Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σαρώνει το νόθο αλκοόλ

Σε 40 χιλιάδες υπολογίζονται οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους ετησίως στη Ρωσία από το νόθο κι ακατάλληλο αλκοόλ, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της βότκας κι άλλων αλκοολούχων ποτών. Το στοιχείο αυτό έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας, Βλ. Πούτιν, στη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσίας πριν λίγο καιρό.

Να σημειώσουμε πως αν στα χρόνια του σοσιαλισμού η παραγωγή και διάθεση τόσο του οινοπνεύματος, όσο και των οινοπνευματούχων ποτών ήταν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του κράτους, σήμερα έχει γίνει μια από τις επικερδέστερες επενδύσεις για το κεφάλαιο, που προσπαθεί να επωφεληθεί και να κερδίσει με κάθε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο. Πλέον μόνο το 65% του οινοπνεύματος που παρασκευάζεται στη Ρωσία είναι ελεγχόμενο από το κράτος, αφού παρασκευάζεται από την κρατική εταιρία «Ροσπιρτπρόμ». Το υπόλοιπο διατίθεται στην αγορά από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή κατασκευάζεται από τα ίδια τα ιδιωτικά εργοστάσια παρασκευής αλκοολούχων ποτών. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι κρατικοί έλεγχοι προλαβαίνουν να ελέγχουν λιγότερο από το μισό αυτής της ποσότητας οινοπνεύματος, που διαχειρίζονται ιδιώτες. Ετσι ορισμένοι από αυτούς δε διστάζουν να προωθούν στην αγορά φθηνότερο, αλλά ακατάλληλο προς πόση οινόπνευμα.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνησή του να προωθήσει μια πολιτική «κρατικού μονοπωλίου» στο οινόπνευμα, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα ελέγχου του κράτους. Στην πραγματικότητα λόγος δε γίνεται για την κρατικοποίηση των σχετικών επιχειρήσεων, που έχουν δοθεί στους ιδιώτες, αλλά για την υποχρέωση που θα αναλάβει το κράτος (μέσω ειδικής εταιρίας που θα συγκροτήσει), να αγοράζει όλη την ποσότητα οινοπνεύματος που παρασκευάζεται στη χώρα και στη συνέχεια το ίδιο να τη διαθέτει στις επιχειρήσεις ποτοποιίας.

Οπως όμως σημειώνουν εμπειρογνώμονες, και το μέτρο αυτό μπορεί μεν να βοηθήσει, αλλά δε θα είναι σε θέση να αλλάξει ριζικά την κατάσταση και να χαλιναγωγήσει πλήρως τις διαθέσεις των κερδοσκόπων.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τις εισαγωγές οινοπνεύματος και αλκοολούχων ποτών, κυρίως από την Ουκρανία. Η τελευταία, που έχει «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» με τη Ρωσία εξάγει σήμερα το 8% του οινοπνεύματος και των οινοπνευματούχων ποτών που καταναλώνεται στη Ρωσία. Ομως η Ουκρανία έχει αποδεχτεί στις συνομιλίες με τον ΠΟΕ την άρση των περιορισμών για εισαγωγές αλκοολούχων ποτών, κάτι που μετά την ένταξή της στον ΠΟΕ αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στη Ρωσία, ανεβάζοντας το ποσοστό του προερχόμενου από την Ουκρανία αλκοόλ στο 15% της ρωσικής κατανάλωσης και αυξάνοντας τους κινδύνους για τους Ρώσους από την κατανάλωση ποτών κακής ποιότητας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ