Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Θάνατο σκορπά ο «Ντένις»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.--

Καταστροφή και θάνατο σκόρπισε ο τυφώνας «Ντένις» που έπληξε με σφοδρότητα την Καραϊβική, κοστίζοντας τη ζωή 10 ανθρώπων στην Κούβα και 22 στην Αϊτή, πριν πάρει πορεία προς τον Κόλπο του Μεξικού, όπου βρίσκονται εξέδρες άντλησης πετρελαίου και ευάλωτες παράκτιες περιοχές. Στην πορεία του «Ντένις» και η Φλόριντα.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι παρά την κινητοποίηση και την εκκένωση πολλών περιοχών, υπήρξαν 10 νεκροί, οι περισσότεροι από την κατάρρευση σπιτιών σε δύο παράκτιες πόλεις στην επαρχία Γκρανμά. Ενα μωρό 18 ημερών ήταν ανάμεσα στα θύματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Granma», 15.400 από τα 20.000 σπίτια των πόλεων που επλήγησαν, υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Η κουβανική τηλεόραση έδειξε σειρές σπιτιών που ισοπεδώθηκαν από τον τυφώνα, ο οποίος είχε ανέμους ταχύτητας 240 χλμ. την ώρα. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στην πόλη Σιενφουέγκος, αλλά δεν αναφέρθηκαν απώλειες εκεί.

Στη Νότια Αϊτή, αναφέρθηκαν 17 θάνατοι στο κέντρο και τα προάστια της πόλης Γκραντ-Κοάβ. Στην πόλη Ζακμέλ υπήρξαν τέσσερις νεκροί. Νωρίτερα, αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο και για ένα νεαρό άνδρα που έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου σε ένα σπίτι κοντά στην πόλη Λε Κέι.

Στο μεταξύ από το βράδυ της Κυριακής ο «Ντένις» σαρώνει τις παράκτιες περιοχές του αμερικανικού νότου. Τρεις πολιτείες, της Φλόριντα, της Αλαμπάμα και του Μισισιπή, κηρύχτηκαν ως θύματα «μεγίστης καταστροφής» με διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, γεγονός που τις καθιστά αυτομάτως δικαιούχους για ομοσπονδιακή βοήθεια, τόσο σε πολιτειακό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ο «Ντένις» είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στον Ατλαντικό που σχηματίζεται τόσο νωρίς, από την έναρξη των σχετικών καταγραφών το 1851.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ