Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ»
Μεθοδεύεται το ξεπούλημά της

Την ενίσχυση της συνεταιριστικής οργάνωσης ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Στην απαξίωση με σκοπό το ξεπούλημά της οδηγεί η κυβέρνηση τη συνεταιριστική οργάνωση «Ομοσπονδία», στηρίζοντας όλες τις αντισυνεταιριστικές ενέργειες της ΑΤΕ. Αυτό προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Φώλιας κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι το κλείσιμο της «Ομοσπονδίας», που συνδέεται με χιλιάδες ντοματοπαραγωγούς, αποτελεί συνειδητή επιλογή τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης.

Απαντώντας ο Χ. Φώλιας, ισχυρίστηκε ότι κατά το παρελθόν η «Ομοσπονδία» είχε ευεργετηθεί πολλαπλώς από την Αγροτική Τράπεζα, αφού διαγράφηκε το 45% των οφειλών της και είπε ότι όποια χρηματοδότηση και να δοθεί στη συνεταιριστική οργάνωση θα είναι επισφαλής. Πρόσθεσε δε ότι πλέον η ΑΤΕ δεν μπορεί να διαγράφει χρέη, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ζημιές και στην ίδια την τράπεζα, αλλά και θα επιβαρύνει τους αγρότες.

Ο υφυπουργός είπε ότι η ΑΤΕ εξετάζει τη χρηματοδότηση των ντοματοπαραγωγών και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους της «Ομοσπονδίας». Για την προοπτική της οργάνωσης, είπε ότι αυτή θα τεθεί «σε εκκαθάριση εν λειτουργία» κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρχει χρηματοδότηση από την ΑΤΕ, διαδικασία με την οποία κερδίζεται ο απαραίτητος χρόνος για την ενδεδειγμένη λύση.

Οι εξελίξεις γύρω από την «Ομοσπονδία» έχουν μεταξύ άλλων οδηγήσει τους ντοματοπαραγωγούς σε απόγνωση, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Α. Τζέκης, προσθέτοντας ότι εδώ και 15 χρόνια έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για το κλείσιμο σοβαρών και ισχυρών συνεταιριστικών οργανώσεων. Η διαδικασία, είπε, που ακολουθείται στην «Ομοσπονδία» θα την οδηγήσει σε εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή της. Σχολιάζοντας την αναφορά του υφυπουργού για την ευεργεσία της οργάνωσης από την ΑΤΕ, είπε ότι το αντίθετο συμβαίνει, αφού τόσα χρόνια η Αγροτική Τράπεζα επιβάρυνε την «Ομοσπονδία» με τοκογλυφικά επιτόκια. Ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη, τόνισε, έχουν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, καθώς και οι διοικήσεις που τοποθετήθηκαν και από τα δύο κόμματα.

Σήμερα, κατέληξε, απαιτείται πολιτική απόφαση και να αποσύρει η ΑΤΕ την αίτηση για εκκαθάριση της «Ομοσπονδίας», να χρηματοδοτηθούν οι ντοματοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι σε αυτήν και στη συνέχεια να γίνει διάλογος για την εξυγίανσή της και να μην παραδοθεί στους ιδιώτες «αντί πινακίου φακής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η αγωνία των κτηνοτρόφων (2010-07-16 00:00:00.0)
Απέκλεισαν για 2 ώρες την παλαιά εθνική οδό (2005-04-14 00:00:00.0)
Αγωνία για το αύριο (2003-10-22 00:00:00.0)
Συντονισμένος αγώνας για τη σωτηρία (2002-03-09 00:00:00.0)
Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ (2002-01-10 00:00:00.0)
Αβέβαιο το μέλλον των 470 εργαζομένων (2000-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ