Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Κόβει» άδειες στο όνομα του ... εθελοντισμού

Ενα ακόμη βήμα στην πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων έρχεται στον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης, όπου - στην ουσία - καταργούνται οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντισμού του δήμου

Με πρόσχημα το πρόγραμμα εθελοντισμού, η διοίκηση του δήμου Αθηναίων καταπατά κάθε εργασιακό δικαίωμα, ακόμα και αυτό... της καλοκαιρινής άδειας! Ετσι, με την έναρξη του προγράμματος «Συμμετέχω - Εθελοντές της Αθήνας», «κόβονται» οι άδειες για όσους υπαλλήλους του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ) πρόκειται να συμμετέχουν σε αυτό. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι σε σχετική καταγγελία, «πολλοί υπάλληλοι υπέγραψαν δήλωση (σ.σ.: ότι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα) υποχρεωτικά».

Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο «εθελοντισμός» γίνεται ο «Δούρειος Ιππος» όχι μόνο για την προώθηση της τσάμπα εργασίας, αλλά και για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην καταγγελία που επέδωσαν και στη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τον επικεφαλής της Σπύρο Χαλβατζή, «με αιφνιδιαστική απόφαση (σ.σ.: την 1η Ιούλη) του προέδρου του ΟΝΑ Ν. Απέργη, δημιουργήθηκε λίστα εργαζομένων στον Οργανισμό, βάσει της οποίας εκλήθησαν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι του ΟΝΑ να πλαισιώσουν το πρόγραμμα εθελοντισμού». Η δουλιά τους - σημειώνουν - θα είναι να επιτηρούν τους εθελοντές. Επίσης, «ανακοινώθηκε ότι οι άδειες (σ.σ.: καλοκαιρινές) παγώνουν» και πως «άδεια δικαιούται όποιος τακτοποιήσει την υποχρέωσή του στον "εθελοντισμό"»!

Ο πρόεδρος του ΟΝΑ, Ν. Απέργης, μάλιστα παραδέχτηκε - μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα - ότι πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν το δικαίωμα να πάρουν άδειες μέχρι και... δύο μήνες, αφού μαζί με την κανονική άδεια έχουν τη δυνατότητα να «κολλήσουν» και τα ρεπό που δεν πήραν τη χρονιά που πέρασε.

Αυτό, μάλιστα, γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι «κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων εργαστήκαμε στα κιόσκια του εθελοντισμού, δυόμισι μήνες, όλες τις μέρες και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες χωρίς καμία ανάπαυση για μεγάλο διάστημα». Και όμως, «δε χορηγήθηκαν ούτε υπερωρίες, ούτε ρεπό, ούτε νυχτερινά».

Εντείνεται η ομηρία των εργαζομένων

Η συγκεκριμένη καταγγελία έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς καταπατήσεων των εργασιακών σχέσεων από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, η οποία προσλαμβάνει εργαζόμενους με μερική απασχόληση ή με σύμβαση έργου, κρατάει εργαζόμενους σε μια κατάσταση ομηρίας κλπ. Η διοίκηση δε διστάζει να χρησιμοποιήσει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τελευταίο παράδειγμα, στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, όπου η διοίκηση αποφάσισε επέκταση της σύμβασης ορισμένου χρόνου κατά 45 εργάσιμες ημέρες για 340 εργαζόμενους στην καθαριότητα (εργάτες και οδηγούς).

«Είναι απαραίτητο να προσληφτούν εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. «Αλλωστε, οι περισσότεροι απ' αυτούς τους εργαζόμενους "ανακυκλώνονται". Δηλαδή προσλαμβάνονται για ένα διάστημα, απολύονται και μετά ξαναπροσλαμβάνονται, βρίσκονται σε μια κατάσταση ομηρίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ