Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αποζημίωση μόνο στα μέλη οικογένειας

Δε δικαιούται αποζημίωση για ψυχική οδύνη που υπέστη από τροχαίο ατύχημα η γυναίκα, της οποίας ο σύντροφος με τον οποίο συζούσε σε ελεύθερη συμβίωση, χωρίς να συνάψουν γάμο, σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Το τροχαίο είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια στην Eθνικό Oδό Αθηνών - Λαμίας, όπου σκοτώθηκε ένας 70χρονος.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο (την απόφαση του οποίου επικύρωσε ο Αρειος Πάγος) είχε επιδικάσει αποζημίωση στα εγγόνια και στη νύφη του εβδομηντάχρονου θανόντος, κρίνοντας ότι στην έννοια της οικογένειας μπορεί να συμπεριληφθεί και η νύφη του θανόντος (της επιδικάστηκε αποζημίωση 3.000 ευρώ).

Παράλληλα, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην οικογένεια και η γυναίκα που συζούσε με το θύμα σε ελεύθερη συμβίωση και χωρίς πρόθεση σύναψης γάμου. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται η χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης που προκλήθηκε στην επιζούσα από το θάνατο του συντρόφου της. Στην απόφαση τονίζεται ότι δεν αναγνωρίζεται αντίστοιχη και μάλιστα ανάλογη προστασία της εξώγαμης συμβίωσης, η οποία ακόμη και αν ήταν «ληξιαρχικώς καταχωρημένη σχέση» δεν μπορεί να εξομοιωθεί με το θεσμό του γάμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ