Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα επιθέσεων, μαχών και νέων εκκαθαρίσεων

Φριχτό θάνατο από ασφυξία βρήκαν 9 Ιρακινοί που θεωρήθηκαν «ύποπτοι» για συμμετοχή στην αντίσταση από Ιρακινούς αστυνομικούς και κλείστηκαν σε κοντέινερ επί ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο

Τα πτώματα των Ιρακινών οικοδόμων που πέθαναν από ασφυξία

Associated Press

Τα πτώματα των Ιρακινών οικοδόμων που πέθαναν από ασφυξία
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ επιθέσεων και μαχών συγκλονίζει το Ιράκ τα τελευταία εικοσιτετράωρα ενώ την τέταρτη, κατά σειρά, εκκαθαριστική επιχείρηση εξαπέλυσαν στο βορειοδυτικό Ιράκ, αμερικανικά στρατεύματα. Παρά το προφανές χάος που επικρατεί στη χώρα, πάντως, έγγραφο που διέρρευσε στο βρετανικό Τύπο από το υπουργείο Αμυνας, υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέδιο σημαντικής μείωσης των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων στην κατεχόμενη χώρα μέχρι τα μέσα του 2006.

Σε 3.000 θα μειωθούν τα βρετανικά στρατεύματα από 8.500 που είναι σήμερα, ενώ τα αμερικανικά δε θα ξεπερνούν τις 66.000 από 140.000, μέχρι τα μέσα του 2006. Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Mail on Sunday» επικαλούμενη μνημόνιο υπογεγραμμένο από τον Βρετανό υπουργό Αμυνας.

Σύμφωνα, πάντα, με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, οι Βρετανοί προτίθενται να παραδώσουν σε δύο φάσεις τις 4 επαρχίες που ελέγχουν στο νότιο Ιράκ στους Ιρακινούς και αναλόγως θα πράξουν οι Αμερικανοί, που υπολογίζουν ότι μέχρι τα μέσα του 2006 οι 14 από τις 18 ιρακινές επαρχίες δε θα βρίσκονται υπό κατοχική ευθύνη. Με γραπτή του δήλωση, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Ριντ, απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.

Καταιγισμός επιθέσεων και μαχών

Δέκα αντάρτες υποστηρίζει ο αμερικανικός στρατός ότι σκότωσε, χτες, σε μάχη κοντά στην πόλη Ταλ Αφάρ. Στην ευρύτερη περιοχή μαίνονται συγκρούσεις από το Σάββατο. Νωρίτερα, είχε γνωστοποιηθεί ότι στη, σχετικά, κοντινή πόλη Κχαλίς, αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικό φυλάκιο και σκότωσαν 9 Ιρακινούς στρατιώτες. Πριν από αυτό, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε ιρακινή περίπολο σκοτώθηκαν άλλοι 2 Ιρακινοί στρατιώτες.

Μεγάλη κλιμάκωση των επιθέσεων σημειώθηκε την Κυριακή. Το πρωί, στο κέντρο της Βαγδάτης, καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μπροστά σε κέντρο στρατολόγησης του ιρακινού στρατού. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 από τους υποψηφίους νεοσύλλεκτους και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 41. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση της οποίας φέρεται να ηγείται ο αλ Ζαρκάουι.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, πάλι, αργότερα, 5 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση κατά της περιπόλου τους. Στη Χιτ, από επίθεση με όλμους σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί πεζοναύτες. Στο Κιρκούκ, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά του κτιρίου των τοπικών αρχών, σκοτώθηκαν 3 πολίτες και τραυματίστηκαν 10. Στη Μοσούλη, τέλος, 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Τέλος, στο Ουαλίντ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, από διπλή επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί συνοριοφύλακες. Και όλα αυτά μόνο την Κυριακή...

Και μάλιστα ενώ από την Πέμπτη, σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μια εκκαθαριστική επιχείρηση Αμερικανών πεζοναυτών και Ιρακινών στρατιωτών, στην ευρύτερη περιοχή της Φαλούτζα.

Φρικτά βασανιστήρια από Ιρακινούς αστυνομικούς

Εννιά Ιρακινοί οικοδόμοι πέθαναν από ασφυξία την Κυριακή όταν Ιρακινοί αστυνομικοί τους έκλεισαν σε κοντέινερ επί 14 ώρες και υπό 50 βαθμούς θερμοκρασία. Από την κόλαση επιβίωσαν 3, οι οποίοι, όμως, αμέσως μετά τη σύντομη νοσηλεία τους, εξαφανίστηκαν υπό αστυνομική συνοδεία.

Με βάση μαρτυρίες, η ομάδα των οικοδόμων θεωρήθηκε «ύποπτη» από κάτοικο της Βαγδάτης, επειδή μετέφεραν έναν συνάδελφό τους τραυματία από σφαίρα στο νοσοκομείο. Οι ίδιοι επέμεναν ότι βρέθηκαν στο μέσον ανταλλαγής πυρών. Το θέμα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς όλα τα θύματα ήταν σουνίτες. Οι μεγαλύτερες σουνιτικές οργανώσεις μίλησαν για «αντίποινα» από την αστυνομία, επειδή η ραχοκοκαλιά της αντίστασης είναι σουνίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ