

Στο ρόλο του «λαγού» η ΕΣΕΕ, ζητά την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Eurokinissi

Με την πρώτη συνάντηση, χτες, της ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης με την Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η κυβέρνηση ξεδιπλώνει την αντεργατική της επίθεση, βάζοντας «στην κλίνη του Προκρούστη» το σταθερό χρόνο εργασίας και τις αμοιβές των υπερωριών. Εχοντας εξασφαλίσει το κύριο, δηλαδή την προσέλευση των «κοινωνικών εταίρων», στη δεύτερη φάση του διαλόγου-απάτη, ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, απέφυγε χτες να μιλήσει λεπτομερώς για την τελική μορφή που θα πάρουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Ομως, όσον αφορά στην ουσία ήταν σταθερός στις θέσεις του, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση των αμοιβών για τις υπερωρίες καθώς και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο ίδιος έκανε επίσης καθαρό ότι η κυβέρνηση επείγεται να νομοθετήσει αφού «αυτό το καθήκον δεν μπορεί να περιμένει» και ότι η όλη διαδικασία «εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία». Παράλληλα, σε ένα ρεσιτάλ παραπλάνησης, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι με αυτά τα μέτρα θα ενισχυθεί η απασχόληση, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενοχοποιώντας έτσι ευθέως τα δικαιώματα των εργαζομένων για το πρόβλημα της ανεργίας. Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επιχειρεί σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα να καταργήσει το οχτάωρο και να υπονομεύσει το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωνε πως «αυτά περί κατάργησης του οχταώρου δεν αληθεύουν σε καμία περίπτωση».

Ομως, όσα καθαρά για λόγους σκοπιμότητας δεν ομολόγησε ο υπουργός Απασχόλησης, τα έβγαλε στη φόρα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, παίζοντας σε αυτό το άθλιο παιχνίδι το ρόλο του «λαγού». Ο Δ. Αρμενάκης, εκφράζοντας ανοιχτά τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και των ισχυρών αλυσίδων του κλάδου, ζήτησε πλήρη και εκ θεμελίων ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι θέσεις των μεγαλεμπόρων συμπυκνώνονται στα εξής:

  • Πλήρες διευθυντικό δικαίωμα στον εργοδότη και για τις 8 ώρες τη βδομάδα, πέραν του 40ωρου. Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει υπερωρία μέχρι και 8 ώρες τη βδομάδα, από τρεις ώρες που είναι σήμερα, ακόμα κι αν δεν το επιθυμεί
  • Μείωση της αμοιβής των υπερωριών τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ισχύον. Από το συν 50% επί του ωρομισθίου που αμείβονται σήμερα οι πρώτες ώρες των υπερωριών και της ιδιόρρυθμης υπερωρίας, να μειωθεί μόλις στο συν 25% επί του ωρομισθίου. Η μείωση αυτή ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη, καθώς από έναν αριθμό υπερωριών και πάνω - ανάλογα την περιφέρεια και τον κλάδο απασχόλησης - η υπερωριακή αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 75% επί του ωρομισθίου
  • Διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, και με απεριόριστο αριθμό ωρών προς διευθέτηση από 138 που είναι σήμερα
  • Ειδικό καθεστώς - μεγαλύτερης ασυδοσίας - για τις εποχικές επιχειρήσεις (Τουρισμός, μεταποιητικές βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων, κλπ.)

Μάλιστα, όσον αφορά στη διευθέτηση οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ ζητούν να μην εξαιρείται καμιά επιχείρηση, ανεξάρτητα από τον αριθμό εργαζομένων σε αυτή.

Συμπερασματικά, κυβέρνηση και μεγαλέμποροι, μαζί με τους υπόλοιπους «εταίρους» στήνουν από χτες το διάλογο- παγίδα. Με επάλληλους κύκλους συζητήσεων υφαίνουν τον ιστό της αράχνης και ετοιμάζονται να χτυπήσουν. Επιδιώκουν έτσι να μειώσουν το εργατικό εισόδημα, να κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη. Καταργώντας το οχτάωρο και στήνοντας ένα ευρύ δίχτυ ευελιξίας, να αιχμαλωτίσουν ολόκληρη την εργατική τάξη, αυξάνοντας κατακόρυφα τα επιχειρηματικά κέρδη.

Ο διάλογος-μαϊμού συνεχίζεται σήμερα το πρωί στις 10 π.μ. με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης να συναντάται με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και μια ώρα μετά με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Η αντεργατική παράσταση θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση της Δευτέρας, στην οποία θα προσέλθει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ