ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Σάπιες ακόμα και οι βάρκες του... »

«Αυτό που με συντάραξε ήταν ο κόσμος που έβλεπα να πηγαίνει κάτω μαζί με το καράβι»! Κάθε ημέρα της δίκης, που έχει αρχίσει από τις 26 Μάη, για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» που έστειλε στον τάφο 81 ανθρώπους και βούτηξε στο πένθος το πανελλήνιο, αποτελεί και ένα δυνατό σφυροκόπημα στο εγκληματικό «μέτωπο» εφοπλιστών - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην πολιτική που τροφοδοτεί και υποθάλπει τα εφοπλιστικά εγκλήματα.

Οι εφιαλτικές σκηνές που ζωντανεύουν μέσα στην πολυαίθουσα του Εφετείου Αθηνών οι ναυαγοί μάρτυρες, όπως αυτή που περιέγραψε χτες ο μάρτυρας Δημήτρης Πλακουτσής, αποτελούν και μια σαφή προειδοποίηση ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν μπορούν να παραμένουν στα χέρια των εφοπλιστών, που λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος.

Ο ίδιος μάρτυρας, ο οποίος στην προσπάθειά του να σωθεί είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και στο πόδι, συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ανέφερε ότι τα σχοινιά των σωσιβίων, όπως αυτό του συναδέλφου του (υπάλληλοι και οι δύο κινητής τηλεφωνίας) κόβονταν με μεγάλη ευκολία. «Φαινόταν - είπε ότι ήταν κακή η συντήρησή τους».

Ανάμεσα στις χτεσινές καταθέσεις, αυτή που ξεχώρισε ήταν του ναυτεργάτη, μέλους του πληρώματος του ΣΑΜΙΝΑ Νίκου Γιαννόπουλου, ο οποίος ήταν ναυτολογημένος με την ειδικότητα του βοηθού θαλαμηπόλου. Ο ίδιος αν και απέφυγε να αναφερθεί στην κατάσταση του πλοίου, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν καμπίνες κάτω από το γκαράζ, όμως, όπως είπε, μετά τη μετασκευή, δεν ήταν για επιβάτες, αλλά για το πλήρωμα. Εμμεσα παραδέχτηκε ότι ο χώρος αυτός ήταν ακατάλληλος είτε για παραμονή επιβατών, είτε για ενδιαίτηση πληρώματος, αφού υπήρχαν υδατοστεγείς θύρες. Αυτό σημαίνει ότι αν έκλειναν θα εγκλωβιζόταν κόσμος, ενώ αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη ότι στο χώρος αυτός θα έπρεπε να είναι στεγανά του πλοίου.

Η αιτία που χάθηκαν οι 81 άνθρωποι βρίσκεται στην ασυδοσία των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και εφοπλιστών
Η αιτία που χάθηκαν οι 81 άνθρωποι βρίσκεται στην ασυδοσία των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και εφοπλιστών
Η Αννα Τσαμπούρη κατάφερε να μπει σε μία βάρκα του πλοίου που μετά από τεράστιες προσπάθειες πληρώματος και επιβατών καθαιρέθηκε. Ομως, όπως είπε αναφερόμενη στην παλαιότητα και ακαταλληλότητα της βάρκας, ήταν σάπιο ακόμα και στήριγμα του κουπιού, με αποτέλεσμα αυτό, κατά τη διάρκεια των προσπαθειών που γίνονταν για να απομακρυνθεί η βάρκα από το βυθιζόμενο πλοίο, να σπάσει.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Κόβει» άδειες στο όνομα του ... εθελοντισμού

Ενα ακόμη βήμα στην πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων έρχεται στον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης, όπου - στην ουσία - καταργούνται οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντισμού του δήμου

Με πρόσχημα το πρόγραμμα εθελοντισμού, η διοίκηση του δήμου Αθηναίων καταπατά κάθε εργασιακό δικαίωμα, ακόμα και αυτό... της καλοκαιρινής άδειας! Ετσι, με την έναρξη του προγράμματος «Συμμετέχω - Εθελοντές της Αθήνας», «κόβονται» οι άδειες για όσους υπαλλήλους του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ) πρόκειται να συμμετέχουν σε αυτό. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι σε σχετική καταγγελία, «πολλοί υπάλληλοι υπέγραψαν δήλωση (σ.σ.: ότι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα) υποχρεωτικά».

Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο «εθελοντισμός» γίνεται ο «Δούρειος Ιππος» όχι μόνο για την προώθηση της τσάμπα εργασίας, αλλά και για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην καταγγελία που επέδωσαν και στη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τον επικεφαλής της Σπύρο Χαλβατζή, «με αιφνιδιαστική απόφαση (σ.σ.: την 1η Ιούλη) του προέδρου του ΟΝΑ Ν. Απέργη, δημιουργήθηκε λίστα εργαζομένων στον Οργανισμό, βάσει της οποίας εκλήθησαν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι του ΟΝΑ να πλαισιώσουν το πρόγραμμα εθελοντισμού». Η δουλιά τους - σημειώνουν - θα είναι να επιτηρούν τους εθελοντές. Επίσης, «ανακοινώθηκε ότι οι άδειες (σ.σ.: καλοκαιρινές) παγώνουν» και πως «άδεια δικαιούται όποιος τακτοποιήσει την υποχρέωσή του στον "εθελοντισμό"»!

Ο πρόεδρος του ΟΝΑ, Ν. Απέργης, μάλιστα παραδέχτηκε - μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα - ότι πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν το δικαίωμα να πάρουν άδειες μέχρι και... δύο μήνες, αφού μαζί με την κανονική άδεια έχουν τη δυνατότητα να «κολλήσουν» και τα ρεπό που δεν πήραν τη χρονιά που πέρασε.

Αυτό, μάλιστα, γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι «κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων εργαστήκαμε στα κιόσκια του εθελοντισμού, δυόμισι μήνες, όλες τις μέρες και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες χωρίς καμία ανάπαυση για μεγάλο διάστημα». Και όμως, «δε χορηγήθηκαν ούτε υπερωρίες, ούτε ρεπό, ούτε νυχτερινά».

Εντείνεται η ομηρία των εργαζομένων

Η συγκεκριμένη καταγγελία έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς καταπατήσεων των εργασιακών σχέσεων από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, η οποία προσλαμβάνει εργαζόμενους με μερική απασχόληση ή με σύμβαση έργου, κρατάει εργαζόμενους σε μια κατάσταση ομηρίας κλπ. Η διοίκηση δε διστάζει να χρησιμοποιήσει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τελευταίο παράδειγμα, στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, όπου η διοίκηση αποφάσισε επέκταση της σύμβασης ορισμένου χρόνου κατά 45 εργάσιμες ημέρες για 340 εργαζόμενους στην καθαριότητα (εργάτες και οδηγούς).

«Είναι απαραίτητο να προσληφτούν εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. «Αλλωστε, οι περισσότεροι απ' αυτούς τους εργαζόμενους "ανακυκλώνονται". Δηλαδή προσλαμβάνονται για ένα διάστημα, απολύονται και μετά ξαναπροσλαμβάνονται, βρίσκονται σε μια κατάσταση ομηρίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

ΔΗΜΟΣ ΚΡΟΚΕΩΝ
Αγανάκτηση με τη χωματερή

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι κάτοικοι στο Δήμο Κροκεών στη Λακωνία, με αφορμή το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από τη χωματερή που λειτουργεί στην περιοχή, η οποία, επιπρόσθετα, παραλαμβάνει και τα απορρίμματα από το Δήμο Γυθείου. Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες μέρες, περιφρουρούν τη χωματερή για να μη δεχτεί άλλα σκουπίδια, απαιτώντας παράλληλα την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος με την κατασκευή σύγχρονου ΧΥΤΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής).

Το αξιοπερίεργο είναι πως η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται από μια ιδιωτική εταιρία - έχουν εκχωρηθεί σε αυτή όλες οι λειτουργίες του δήμου(;!) - την οποία έχει συστήσει ο δήμαρχος Κροκεών, Δήμος Νταλιάνης (ΠΑΣΟΚ) μαζί με δημοτικούς συμβούλους και ιδιώτες.

Σε παρέμβαση - ανακοίνωση, η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ επισημαίνει πως υπάρχει λύση, αλλά «οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, συνεπικουρούμενες και από τη στάση των δημάρχων των δύο περιοχών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, θέλουν η λύση να είναι προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου. Συνειδητά αφήνουν να οξυνθεί το πρόβλημα, να φτάσουμε σε οριακή κατάσταση για να ωριμάσει στη συνείδηση του λαού το "άντε να πληρώσουμε όσο - όσο αρκεί να γλιτώσουμε από τη βρωμιά"».

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσει τώρα η χωροθέτηση ΧΥΤΑ και η κατασκευή και λειτουργία να γίνει με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς καμιά επιβάρυνση των κατοίκων. Επίσης πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για δημιουργία υπηρεσιών καθαριότητας με προσλήψεις εργαζομένων με σταθερή απασχόληση και καμιά ανταποδοτική επιβάρυνση για τις υπηρεσίες καθαριότητας.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αποζημίωση μόνο στα μέλη οικογένειας

Δε δικαιούται αποζημίωση για ψυχική οδύνη που υπέστη από τροχαίο ατύχημα η γυναίκα, της οποίας ο σύντροφος με τον οποίο συζούσε σε ελεύθερη συμβίωση, χωρίς να συνάψουν γάμο, σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Το τροχαίο είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια στην Eθνικό Oδό Αθηνών - Λαμίας, όπου σκοτώθηκε ένας 70χρονος.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο (την απόφαση του οποίου επικύρωσε ο Αρειος Πάγος) είχε επιδικάσει αποζημίωση στα εγγόνια και στη νύφη του εβδομηντάχρονου θανόντος, κρίνοντας ότι στην έννοια της οικογένειας μπορεί να συμπεριληφθεί και η νύφη του θανόντος (της επιδικάστηκε αποζημίωση 3.000 ευρώ).

Παράλληλα, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην οικογένεια και η γυναίκα που συζούσε με το θύμα σε ελεύθερη συμβίωση και χωρίς πρόθεση σύναψης γάμου. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται η χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης που προκλήθηκε στην επιζούσα από το θάνατο του συντρόφου της. Στην απόφαση τονίζεται ότι δεν αναγνωρίζεται αντίστοιχη και μάλιστα ανάλογη προστασία της εξώγαμης συμβίωσης, η οποία ακόμη και αν ήταν «ληξιαρχικώς καταχωρημένη σχέση» δεν μπορεί να εξομοιωθεί με το θεσμό του γάμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ