ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγριεύει το «τέρας» του πληθωρισμού

Με ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,3% έτρεχε τον Ιούνη - σύμφωνα με την ΕΣΥΕ - ο επίσημος τιμάριθμος. Ομως οι δαπάνες για «στέγαση» (ενοίκια, κοινόχρηστα κλπ.) αυξήθηκαν 9,3%

Με ρυθμό 3,3% έτρεχε στο δωδεκάμηνο Ιούνης 2004-2005 ο επίσημος τιμάριθμος (έναντι αυξήσεως 2,8% πέρσι) και 3,2% σε μέσα επίπεδα (σύγκριση δωδεκαμήνου Ιουλίου 2004 - Ιουνίου 2005 προς το προηγούμενο δωδεκάμηνο), έναντι αύξησης 3,1% στα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Σύμφωνα μάλιστα με προβλέψεις του γενικού γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) Μ. Κοντοπυράκη, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού αναμένεται να επιταχυνθεί τον τρέχοντα μήνα, Ιούλη, και να σκαρφαλώσει στο 3,8%.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την εξέλιξη του επίσημου τιμαρίθμου (πληθωρισμού) όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΣΥΕ που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Το μέγεθος της ακρίβειας, όπως το βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που αποτυπώνεται στους μέσους όρους της στατιστικής υπηρεσίας, αφού οι τιμές σε δεκάδες είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης στο τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν εκτιναχτεί σε νέα ύψη ρεκόρ. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, σε 5 μεγάλες ομάδες ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης που συνθέτουν τον επίσημο τιμάριθμο, οι τιμές στο τελευταίο δωδεκάμηνο παρουσιάζουν αύξηση πολύ πάνω από το μέσο όρο.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 3,3% στο δωδεκάμηνο από τον Ιούνη του 2004 μέχρι τον Ιούνη του 2005, προήλθε από τις αυξήσεις των δεικτών των ομάδων:

  • «Στέγαση» κατά 9,3% λόγω αύξησης των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, τα είδη και υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ύδρευσης - αποχέτευσης, τα δημοτικά τέλη, τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • «Μεταφορές» κατά 5,2% λόγω αύξησης των τιμών στα ανταλλακτικά αυτοκινήτου, τις υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου, τα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνης), τα τέλη κυκλοφορίας, τα διόδια και το κόμιστρο των ταξί.
  • «Εκπαίδευση» κατά 4,3% λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των επαγγελματικών και τεχνικών σχολών - ΙΕΚ.
  • «Υγεία», κατά 4,2% λόγω αύξησης των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
  • «Ενδυση και υπόδηση» κατά 3,6%.

Αυξήσεις μικρότερες από το μέσο όρο κατέγραψε η ΕΣΥΕ στους δείκτες τιμών των παρακάτω ομάδων «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια» (3,2%), «Λοιπά αγαθά και υπηρεσίες» (3,1%) λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα κουρεία - κομμωτήρια, ασφάλιστρα οχημάτων κλπ., «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» (2,5%) λόγω αύξησης των τιμών στα τσιγάρα και αλκοολούχα μη σερβιριζόμενα ποτά, «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» (1,8%), λόγω αύξησης των τιμών στα έπιπλα - καλύμματα δαπέδου, λευκά είδη, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες, «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες» (1,9%), λόγω αύξησης των τιμών στα άνθη, υπηρεσίες αναψυχής, βιβλία - εφημερίδες κλπ. Τον ίδιο μήνα, η ΕΣΥΕ κατέγραψε μειώσεις τιμών κατά 1,4% της ομάδας «Επικοινωνίες» (υπολογίζουν μειώσεις τιμών σε κάποιες «τηλεφωνικές υπηρεσίες») και 0,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» (κυρίως στις τιμές νωπών φρούτων - λαχανικών και νωπών ψαριών).

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ»
Μεθοδεύεται το ξεπούλημά της

Την ενίσχυση της συνεταιριστικής οργάνωσης ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Στην απαξίωση με σκοπό το ξεπούλημά της οδηγεί η κυβέρνηση τη συνεταιριστική οργάνωση «Ομοσπονδία», στηρίζοντας όλες τις αντισυνεταιριστικές ενέργειες της ΑΤΕ. Αυτό προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Φώλιας κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι το κλείσιμο της «Ομοσπονδίας», που συνδέεται με χιλιάδες ντοματοπαραγωγούς, αποτελεί συνειδητή επιλογή τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης.

Απαντώντας ο Χ. Φώλιας, ισχυρίστηκε ότι κατά το παρελθόν η «Ομοσπονδία» είχε ευεργετηθεί πολλαπλώς από την Αγροτική Τράπεζα, αφού διαγράφηκε το 45% των οφειλών της και είπε ότι όποια χρηματοδότηση και να δοθεί στη συνεταιριστική οργάνωση θα είναι επισφαλής. Πρόσθεσε δε ότι πλέον η ΑΤΕ δεν μπορεί να διαγράφει χρέη, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ζημιές και στην ίδια την τράπεζα, αλλά και θα επιβαρύνει τους αγρότες.

Ο υφυπουργός είπε ότι η ΑΤΕ εξετάζει τη χρηματοδότηση των ντοματοπαραγωγών και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους της «Ομοσπονδίας». Για την προοπτική της οργάνωσης, είπε ότι αυτή θα τεθεί «σε εκκαθάριση εν λειτουργία» κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρχει χρηματοδότηση από την ΑΤΕ, διαδικασία με την οποία κερδίζεται ο απαραίτητος χρόνος για την ενδεδειγμένη λύση.

Οι εξελίξεις γύρω από την «Ομοσπονδία» έχουν μεταξύ άλλων οδηγήσει τους ντοματοπαραγωγούς σε απόγνωση, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Α. Τζέκης, προσθέτοντας ότι εδώ και 15 χρόνια έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για το κλείσιμο σοβαρών και ισχυρών συνεταιριστικών οργανώσεων. Η διαδικασία, είπε, που ακολουθείται στην «Ομοσπονδία» θα την οδηγήσει σε εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή της. Σχολιάζοντας την αναφορά του υφυπουργού για την ευεργεσία της οργάνωσης από την ΑΤΕ, είπε ότι το αντίθετο συμβαίνει, αφού τόσα χρόνια η Αγροτική Τράπεζα επιβάρυνε την «Ομοσπονδία» με τοκογλυφικά επιτόκια. Ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη, τόνισε, έχουν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, καθώς και οι διοικήσεις που τοποθετήθηκαν και από τα δύο κόμματα.

Σήμερα, κατέληξε, απαιτείται πολιτική απόφαση και να αποσύρει η ΑΤΕ την αίτηση για εκκαθάριση της «Ομοσπονδίας», να χρηματοδοτηθούν οι ντοματοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι σε αυτήν και στη συνέχεια να γίνει διάλογος για την εξυγίανσή της και να μην παραδοθεί στους ιδιώτες «αντί πινακίου φακής».

ΛΑΡΙΣΑ
Να πάρει θέση ο νομάρχης για την ΚΑΠ

Τις τραγικές επιπτώσεις που θα επιφέρει σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και της κυβερνητικής απόφασης για ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων, επισημαίνει σε ερώτησή της προς τη Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας η παράταξη της Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΕΑΣ). Ταυτόχρονα, η ΝΕΑΣ ρωτά το νομάρχη Λουκά Κατσαρό, ποια είναι η θέση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τις άσχημες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και τι σκοπεύει να κάνει για να εμποδιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες και στο νομό.

Στην ερώτησή της η ΝΕΑΣ, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ με ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην αγροτική οικονομία, τους μικρομεσαίους και τους νέους αγρότες και η ύπαιθρος θα οδηγηθεί σε παραπέρα κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό».

Και προσθέτει ότι «έχουν μεγάλη ευθύνη οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χρόνια τώρα εφαρμόζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και με έωλα επιχειρήματα προσπαθούν να ξεγελάσουν τους αγρότες και τον ελληνικό λαό ότι αυτή η πολιτική εξυπηρετεί δήθεν τους Ελληνες αγρότες. Το ίδιο κάνουν και με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ που θέλουν να κρύψουν τους πραγματικούς λόγους αυτής της απόφασης».

ΣΔΟΕ
Λαθραία ποτά και αυτοκίνητα

Λαθραία παρτίδα με 8.200 φιάλες βότκας εντόπισε το ΣΔΟΕ σε αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή του λιμανιού Πειραιά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η αποθήκη ήταν μισθωμένη από εταιρία, που δήλωνε για έδρα διευθύνσεις στον Πειραιά, χωρίς όμως να λειτουργεί.

Εκτός από τις φοροπαραβάσεις διερευνάται το θέμα της γνησιότητας των ποτών, ενώ αναζητούνται οι υπεύθυνοι της εταιρίας. Το ΣΔΟΕ συνεχίζει τον έλεγχο κυκλώματος διάθεσης «πολυτελών αυτοκίνητων», χωρίς προηγούμενα να πληρωθούν οι φόροι και οι δασμοί. Στο πλαίσιο αυτό κατασχέθηκαν 7 ακόμη αυτοκίνητα και ο συνολικός αριθμός τους από τις αρχές του έτους φτάνει στα 68.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ