ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΒΡΟΥ
Αγώνας κόντρα στο ξεκλήρισμα

Περιοδεία του Β. Μπούτα στο βόρειο Εβρο

Σε κοινό μέτωπο και αγώνα για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής που οδηγεί τους αγρότες στο ξεκλήρισμα και τους εργάτες στην ανεργία, κάλεσε ο Βαγγέλης Μπούτας, στέλεχος της ΠΑΣΥ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο βόρειο Εβρο. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε το βράδυ στο Σουφλί, με μαζική συγκέντρωση που πήρε χαρακτήρα αντίστασης στην εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Ο Β. Μπούτας το πρωί επισκέφτηκε το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα. Μίλησε με τους εργαζόμενους για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή της πρότασης της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για μείωση της τιμής κατά 40% και της παραγωγής κατά 32%. Κοινή διαπίστωση είναι πως πρόκειται για επιλογή που θα οδηγήσει τους αγρότες να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων (στην περιοχή καλλιεργούνται 7.000 στρέμματα) και ταυτόχρονα σε μείωση των εργοστασίων επεξεργασίας και παραγωγής ζάχαρης, άρα σε νέες στρατιές ανέργων.

Η δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Νέας Βύσσας ήταν το θέμα που αναδείχτηκε στη συνάντηση που είχε ο Β. Μπούτας με τους παραγωγούς σκόρδων. Οι αγρότες σε μεγάλο ποσοστό εγκατέλειψαν την παραγωγή πατάτας, αφού για πολλοστή χρονιά αναγκάζονταν να την κρατούν θαμμένη στα χωράφια, ενώ την ίδια ώρα η αγορά πλημμύριζε από εισαγόμενες πατάτες. Σήμερα το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες και με την παραγωγή σκόρδων. Οι έμποροι θέλουν να αγοράσουν το προϊόν σε εξευτελιστική τιμή (7 λεπτά το κεφάλι), η οποία δεν καλύπτει ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα. Το μεγαλύτερο μέρος της ντόπιας παραγωγής παραμένει αδιάθετο και την ίδια ώρα η αγορά έχει πλημμυρίσει από σκόρδα που εισάγονται από Τουρκία, Κίνα, μέχρι και από Ταζμανία.

«Από τον επόμενο χρόνο, με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, οι αγρότες θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση», προειδοποίησε ο Β. Μπούτας. «Αυτή η πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν και στηρίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι αδιέξοδη. Το βλέπετε, το ζείτε», είπε το στέλεχος της ΠΑΣΥ. Και κάλεσε τους αγρότες να αντιδράσουν σ' αυτή την πολιτική και στα κόμματα που την υλοποιούν. Να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος που χρόνια τώρα βάζουν πλάτες για να περάσει πιο εύκολα και χωρίς αντίσταση αυτή η πολιτική. Παράλληλα, κάλεσε τους αγρότες να κάνουν υπόθεση της πάλης τους το πλαίσιο διεκδίκησης που προβάλλει η ΠΑΣΥ για άλλη οργάνωση της αγροτικής παραγωγής με βάση τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

ΖΑΧΑΡΗ - ΤΕΥΤΛΑ
Καλλιεργούν φρούδες ελπίδες!

Στη Λάρισα, χτες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Χρ. Κοσκινάς

Να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες σε τευτλοπαραγωγούς και εργαζόμενους σχετικά με τις ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν για τη ζάχαρη και τα τεύτλα, επιχείρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Χρ. Κοσκινάς κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στη Λάρισα. Μιλώντας σε σύσκεψη που έγινε στο Εργοστάσιο Ζάχαρης, ο Χρ. Κοσκινάς προσπάθησε να ρίξει στα μάτια των παραγωγών και των εργαζομένων και να τους πείσει ότι δήθεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των προτάσεων. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «θα δώσει διαπραγματευτική μάχη» και «θα ασκήσει πίεση» στην ΕΕ, για να μην είναι τόσο δυσμενείς οι αλλαγές. Είπε, δηλαδή, ό,τι λέει και η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκρύψει τους πραγματικούς στόχους των προτάσεων της Κομισιόν, που είναι το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων τευτλοπαραγωγών, ισχυριζόμενη, ψευδώς, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για ν' αποπροσανατολίσει τόσο τον αγροτικό κόσμο, όσο και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ζάχαρης, που απειλούνται να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στον κίνδυνο να κλείσουν εργοστάσια της βιομηχανίας ζάχαρης, εάν περάσουν και εφαρμοστούν οι προτάσεις της Κομισιόν, αναφέρθηκε μόνο στο εργοστάσιο της Λάρισας, λέγοντας ότι τα όσα λέγονται είναι «αναίτια», ενώ δεν είπε κουβέντα για το τι θα γίνει με τα άλλα. Μίλησε μόνο για το διαβόητο πρόγραμμα της «εθελούσιας εξόδου», που στέλνει στην ανεργία τους εργαζόμενους και προκλητικά, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι αυτό αφορά εργαζόμενους που δε χρειάζονται στην επιχείρηση.

Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος της ΕΒΖ είπε ότι γίνεται έρευνα για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών από τους τευτλοπαραγωγούς, αποκρύπτοντας ότι το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, δεν πετυχαίνει μεγάλες αποδόσεις και αντιμετωπίζει πρόβλημα διάθεσης και πως όσοι στράφηκαν κατόπιν ανάλογων παροτρύνσεων σ' αυτές έμειναν χωρίς εισόδημα.

Καταλήγοντας, ο Χρ. Κοσκινάς αξίωσε από τους εργαζόμενους και τους αγρότες να συναινέσουν και να αποδεχτούν την καταστροφική πολιτική της ΕΕ, καλώντας τους «να συμβάλλουν όλοι μαζί στην προσπάθεια στήριξης της ΕΒΖ».

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑ - ΚΑΒΑΛΑ
Μεγαλύτερες επιχορηγήσεις με τη «βούλα» της ΕΕ

Με τα υψηλότερα κίνητρα (κρατικές επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις επιτοκίου, φοροαπαλλαγές κλπ.) θα ενισχύονται οι επιχειρηματίες που κάνουν επενδύσεις στους νομούς Δράμας και Καβάλας. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, που διευκρινίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημέρωσε με επιστολή της την κυβέρνηση ότι εγκρίθηκε σχετικό αίτημα (είχε υποβληθεί στις 26/10/2004 και 10/5/2005) για μετάταξη των νομών Δράμας και Καβάλας στην υψηλότερη κατηγορία κινήτρων. Από την κατηγορία Γ' στην κατηγορία Δ'.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρεί πως η «αύξηση της έντασης ενίσχυσης για τους νομούς της Δράμας και της Καβάλας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων» με τη μετάταξή τους από την Περιοχή Γ' (όπου το ύψος των κρατικών ενισχύσεων κυμαίνεται μεταξύ 33,2% έως 50%) στην Περιοχή Δ' (όπου η κρατική ενίσχυση κυμαίνεται μεταξύ 45,5% και 50%) «είναι συμβιβάσιμη με τη Συνθήκη ΕΚ». Με την ίδια επιστολή, γίνεται γνωστό πως «η αναπροσαρμογή αυτή ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006».

Οπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, με την αλλαγή αυτή, το μέγιστο ποσοστό ενισχύσεων φτάνει μέχρι και 55% (από 45% - 50% σήμερα).

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ανακαλούνται μη ασφαλή προϊόντα

Εννέα προϊόντα που παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα στη λειτουργίας τους με αποτέλεσμα να κρίνονται μη ασφαλή για τους καταναλωτές, εντοπίστηκαν την περασμένη βδομάδα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και ανακλήθηκαν από την αγορά, είτε με απόφαση των αρμόδιων αρχών, είτε από τις εταιρίες που τα παρήγαγαν. Η ενημέρωση προκύπτει από το Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX) και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επισημαίνει ότι η απαγόρευση διάθεσής τους θα αρθεί εφόσον το προϊόν επιδέχεται επιδιόρθωση και οι παραγωγοί την κάνουν. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να αποσυρθούν και από την ελληνική αγορά και αν διαπιστωθεί ότι εξακολουθούν να κυκλοφορούν προβλέπονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις για όλους όσοι εμπλέκονται στη διακίνησή τους.

Τα προϊόντα είναι:

  • Οχημα «Πεζό 307» με βενζινοκινητήρα 1,6 και 2,0 λίτρων με αύξοντες αριθμούς: 82001728 - 83046212.
  • Οχημα «Ρενό Espace IV» με βενζινοκινητήρα, κατασκευής από 7/11/03 έως 2/4/04, τα μοντέλα που διαθέτουν δεύτερο σύστημα θέρμανσης.
  • Ηλεκτρική τοστιέρα «Satellite» (AJ-7082), με κάθετη είσοδο για τις φέτες.
  • Παιχνίδι ελικόπτερο με τηλεχειριστήριο «Χ-1 AIR FOX».
  • Παιχνίδι αεροπλάνο με τηλεχειριστήριο «SKY Warrior».
  • Παιδικό καθισματάκι για ποδήλατο «Bellelli», μοντέλο «Lion Standard» (αρ: 659235).
  • Παιχνίδι βραχιόλι Τρελολουράκι («Trello-loyraki -- crazy wristband»).
  • Παιχνίδι - λέιζερ «2 in 1 Sound Laser Pointer».
  • Τροχοπέδιλα Stadium AB «Revolution» (No 039655 Pro Spees X2.
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Παραπέμπονται για παράνομες εκπτώσεις

Και πρόστιμα σε 12 πρατήρια υγρών καυσίμων

Στη Νομαρχία Αθηνών για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων (προστίμων) παρέπεμψε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης 10 εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν βγάλει διαφημιστικά φυλλάδια με προαναγγελία εκπτώσεων ή έκαναν παρανόμως εκπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν, κανονικά, στις 18 Ιούλη.

Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμα σε 12 πρατήρια υγρών καυσίμων, συνολικού ύψους 973.509 ευρώ, καθώς τα δείγματα καυσίμων που έλαβαν τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) του υπουργείου παρουσίαζαν αποκλίσεις από τις ισχύουσες προδιαγραφές, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Στα 9 πρατήρια εντοπίστηκε κυρίως υπέρβαση του ορίου συγκέντρωσης θείου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Στα άλλα τρία εντοπίστηκε νοθευμένη βενζίνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ