Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Το χρονολόγιο του «τρόμου»

Μια καταγραφή, σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, των γεγονότων που χαρακτήρισαν το φαινόμενο της «τρομοκρατίας»

Μάρτης 2004: Βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, που αρχικά αποδίδονται στην ΕΤΑ και εν συνεχεία σε «ισλαμιστές», κυρίως από το Μαρόκο, συνδεδεμένους με το νεφέλωμα «αλ Κάιντα», κοστίζουν τη ζωή σε 190 ανθρώπους. Η - τότε - κυβέρνηση Αθνάρ εντείνει το κλίμα αστυνομοκρατίας. Η διάδοχη κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών υπό τον Θαπατέρο αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ, αλλά διαπραγματεύεται την αποστολή τους στο Αφγανιστάν.

Νοέμβρης 2003: Διπλή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη με στόχο το προξενείο της Βρετανίας και υποκατάστημα της HSBC, που κοστίζει κάπου 70 ζωές, «συνδέεται» με την «αλ Κάιντα».

Μάης 2003: Τουλάχιστον 75 νεκροί σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου προμηθευτή πετρελαίου της Δύσης, ουχαμπιτικού βασιλείου - και πατρίδα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Μάρτης 2003: Ανάμεσα στις άλλες (ψευδείς) αιτίες που προβάλλουν οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ για την εισβολή και κατοχή του Ιράκ περιλαμβάνεται και η σύνδεση της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν με την «αλ Κάιντα» - κάτι που ουδέποτε αποδείχτηκε.

2002: Επιθέσεις στο Μάλι της Ινδονησίας με πάνω από 200 νεκρούς.

Σεπτέμβρης 2001: Οι επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον με τουλάχιστον 3.000 νεκρούς σηματοδοτούν την κήρυξη του «αέναου» πολέμου κατά της «τρομοκρατίας», αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους εμφανίζει ως ένα «παγκόσμιο δίκτυο» με συνεκτική ιδεολογία και επιχειρησιακή ενότητα. Αποτελεί «Λυδία λίθο» και αφορμή για τη νομική κατοχύρωση της παραβίασης των ατομικών ελευθεριών στις χώρες του καπιταλιστικού «αναπτυγμένου» κόσμου. Ακολουθεί την ίδια χρονιά ο πόλεμος ενάντια στο Αφγανιστάν και η κατάκτησή του.

2000: Επίθεση εναντίον του πολεμικού πλοίου «USS Cole» στην Υεμένη με 17 νεκρούς. 1998: Επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ ες Σαλάαμ της Τανζανίας και το Ναϊρόμπι της Κένιας με 258 νεκρούς και 5.000 τραυματίες. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον διατάσσει επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Σουδάν. 1997: Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε συνέντευξή του στο CNN, δηλώνει πως οι ΗΠΑ πρέπει «να πληρώσουν για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ». 1996: Ο Μπιν Λάντεν εγκαταλείπει το Σουδάν κατόπιν αμερικανικών πιέσεων προς το Χαρτούμ. 1994: Η Σαουδική Αραβία αφαιρεί την υπηκοότητα του Οσάμα Μπιν Λάντεν λόγω της «ανεύθυνης συμπεριφοράς του, που αντίκειται στα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και βλάπτει αδελφές χώρες». 1993: Οι μάχες στη Σομαλία μετά την πτώση ενός «Black Hawk» κοστίζουν τη ζωή 1.000 Σομαλών και 18 Αμερικανών στο Μογκαντίσου. Αργότερα, υποστηρίζεται ότι «Αφγανοί Αραβες» πολέμησαν εκεί. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, έκρηξη σε υπόγειο χώρο στάθμευσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου κοστίζει τη ζωή 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.000. Η επίθεση αποδίδεται στον Ράμζι Γιουσέφ, «που λάμβανε χρήματα» από την «αλ Κάιντα».

1987: Ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν μεταβαίνει στο Αφγανιστάν ως «συντονιστής» των μουτζαχεντίν που πολεμούν εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης με χρηματοδότηση από ΗΠΑ, Βρετανία, Σαουδική Αραβία κ.ά. Βοηθούν σε επιχειρησιακό επίπεδο οι Ισραηλινοί, ενώ τους μουτζαχεντίν οπλίζουν και εκπαιδεύουν η CIA, μαζί με την ISI του πραξικοπηματία Ζία Ουλ Χακ και οι πολιτικοί του επίγονοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ