Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κόλαση μαχών

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Βρέθηκε την Κυριακή η σορός ενός Αμερικανού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος αγνοούνταν εδώ και αρκετές μέρες στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε ο στρατός των ΗΠΑ. Ωστόσο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο κομάντος πέθανε στη διάρκεια «μάχης», επιχειρώντας να διαψεύσει τις πληροφορίες που είχαν διοχετεύσει στα ΜΜΕ οι Ταλιμπάν περί αιχμαλώτισης, ανάκρισης και εκτέλεσής του από μέλη τους.

Ο άνδρας των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού - Seals - αποτελούσε μέλος μιας «4μελούς», σύμφωνα με το BBC, ομάδας η οποία είχε σταλεί να ερευνήσει την περιοχή όπου είχε καταπέσει ένα MH-47 Chinook, με αποτέλεσμα 16 Αμερικανοί στρατιώτες να βρουν το θάνατο την 28η Ιουνίου. Δύο από τα 4 μέλη της ανιχνευτικής ομάδας βρέθηκαν νεκροί και ένας τρίτος «διεσώθη». Εκατοντάδες Αμερικανοί πεζικάριοι και εναέρια μέσα χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες για τον εντοπισμό τού ως την Κυριακή αγνοούμενου Αμερικανού, που τελικά εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή με τους συστρατιώτες του.

Ο Λατιφουλάχ Χακίμι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είχε πει σε ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο ότι ο αγνοούμενος κομάντος των κατοχικών δυνάμεων εκτελέστηκε και αποκεφαλίστηκε. Ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε από τους Αμερικανούς.

Παρ' όλα αυτά, οι συνολικά 19 απώλειες από τη μάχη στην Κουνάρ είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχονται οι Αμερικανοί στο πεδίο από την αρχή του πολέμου. Η Ουάσιγκτον ήλπιζε να αρχίσει να αποσύρει δυνάμεις, αλλά πλέον αποστέλλει ενισχύσεις τουλάχιστον 1.000 πεζικάριων ενόψει των εκλογών του Σεπτέμβρη. Ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της αποστολής επιπλέον στρατευμάτων από την Αυστραλία, τη Βρετανία - αν και το Λονδίνο διαψεύδει μέχρι στιγμής - και άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και μη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, που προσεχώς αναλαμβάνει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Επίσης το Σαββατοκύριακο, άγνωστοι, που οι αφγανικές αρχές θεωρούν ότι ήταν μαχητές Ταλιμπάν, σκότωσαν 10 Αφγανούς αστυνομικούς στην επαρχία Χελμάντ, «αποκεφαλίζοντας» τους έξι. Ακόμη, ένας φιλοκυβερνητικός κληρικός εκτελέστηκε στην επαρχία Πάκτικα. Ενώ, στη γειτονική Πάκτια, 13 παραστρατιωτικοί που φέρονται «φίλα προσκείμενοι» στην κυβέρνηση σκοτώθηκαν από την έκρηξη νάρκης.

Τέλος, χτες, αναφέρθηκε ότι απέδρασαν από την αεροπορική βάση Μπάγκραμ τέσσερις κρατούμενοι μαχητές Ταλιμπάν. Η φυλακή του Μπάγκραμ, όπου κρατούνται - και βασανίζονται αγρίως, όπως έχουν τεκμηριώσει πολλοί, ακόμη και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» το Μάη - εκατοντάδες Αφγανοί και ξένοι που πολέμησαν το 2001 τους Αμερικανούς και άλλους επιδρομείς, αποτελεί άλλη μια «αμφιλεγόμενη» υπόθεση όσον αφορά τις βάρβαρες συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον αμερικανικό στρατό. Το Πεντάγωνο έχει περιοριστεί να ασκήσει δίωξη σε βάρος επτά φαντάρων για τα βασανιστήρια που κόστισαν τη ζωή δύο ανθρώπων το 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ