Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί με το τείχος το Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την ανέγερση του κομματιού εκείνου που θα εσωκλείει προς την Ιερουσαλήμ τον μεγάλο εποικισμό Μάαλε Αντουμίν και θα αποκλείει τέσσερις αραβικές συνοικίες της ανατολικής πόλης, ενέκρινε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση ενέτεινε την παλαιστινιακή οργή, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταδικαστική, πλην όχι δεσμευτική, απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που χαρακτηρίζει παράνομο το διαχωριστικό τείχος και ζητά την κατεδάφισή του.

Η ισραηλινή κυβερνητική απόφαση λήφθηκε την Κυριακή. Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, 4 αραβικές συνοικίες που βρίσκονται στις παρυφές του αραβικού τομέα της Ιερουσαλήμ και έχουν 50.000 κατοίκους, αποκόπτονται από την πόλη. Αντίθετα, με έναν ελιγμό στην πορεία του, το τείχος εγκολπώνει στην πόλη τον εποικισμό Μάαλε Αντουμίν. Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, ο υπουργός αρμόδιος για την Ιερή Πόλη, Χάιμ Ραμόν, παραδέχτηκε ότι, εκτός από τη γνωστή επωδό περί αποτροπής των επιθέσεων αυτοκτονίας, στόχος είναι η διαφύλαξη και ενίσχυση του εβραϊκού πληθυσμιακού στοιχείου.

Την απόφαση καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κάλεσε τόσο τους Παλαιστινίους όσο και τους ξένους φιλειρηνιστές να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους. Δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, που βρίσκεται στο Ισραήλ και χαρακτήρισε «παράνομη» την ανέγερση του τείχους εφόσον δε γίνεται εντός των ισραηλινών εδαφών.

Τέλος, χτες, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Χααρέτζ», σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ θα ζητήσει άμεση επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας και μετεγκατάστασης των εποίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ