ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μακελειό στην καρδιά του Λονδίνου

Το λεωφορείο διαλύθηκε από την έκρηξη

Associated Press

Το λεωφορείο διαλύθηκε από την έκρηξη
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τέσσερις επιθέσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο του Λονδίνου. Δεκάδες νεκροί ανύποπτοι πολίτες, έως 1.000 οι τραυματίες. Λίγο βορειότερα, στο Γκλένιγκλς, στη Σκοτία, η Σύνοδος των Οκτώ βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να σταματήσει τις εργασίες, «προς το παρόν». Οι ηγέτες των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών δράττονται της «χρυσής ευκαιρίας» να δηλώσουν ενωμένοι ενάντια στην «τρομοκρατία» και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για μία ακόμη επίθεση εναντίον των λαών.

8.51 το πρωί, μόλις 100 μέτρα από το σταθμό Λίβερπουλ Στριτ, πριν το σταθμό Αλντγκέιτ, η πρώτη έκρηξη στο διερχόμενο συρμό, στο κέντρο της οικονομικής περιφέρειας του Λονδίνου, όπου εδρεύουν οι περισσότερες τράπεζες και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Πέντε λεπτά αργότερα μία δεύτερη έκρηξη σημειώνεται σε συρμό μεταξύ των σταθμών Ράσελ Σκουέρ και Κινγκς Κρος. Στις 9.17 και τρίτη έκρηξη σημειώνεται στο σταθμό Ετζγουερ, ενώ συγκρούονται και διερχόμενοι συρμοί από το Πάντινγκτον. Μισή ώρα αργότερα και τέταρτη έκρηξη σημειώνεται αυτή τη φορά σε διώροφο λεωφορείο, μεταξύ των πλατειών Γουόμπερν και Τάβιστοκ, μόλις 150 μέτρα μακριά από τη Ράσελ Σκουέρ, μερικά μέτρα από το Βρετανικό Μουσείο, αλλά και το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.

Ανύποπτοι πολίτες που βγαίνουν τραυματίες από το μετρό

Associated Press

Ανύποπτοι πολίτες που βγαίνουν τραυματίες από το μετρό
Πανικός, συνωστισμός και γενική παράλυση τα πρώτα συμπτώματα των εκρήξεων που σημειώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα, κατά την πρωινή ώρα αιχμής, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα μετέβαιναν στη δουλιά τους. Επιθέσεις στην «καρδιά» του Λονδίνου, στο μεγαλύτερο υπόγειο σιδηροδρομικό σύστημα της Ευρώπης, με αρκετές διακλαδώσεις, όπου σε κάθε συρμό επιβαίνουν μέχρι και 900 άνθρωποι, τις ώρες αιχμής, όπως την ώρα που έλαβαν χώρα οι επιθέσεις.

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χιλιάδες άτομα στους δρόμους, ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στους περισσότερους σταθμούς για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ σειρήνες ακούγονταν από παντού.

Μονάδες του στρατού βρίσκονται στο Κόβεντ Γκάρντεν, στο Κεντρικό Λονδίνο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, εικόνα πρωτόγνωρη για τα βρετανικά δεδομένα.

«θα νικήσουμε»

Εντούτοις, οι πληροφορίες με το σταγονόμετρο. Για ώρες ουδείς ήξερε τι πραγματικά είχε συμβεί και πολύ περισσότερο τον αριθμό των απωλειών. Επισήμως μέχρι αργά χτες, η βρετανική Αστυνομία δήλωνε ότι υπήρχαν 37 νεκροί, αλλά ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ δηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί... Σύμφωνα με το «Sky News» οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 54 και οι τραυματίες τους 1.000, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 150 σε κρίσιμη κατάσταση.

Σχεδιάγραμμα των σημείων των εκρήξεων, ένα μικρό κομμάτι του τεράστιου μετρό του Λονδίνου
Σχεδιάγραμμα των σημείων των εκρήξεων, ένα μικρό κομμάτι του τεράστιου μετρό του Λονδίνου
Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από το Λονδίνο και ενώ διεξάγεται η Σύνοδος των Οκτώ στη Σκοτία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ από το Γκλένιγκλς αρχικά, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και έχοντας στο πλευρό του όλους τους «ισχυρούς», δήλωσε ότι επρόκειτο για μία καλά συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση και για βαρβαρότητα που είχε στόχο να συμπέσει με τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ και ότι «επρόκειτο για μια επίθεση ενάντια σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο». Ομως διαβεβαίωσε τους πάντες πως... ό,τι και να κάνουν οι τρομοκράτες, δεν πρόκειται να νικήσουν.

Λίγο αργότερα επέστρεψε με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Λονδίνο αν και η Σύνοδος συνεχίζεται...

Στο μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη, καθώς Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν τα γεγονότα στο Λονδίνο, αλλά υπογράμμισαν ότι δεν κρίνουν πως δε θα θέσουν τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού. Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στο σύστημα συγκοινωνιών του Βερολίνου.

Ανησυχίες για αντίποινα

Οσο για το ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, τόσο το ιταλικό πρακτορείο ANSA όσο και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρουν ότι την ευθύνη ανέλαβε κάποια άγνωστη μέχρι στιγμής «μυστική οργάνωση της Αλ Κάιντα» της Ευρώπης. Η Σκότλαντ Γιαρντ κρατά αποστάσεις, αν και αξιωματούχοι κάνουν λόγο «για εισβολή μουτζαχεντίν»...

Τελικά, δεν έχει σημασία ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Είναι δεδομένο ότι τα γεγονότα θα αξιοποιηθούν για την περαιτέρω επίθεση εναντίον των λαών. Ανησυχία εκφράζει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας Βρετανίας, σεΐχης Αχμεντ, που δήλωσε προς το BBC, ότι οι επιθέσεις αυτές θα κάνουν τη μουσουλμανική κοινότητα λιγότερο ασφαλή.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, με ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του, Ρόμπερτ Γκρίφιθς, «καταδικάζει όλες τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών, είτε πραγματοποιούνται από εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Λονδίνο είτε από τις δυνάμεις εισβολής και κατοχής στο Ιράκ. Οι αθώοι πληρώνουν ένα φρικτό τίμημα για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπλερ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπους».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο ηρωισμός των εργαζόμενων στις μεταφορές, στις υπηρεσίες διάσωσης και τόσο πολλών επιβατών στη διάρκεια των επιθέσεων στο Λονδίνο δημιουργεί μια έντονη αντίθεση με την απανθρωπιά των τρομοκρατών και των αδίστακτων στρατιωτικών μηχανών».

Το χρονολόγιο του «τρόμου»

Μια καταγραφή, σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, των γεγονότων που χαρακτήρισαν το φαινόμενο της «τρομοκρατίας»

Μάρτης 2004: Βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, που αρχικά αποδίδονται στην ΕΤΑ και εν συνεχεία σε «ισλαμιστές», κυρίως από το Μαρόκο, συνδεδεμένους με το νεφέλωμα «αλ Κάιντα», κοστίζουν τη ζωή σε 190 ανθρώπους. Η - τότε - κυβέρνηση Αθνάρ εντείνει το κλίμα αστυνομοκρατίας. Η διάδοχη κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών υπό τον Θαπατέρο αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ, αλλά διαπραγματεύεται την αποστολή τους στο Αφγανιστάν.

Νοέμβρης 2003: Διπλή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη με στόχο το προξενείο της Βρετανίας και υποκατάστημα της HSBC, που κοστίζει κάπου 70 ζωές, «συνδέεται» με την «αλ Κάιντα».

Μάης 2003: Τουλάχιστον 75 νεκροί σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου προμηθευτή πετρελαίου της Δύσης, ουχαμπιτικού βασιλείου - και πατρίδα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Μάρτης 2003: Ανάμεσα στις άλλες (ψευδείς) αιτίες που προβάλλουν οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ για την εισβολή και κατοχή του Ιράκ περιλαμβάνεται και η σύνδεση της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν με την «αλ Κάιντα» - κάτι που ουδέποτε αποδείχτηκε.

2002: Επιθέσεις στο Μάλι της Ινδονησίας με πάνω από 200 νεκρούς.

Σεπτέμβρης 2001: Οι επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον με τουλάχιστον 3.000 νεκρούς σηματοδοτούν την κήρυξη του «αέναου» πολέμου κατά της «τρομοκρατίας», αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους εμφανίζει ως ένα «παγκόσμιο δίκτυο» με συνεκτική ιδεολογία και επιχειρησιακή ενότητα. Αποτελεί «Λυδία λίθο» και αφορμή για τη νομική κατοχύρωση της παραβίασης των ατομικών ελευθεριών στις χώρες του καπιταλιστικού «αναπτυγμένου» κόσμου. Ακολουθεί την ίδια χρονιά ο πόλεμος ενάντια στο Αφγανιστάν και η κατάκτησή του.

2000: Επίθεση εναντίον του πολεμικού πλοίου «USS Cole» στην Υεμένη με 17 νεκρούς. 1998: Επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ ες Σαλάαμ της Τανζανίας και το Ναϊρόμπι της Κένιας με 258 νεκρούς και 5.000 τραυματίες. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον διατάσσει επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Σουδάν. 1997: Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε συνέντευξή του στο CNN, δηλώνει πως οι ΗΠΑ πρέπει «να πληρώσουν για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ». 1996: Ο Μπιν Λάντεν εγκαταλείπει το Σουδάν κατόπιν αμερικανικών πιέσεων προς το Χαρτούμ. 1994: Η Σαουδική Αραβία αφαιρεί την υπηκοότητα του Οσάμα Μπιν Λάντεν λόγω της «ανεύθυνης συμπεριφοράς του, που αντίκειται στα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και βλάπτει αδελφές χώρες». 1993: Οι μάχες στη Σομαλία μετά την πτώση ενός «Black Hawk» κοστίζουν τη ζωή 1.000 Σομαλών και 18 Αμερικανών στο Μογκαντίσου. Αργότερα, υποστηρίζεται ότι «Αφγανοί Αραβες» πολέμησαν εκεί. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, έκρηξη σε υπόγειο χώρο στάθμευσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου κοστίζει τη ζωή 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.000. Η επίθεση αποδίδεται στον Ράμζι Γιουσέφ, «που λάμβανε χρήματα» από την «αλ Κάιντα».

1987: Ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν μεταβαίνει στο Αφγανιστάν ως «συντονιστής» των μουτζαχεντίν που πολεμούν εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης με χρηματοδότηση από ΗΠΑ, Βρετανία, Σαουδική Αραβία κ.ά. Βοηθούν σε επιχειρησιακό επίπεδο οι Ισραηλινοί, ενώ τους μουτζαχεντίν οπλίζουν και εκπαιδεύουν η CIA, μαζί με την ISI του πραξικοπηματία Ζία Ουλ Χακ και οι πολιτικοί του επίγονοι.

Ο ισραηλινός μίτος...

Η Σκότλαντ Γιαρντ ειδοποίησε τον υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου μερικά λεπτά πριν τις επιθέσεις, δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», αφήνοντας ερωτηματικά γιατί θα έπρεπε να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι εάν όντως υπήρξαν προειδοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου επρόκειτο να λάβει μέρος σε διάσκεψη για την ισραηλινή οικονομία που ελάμβανε χώρα στο ξενοδοχείο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σταθμό της πλατείας Ράσελ... Μερικές ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ, Μπράιαν Πάντοκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ερωτώμενος, απάντησε ότι οι βρετανικές αρχές δεν προειδοποίησαν κανένα καθώς δεν υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες ότι επέκειντο επιθέσεις.

Πάντως, ο Αμίρ Γκιλάντ, σύμβουλος του Νετανάχιου, σε δηλώσεις του σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι η συνοδεία του Νετανιάχου λάμβανε καθ' όλη τη διάρκεια του χτεσινού πρωινού αναλυτικές αναφορές από Βρετανούς αξιωματούχους, ενώ υπήρξε και το αίτημα «της αλλαγής σχεδίων της επίσκεψης».

Ερωτηματικά πάντα υπάρχουν και εμείς απλώς τα καταγράφουμε. Αντίστοιχα υπήρξαν και κατά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν διέρρευσαν στον Τύπο πληροφορίες ότι η Μοσάντ είχε ειδοποιήσει για τις επιθέσεις και οι ισραηλινής υπηκοότητας ή εβραϊκής καταγωγής εκείνο το πρωινό δεν πήγαν ποτέ στους Δίδυμους Πύργους...

Καταδικάζουν την επίθεση

Με συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και μηνύματα, τόσο προς τη βρετανική πρεσβεία όσο και προς τη βρετανική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα της χώρας και άλλοι παράγοντες από την Ελλάδα και άλλες χώρες εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εκ μέρους της κυβέρνησης σημειώνει ότι «η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας παραμένει ισχυρή» και επιβεβαιώνει ότι ισχυρή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης «για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του τονίζει: «είμαστε μαζί σας κατά της τρομοκρατίας». Ο ΣΥΝ δηλώνει τα συλλυπητήρια, τον αποτροπιασμό του και ότι δεν «έχουν τίποτε το κοινό με απελευθερωτικά οράματα και τους αγώνες για την ανεξαρτησία και τα δικαιώματά τους».

Επίσης από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοινώθηκε ότι μπορεί να διαθέσει δυνάμεις διάσωσης εφόσον ζητηθούν από τη βρετανική πλευρά.

Μηνύματα συλλυπητηρίων και καταδίκης έστειλαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κυβερνήσεις πολλών χωρών, ο Αραβικός Σύνδεσμος και μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χτες συγκλήθηκε έκτακτα το όργανο αυτό το οποίο και καταδίκασε ομόφωνα τις επιθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ