Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΖΙΑ
«Αναμενόμενη» νίκη - νομιμοποίηση

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Οπως αναμενόταν, ο Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ εξελέγη στις εκλογές της Κυριακής -- που χαιρετίστηκαν χτες από τους διεθνείς παρατηρητές ως «ένδειξη προόδου» στην Κιργιζία -- Πρόεδρος της χώρας, με μεγάλη πλειοψηφία, που σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά χτες βράδυ έφθανε το 89%. Ωστόσο, ο Μπακίεφ μάλλον «δυσαρέστησε» στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη νίκη του στις εκλογές «νομιμοποίησης» της λεγόμενης λεμονί επανάστασης, την κύρια υποστηρίκτρια δύναμή της, τις ΗΠΑ, θέτοντας εκ νέου θέμα «επανεξέτασης» της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση στο Μπισκέκ που τους έχει παραχωρηθεί από το 2001.

«Στο Αφγανιστάν έγιναν προεδρικές και (πρόκειται να γίνουν) βουλευτικές εκλογές. Η κατάσταση εκεί σταθεροποιήθηκε. Ετσι, τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να συζητούμε την αναγκαιότητα της απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ», είπε, απηχώντας αρκετούς ακόμη κεντρασιάτες ηγέτες. Η Ουάσιγκτον πάντως διαφωνεί -- αν θα κάνει κάτι γι' αυτό, μένει να φανεί...

Κατά τα λοιπά ο 55χρονος Μπακίεφ -- ο οποίος θα αναθέσει την πρωθυπουργία της κυβέρνησής του στον Φέλιξ Κούλοφ -- έθεσε ως «πρώτη του προτεραιότητα» την καταπολέμηση της «διαφθοράς», που ο ίδιος και η υπόλοιπη αντιπολίτευση αποδίδει στο «καθεστώς» του ανατραπέντος πρώην Προέδρου Ακάεφ, ο οποίος παραμένει στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ