ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βομβιστική επίθεση σε τουριστικό θέρετρο

ΑΓΚΥΡΑ.- Η «Οργάνωση των Γερακιών για την Ελευθερία του Κουρδιστάν» (TAK) ανέλαβε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μεσοποταμία, την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας την Κυριακή στον Τσεσμέ, το τουριστικό θέρετρο των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο - απέναντι από τη Χίο - που κόστισε τον τραυματισμό 20 ανθρώπων, περιλαμβανομένων δύο ξένων τουριστών, ενός 63χρονου Βρετανού και ενός 44χρονου Ρώσου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλέστηκε και το Ασοσιέιτεντ Πρες, η οργάνωση αυτή, την οποία οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι ανήκει στο [πρώην] ΡΚΚ, είχε «προειδοποιήσει τις αρχές» για τη βόμβα.

Κατά τις αρχές, τρεις από τους 20 τραυματίες, όλοι Τούρκοι υπήκοοι, είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στην Ιζμίρ (Σμύρνη). Η οργάνωση είχε προειδοποιήσει ότι οι ξένοι τουρίστες καλά θα κάνουν να μείνουν «μακριά από την Τουρκία», καθώς θα μεταφέρει τον ανταρτοπόλεμο στις πόλεις. Η προειδοποίηση αυτή είχε διατυπωθεί μετά από παρόμοια επίθεση στο Κουσάντασι την 30ή Απρίλη.

Το Σάββατο, τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από την έκρηξη νάρκης κοντά στο Σεμντινλί, στη μεθόριο με το Ιράκ και το Ιράν.

ΡΩΣΙΑ
Σαρώνει το νόθο αλκοόλ

Σε 40 χιλιάδες υπολογίζονται οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους ετησίως στη Ρωσία από το νόθο κι ακατάλληλο αλκοόλ, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της βότκας κι άλλων αλκοολούχων ποτών. Το στοιχείο αυτό έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας, Βλ. Πούτιν, στη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσίας πριν λίγο καιρό.

Να σημειώσουμε πως αν στα χρόνια του σοσιαλισμού η παραγωγή και διάθεση τόσο του οινοπνεύματος, όσο και των οινοπνευματούχων ποτών ήταν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του κράτους, σήμερα έχει γίνει μια από τις επικερδέστερες επενδύσεις για το κεφάλαιο, που προσπαθεί να επωφεληθεί και να κερδίσει με κάθε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο. Πλέον μόνο το 65% του οινοπνεύματος που παρασκευάζεται στη Ρωσία είναι ελεγχόμενο από το κράτος, αφού παρασκευάζεται από την κρατική εταιρία «Ροσπιρτπρόμ». Το υπόλοιπο διατίθεται στην αγορά από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή κατασκευάζεται από τα ίδια τα ιδιωτικά εργοστάσια παρασκευής αλκοολούχων ποτών. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι κρατικοί έλεγχοι προλαβαίνουν να ελέγχουν λιγότερο από το μισό αυτής της ποσότητας οινοπνεύματος, που διαχειρίζονται ιδιώτες. Ετσι ορισμένοι από αυτούς δε διστάζουν να προωθούν στην αγορά φθηνότερο, αλλά ακατάλληλο προς πόση οινόπνευμα.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνησή του να προωθήσει μια πολιτική «κρατικού μονοπωλίου» στο οινόπνευμα, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα ελέγχου του κράτους. Στην πραγματικότητα λόγος δε γίνεται για την κρατικοποίηση των σχετικών επιχειρήσεων, που έχουν δοθεί στους ιδιώτες, αλλά για την υποχρέωση που θα αναλάβει το κράτος (μέσω ειδικής εταιρίας που θα συγκροτήσει), να αγοράζει όλη την ποσότητα οινοπνεύματος που παρασκευάζεται στη χώρα και στη συνέχεια το ίδιο να τη διαθέτει στις επιχειρήσεις ποτοποιίας.

Οπως όμως σημειώνουν εμπειρογνώμονες, και το μέτρο αυτό μπορεί μεν να βοηθήσει, αλλά δε θα είναι σε θέση να αλλάξει ριζικά την κατάσταση και να χαλιναγωγήσει πλήρως τις διαθέσεις των κερδοσκόπων.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τις εισαγωγές οινοπνεύματος και αλκοολούχων ποτών, κυρίως από την Ουκρανία. Η τελευταία, που έχει «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» με τη Ρωσία εξάγει σήμερα το 8% του οινοπνεύματος και των οινοπνευματούχων ποτών που καταναλώνεται στη Ρωσία. Ομως η Ουκρανία έχει αποδεχτεί στις συνομιλίες με τον ΠΟΕ την άρση των περιορισμών για εισαγωγές αλκοολούχων ποτών, κάτι που μετά την ένταξή της στον ΠΟΕ αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στη Ρωσία, ανεβάζοντας το ποσοστό του προερχόμενου από την Ουκρανία αλκοόλ στο 15% της ρωσικής κατανάλωσης και αυξάνοντας τους κινδύνους για τους Ρώσους από την κατανάλωση ποτών κακής ποιότητας.


Ι. Π.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Δέκα χρόνια μετά

ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ.--

Χιλιάδες άνθρωποι και δεκάδες αξιωματούχοι από πολλές χώρες και οργανισμούς παρευρέθηκαν χτες στις τελετές που άνοιξαν τον κύκλο εκδηλώσεων για την 10η επέτειο από τα αιματηρά γεγονότα στην πόλη, που πυροδότησαν την κλιμάκωση του πολέμου και τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ξένοι αξιωματούχοι, όπως ο Τζακ Στρο και ο Χαβιέ Σολάνα, υποστήριξαν ότι είναι «τεράστια η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας» που δεν κατάφερε να «προστατεύσει τον μουσουλμανικό θύλακα». Κατά τη διάρκεια της τελετής, έγινε και η ταφή άλλων 600 λειψάνων που εντοπίστηκαν και αναγνωρίστηκαν.

Το «παρών» έδωσε και ο Πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβουνίου, αν και η σερβική Βουλή, καταδικάζοντας τα γεγονότα, απέφυγε να μιλήσει για «σφαγή μουσουλμάνων από Σερβοβόσνιους». Προφανώς, υιοθετεί την εκδοχή που έχει, επανειλημμένως, διατυπωθεί περί πολύ καλά στημένης προβοκάτσιας, στην οποία εμπλέκονται οι αξιωματικοί των κυανοκράνων και μερίδα της τότε ηγεσίας των Βόσνιων μουσουλμάνων και οδήγησε στο θάνατο περίπου 8.000 άρρενες μουσουλμάνους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΡΩΣΙΑ.-- Τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν στην πόλη Ούχτα, της περιοχής του Κόμι στη Βόρεια Ρωσία, μετά από έκρηξη και πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ρωσικών αρχών είναι πως η έκρηξη οφείλεται σε φιάλη αερίου, που βρισκόταν στο πολυκατάστημα. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο, μετά το σβήσιμο της φωτιάς, να βρεθούν στα συντρίμμια κι άλλα θύματα, που εγκλωβίστηκαν στο κτίριο.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- «Ελπίδες» για τερματισμό του 20ετούς εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν δίνει η συμφωνία για το νέο Σύνταγμα που υπεγράφη το Σάββατο μεταξύ του Προέδρου της χώρας και των ανταρτών του νότου. Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, θα δοθεί κάποια αυτονομία στο νότιο Σουδάν και οι πρώην αντάρτες θα πάρουν τώρα θέσεις στην κυβέρνηση της χώρας. Ηδη, ο πρώην αρχηγός των ανταρτών, Τζον Γκάρανγκ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος του Σουδάν. Εκτός από τη θέση του αντιπροέδρου της χώρας, ο Τζον Γκάρανγκ θα τεθεί επικεφαλής της αυτόνομης διοίκησης του νοτίου Σουδάν για έξι χρόνια, ενόψει δημοψηφίσματος για την πιθανή απόσχιση του τμήματος αυτού. Ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας θα μοιράζεται μεταξύ Βορρά και Νότου και ο νόμος της ισλαμικής Σαρίας δε θα εφαρμόζεται στο χριστιανικό Νότο.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Ενδέχεται να διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου κατασκευής οχημάτων του ομίλου «Φολκσβάγκεν» στις Βρυξέλλες, όπου κατασκευάζεται εκεί κυρίως το μοντέλο «Golf» στο πλαίσιο εφαρμογής του πλάνου αναδιοργάνωσης του ομίλου, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Στο εργοστάσιο αυτό απασχολούνται περίπου 5.700 εργαζόμενοι.

ΜΠΟΚΑΒΟΥ.-- Περισσότεροι από τριάντα άμαχοι κάηκαν ζωντανοί τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή όταν το χωριό τους, στο Νότιο Κίβου, στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δέχτηκε επίθεση από ένοπλους άνδρες. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο η επίθεση οργανώθηκε από ντόπιους αντάρτες και από αντάρτες Χούτου των Δημοκρατικών Δυνάμεων Απελευθέρωσης της Ρουάντας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πάνω από 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι από τις πλημμύρες που πλήττουν το ομόσπονδο κρατίδιο Γκουτζάρατ της Ινδίας. Στο μεταξύ σχεδόν 500.000 εργαζόμενοι στις φυτείες τσαγιού άρχισαν επ' αόριστον απεργία στη Δυτική Βεγγάλη, διεκδικώντας βελτίωση μισθών.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ο ηγέτης του ΚΚ Νεπάλ/Μαοϊκού κάλεσε χτες τον ΟΗΕ να παρέμβει στο Νεπάλ σε ρόλο διαμεσολαβητή για τον τερματισμό του εμφυλίου. Η δήλωσή του δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Λακντάρ Μπραχίμι στο Νεπάλ, όπου συναντήθηκε με στελέχη της βασιλικής κυβέρνησης.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στις Φιλιππίνες μετά τις απανωτές αποκαλύψεις περί απόπειρας νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος πέρυσι από πλευράς της Προέδρου Αρόγιο και της αποκορύφωσης των διαδηλώσεων εναντίον της. Χτες, αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι «δε θα γίνει ανεκτή» πραξικοπηματική παρέμβαση του στρατού.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 41 εργαζόμενοι βρήκαν το θάνατο και άλλοι 42 αγνοούνταν χτες από την έκρηξη - από άγνωστη αιτία - σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Κίνα, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ