ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ανέβηκαν στον Κέρκη, διαδήλωσαν στο Βαθύ

Η Σάμος των αγωνιστικών παραδόσεων υποδέχτηκε τους νέους των Οργανώσεων Αιγαίου της ΚΝΕ

Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, στη διάρκεια της ομιλίας του στη θέση «Ξυνιάς» του όρους Κέρκη
Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, στη διάρκεια της ομιλίας του στη θέση «Ξυνιάς» του όρους Κέρκη
Κοκκίνισε η Σάμος από αγόρια και κορίτσια κνίτες της Σάμου, της Ικαρίας, της Χίου, της Μυτιλήνης, της Κω, της Ρόδου, της Καλύμνου, που με τον ενθουσιασμό τους ξεσήκωσαν το νησί με συνθήματα και τραγούδια, στα πλαίσια του 14ου αντιιμπεριαλιστικού διήμερου, αφιερωμένου στα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.

Από το πρωί του Σαββάτου (9/7) κατασκήνωσαν στον «Πρινιά» του Αγίου Κωνσταντίνου, γνωρίστηκαν, γέλασαν, έπαιξαν, μέχρι το απόγευμα, όπου με πούλμαν έφτασαν στο Βαθύ για να κάνουν πορεία και συγκέντρωση.

Στις γειτονιές του Ανω Βαθέος βάδισαν στα χνάρια της ιστορίας των κομμουνιστών του νησιού. Πρώτη στάση στο Ιστορικό Αρχείο Σάμου, στο παλιό κολαστήριο των φυλακών, όπου εκατοντάδες φωνές ενώθηκαν στο σύνθημα «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές». Επόμενος σταθμός το σημείο όπου δολοφονήθηκε από παρακρατικούς το 1947 ο γραμματέας του ΕΑΜ, Γιώργος Πασβάνης. Η πορεία συνεχίστηκε στην παραλιακή και κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα, σε μια σύντομη εκδήλωση όπου χαιρέτισαν ο γραμματέας της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ, Νίκος Σορόκος και ο γραμματέας της ΚΝΕ Σάμου, Σωτήρης Κωνστανταρέας.

Το βράδυ του Σαββάτου στην κατασκήνωση οι κνίτες και οι κνίτισσες μετά την προβολή της ταινίας του Λεωνίδα Βαρδαρού«Ούλοι εμείς αφέντη», χόρεψαν και γλέντησαν μέχρι το πρωί, με την τοπική κομπανία των Βουρλιώτη - Σαράντου.

Από την πορεία στο Βαθύ
Από την πορεία στο Βαθύ
Το πρωί της Κυριακής (10/7) έφτασαν με πούλμαν στους πρόποδες του Κέρκη κι από εκεί πορεύτηκαν στους δρόμους και τα λημέρια των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Τα αντάρτικα τραγούδια αντιλάλησαν στο βουνό, ο τόπος κοκκίνισε από τις σημαίες και τα παιδιά γνώρισαν και συζήτησαν από κοντά με τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Σάμου Κώστα Ζαφείρη και τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού που έφτασαν παρ' όλα τα χρόνια τους, όπως κάθε χρόνο, να αποτίσουν φόρο τιμής σ' αυτούς που «πέθαναν, χωρίς να αφανιστούν». Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την έκθεση φωτογραφικού υλικού των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού. Στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν εκεί κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θέμης Γκιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Χαιρέτισαν επίσης ο Καραμάνου Ιγκάζ μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, τοπικών κομματικών και κνίτικων οργανώσεων και εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νησιού. Η εκδήλωση έκλεισε με το «Επέσατε θύματα», τραγουδισμένο απ' όλους...

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μάθημα αγώνα στο κολαστήρι της Αίγινας

Από τις εκδηλώσεις στην Αίγινα
Από τις εκδηλώσεις στην Αίγινα
«60 χρόνια λάμπει η νίκη των λαών - κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών»! Από το πρωί του περασμένου Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οι Κνίτες και οι ΚΝίτισσες από την Οργάνωση Πειραιά ταξίδεψαν για το 14ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης στην Αίγινα. Προφεστιβαλική εκδήλωση στην πόλη, επίσκεψη στις φυλακές και στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών, μπάνιο, παιχνίδια και γλέντι μέχρι το πρωί ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του Διημέρου.

«Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «ΚΝΕ - ΚΝΕ δυνατή, πρωτοπόρα, μαζική» έπεσαν τα πρώτα συνθήματα και η πορεία των παιδιών της ΚΝΕ, το απόγευμα του Σαββάτου, πέρασε από την παραλία της κατασκήνωσης έως το παλιό λιμάνι, όπου πραγματοποίησαν την προφεστιβαλική τους εκδήλωση. Στα 31 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αναφέρθηκε ο Γραμματέας της ΚΟΒ Αίγινας, Ν. Σιμιρδάνης, που «άνοιξε» την εκδήλωση κι έδωσε το έναυσμα για να ακουστεί δυνατά το σύνθημα: «Οι τρεις δεκαετίες ήταν η αρχή. Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική». Ακολούθησε μια παράσταση Καραγκιόζη που τράβηξε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και αμέσως μετά ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΣΠ Πειραιά της Οργάνωσης, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης τόνισε ότι η γνωριμία της νεολαίας με την ιστορία, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες που περισσεύει η διαστρέβλωση και η παραχάραξή της είναι προϋπόθεση για να ερμηνεύει σωστά τους αγώνες της και στη σύγχρονη εποχή. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα νεανικό μουσικό συγκρότημα από την Ικαρία, αλλά το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το πρωί στην κατασκήνωση.

«Να, με τον ίδιο θάνατο, το θάνατο πατάμε»

Το πρωί της Κυριακής, οι νέοι της ΚΝΕ επισκέφτηκαν τις φυλακές της Αίγινας, που λειτούργησαν για πάνω από 100 χρόνια στο «Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο». Μαζί τους ήταν η αντιπροσωπεία του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Γκιούλα Τιούρμερ, που επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Νίκο Σοφιανό, γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, Ηλία Λέγγερη και Θανάση Βλόντζο.

«Ξεναγός» των νέων κομμουνιστών ήταν ο Κώστας Χάνος από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, Αιγινήτης στην καταγωγή, που κρατήθηκε για ένα διάστημα στις φυλακές του νησιού. Γύρω από το προαύλιο των φυλακών, οι Αχτίνες με τα κελιά, δίπλα στην είσοδο, το πιο... τραγικό ίσως μέρος, όπου συναντιούνταν οι κρατούμενοι με τους συγγενείς τους πίσω από τζάμια και σίδερα και παρακάτω το κτίριο που οι κρατούμενοι ονόμαζαν «κολαστήριο», δηλαδή η απομόνωση όπου κρατούνταν όσοι θα πήγαιναν άμεσα για εκτέλεση.

Παρουσιάστηκαν στοιχεία από την ιστορία, από δημοσιεύματα, μαρτυρίες φυλακισμένων, οι στίχοι του βραβευμένου ποιήματος του εκτελεσμένου ΕΠΟΝίτη Κώστα Γιαννόπουλου: «Κι αφού στη φλόγα λιώσαμε κι όλοι μας σβήσαν οι καημοί / να, με τον ίδιο θάνατο, το θάνατο πατάμε».

Επόμενος σταθμός των νέων κομμουνιστών ήταν ο τόπος που γίνονταν οι εκτελέσεις. Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια και το «Επέσατε θύματα» βγήκε αυθόρμητα από όλα τα στόματα.

Να κυματίζει πάντα η κόκκινη σημαία

Μέσα σε μια από τις αχτίνες των φυλακών της Αίγινας ο πρόεδρος του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, Γκ. Τιούρμερ, απηύθυνε χαιρετισμό στους νέους κομμουνιστές που συμμετείχαν στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης Πειραιά, λέγοντάς τους ότι είναι συνεχιστές των επαναστατικών ιδεών των «πατεράδων και των παππούδων» τους, που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό κι αργότερα στον εμφύλιο για τη λαϊκή δημοκρατία. Είναι επαναστατική πράξη σήμερα, είπε, να διαδηλώνεις ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, να διαδηλώνεις για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού, γιατί ουσιαστικά διαδηλώνεις ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πρόσθεσε ακόμα ότι εδώ και 15 χρόνια στη χώρα του, έχουν μάθει τι θα πει καπιταλισμός και σήμερα διαδηλώνουν για να μην πουληθούν τα νοσοκομεία, για να ανήκουν τα σχολεία στο λαό, για «να κυματίζει πάντα η κόκκινη σημαία».

ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Πλεονέκτημα το σοσιαλιστικό σύστημα

«Η πρωτοβουλία της ΚΝΕ αποτελεί ουσιαστική απάντηση από τη μεριά της νεολαίας του ΚΚΕ και των φίλων της στη συντονισμένη και ενταγμένη σε σχέδιο προσπάθεια του ιμπεριαλισμού και του πολιτικού του προσωπικού να αναθεωρήσουν την Ιστορία και να επιτεθούν ιδεολογικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Θέμης Γκιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας στην εκδήλωση του 14ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου στον Κέρκη της Σάμου.

«Αξιοποιούν - συνέχισε - την επικράτηση της αντεπανάστασης το 1991 για να "μουτζουρώσουν" την προσφορά των κομμουνιστών. Θέλουν με την παραπληροφόρηση και τα ψέματα να κάνουν του χεριού τους τη νέα γενιά, για να τη σύρουν μαζικά στα νέα σφαγεία που ετοιμάζουν. Επιδιώκουν να μην περνάει καν από το μυαλό της νεολαίας η σκέψη ότι είναι δυνατή η ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Γι' αυτό παρουσιάζουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως έργο κάποιων τρελών, ακριβώς για να κρύψουν ότι οι πόλεμοι οφείλονται στο σύστημα της εκμετάλλευσης, ότι είναι τέκνα γνήσια του καπιταλιστικού συστήματος. Τέτοιος ήταν και αυτός ο φοβερός πόλεμος. Γι' αυτό αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν την αλήθεια για τη Σοβιετική Ενωση, για τη στάση και το ρόλο της. Γιατί θέλουν να κρύψουν ότι η χώρα της επανάστασης του Οκτώβρη ακολούθησε συνεπή πολιτική ειρήνης και αποσόβησης του πολέμου, γιατί αυτό ήταν το συμφέρον των λαών, γιατί αυτό εξυπηρετούσε το κοινωνικό της σύστημα.

Θέλουν να μη μάθει η νεολαία ότι η Σοβιετική Ενωση διεξήγαγε πόλεμο δίκαιο και με τη στάση της και τις θυσίες του λαού της έδωσε χέρι στα κινήματα της αντίστασης. Οτι το βασικό της πλεονέκτημα ήταν το σοσιαλιστικό της σύστημα».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Την Κυριακή μαζί με τον «Ριζοσπάστη»

Αυτή την Κυριακή, μαζί με τον «Ριζοσπάστη», θα κυκλοφορήσει και ο Οδηγητής με τα ειδικά αφιερώματα στα αντιιμπεριαλιστικά διήμερα και την ύλη - αφιέρωμα για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ