ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ενέκρινε την ποινικοποίηση της ναυτικής εργασίας

Στο ίδιο τσουβάλι βάζει εφοπλιστές και ναυτεργάτες η ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Οσο κριτήριο παραμένει η υπεράσπιση της κερδοφορίας των εφοπλιστών, δεν μπορούν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ τη «νύφη» θα εξακολουθούν να πληρώνουν οι ναυτεργάτες και μόνο. Αυτό γίνεται καθαρό και από τα δύο νομοθετικά κείμενα που υιοθέτησε χτες το Συμβούλιο Οικονομίας και Οικονομικών στις Βρυξέλλες και αφορούν την «αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης» και τη θέσπιση κοινών ποινών για όλους όσοι «εκουσίως είτε εκ σοβαρής αμελείας προκαλούν θαλάσσια ρύπανση».

Ειδικότερα από τα κείμενα φαίνεται ότι οι ποινικές κυρώσεις εξαντλούνται ουσιαστικά στους ναυτεργάτες, ενώ μένουν στο απυρόβλητο αυτοί που πραγματικά φέρουν ευθύνες, δηλαδή οι εφοπλιστές, οι «Νηογνώμονες» και πάει λέγοντας. Για να καλυφθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο των αποφάσεων επιχειρείται να ταυτιστούν τα συμφέροντα των ναυτεργατών με αυτά των εφοπλιστών! Η πρόταση πέρασε με ενισχυμένη πλειοψηφία, καθώς καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Μάλτας και της Κύπρου, που εκπροσωπούν αντιμαχόμενα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο που δείχνει πόσο μακριά από την προστασία του περιβάλλοντος και επί της ουσίας υποκριτικά είναι αυτά τα μέτρα, είναι ότι η εν λόγω οδηγία θα εφαρμόζεται στα πλοία ανεξαρτήτως σημαίας, που ελλιμενίζονται σε χώρες της ΕΕ, αδιαφορώντας αν τα πλοία αυτά ρυπαίνουν στις θάλασσες κρατών εκτός ΕΕ! Επιπλέον, μέτρα όπως η καλύτερη ποιότητα των καυσίμων, η διαχείριση των πετρελαϊκών καταλοίπων και η ασφάλεια των πλοίων δεν τίθενται καν προς συζήτηση, καθώς αντιτίθενται στα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Αλλωστε, το μέγεθος της υποκρισίας φαίνεται και από το γεγονός ότι πρόσφατα υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η περιεκτικότητα θείου στα καύσιμα των πλοίων, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία των εργαζομένων. Πρόταση που έλαβε θετική ψήφο από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, που παρουσίασε σειρά εναλλακτικών προτάσεων.

Μετά την οδηγία που πέρασε από το χτεσινό συμβούλιο, σε διάστημα μιας πενταετίας θα ακολουθήσει ενισχυμένη πρόταση, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, που θα ποινικοποιεί το ζήτημα σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Η νέα νομοθεσία καθορίζει ότι οι παραβάσεις μπορούν να συνεπάγονται οικονομικές ποινές ύψους από 150.000 έως και 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ «ΚΛΩΝΑΤΕΞ»
Αποφασιστικά στην απεργία

Με ενδιάμεσο σταθμό τα Μάλγαρα, οι εργαζόμενοι της Νάουσας θα διαδηλώσουν αύριο στη Θεσσαλονίκη

Στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν ξανά αύριο οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Λαναρά, με την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΕΚΙΔΕ
Στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν ξανά αύριο οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Λαναρά, με την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΕΚΙΔΕ
Τη μαζική συμμετοχή του στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει αύριο Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, προετοιμάζει ο εργαζόμενος λαός της Νάουσας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΟΕΚΙΔΕ σε όλα τα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια του Ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» του Λαναρά.

Εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Νάουσας», απολυμένοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, κλωστοϋφαντουργοί από άλλες επιχειρήσεις, υπάλληλοι, οικοδόμοι, εποχιακοί εργαζόμενοι, μαζί με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και βιοτέχνες, θα ξεκινήσουν από τη Νάουσα για να διαδηλώσουν την καταδίκη τους στην πολιτική που καταδικάζει την περιοχή τους στη φτώχεια και την ανεργία.

Στις 8 το πρωί, θα αναχωρήσουν με λεωφορεία μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Πρώτος σταθμός τους θα είναι τα διόδια των Μαλγάρων, όπου θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Στη συνέχεια, θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, θα συγκεντρωθούν στο Αγαλμα του Βενιζέλου, από όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο και νέα, στους συνταξιούχους, στους άνεργους και τους καλεί να αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των δυνάμεων του κεφαλαίου, που ερημώνουν την περιοχή τους.

Κομοτηνή

Τη συμμετοχή τους στην απεργία προετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Ομίλου «Κλωνατέξ» στην Κομοτηνή. Είναι αναστατωμένοι, μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας πως θα απολύσει 100 άτομα από τα εργοστάσια της FANCO σε Κομοτηνή και Οινόφυτα Αττικής. Ξέρουν πως η επίθεση της εργοδοσίας θα γενικευτεί.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εντείνουν την παρέμβασή τους στο χώρο δουλιάς, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να αντιδράσουν αποφασιστικά στα σχέδια της εργοδοσίας, που προετοιμάζει τον αφανισμό τους. Δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης, εργάτη τον εργάτη, εργάτρια την εργάτρια, παρά τις αποπροσανατολιστικές πρακτικές των εργοδοτικών συνδικαλιστών στη FANCO και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ
Να βάλουμε φραγμό στην αντεργατική επίθεση

Περιοδεία στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Να προβληματιστούν, να αντιδράσουν και να απαντήσουν με συντονισμένο, μετωπικό αγώνα, από κοινού με όλους τους κλάδους, κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» η Αιμ. Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που, συνοδευόμενη από μέλη της ΚΟΒ Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΚΚΕ, βρέθηκε χτες κοντά στους εργαζόμενους, στα υπόγεια εστιατόρια του ξενοδοχείου.

Το στέλεχος του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων ξεκινά από τις γυναίκες, αναφέρθηκε στα επιχειρήματα της κυρίαρχης τάξης. «Λένε πως η μερική απασχόληση βοηθά στην ισότητα. Πώς; Με το να φέρνει η γυναίκα μισό μισθό στην οικογένειά της;.. Λένε πως η γυναίκα θα πάει να δουλέψει λίγο, θα προσφέρει συμπληρωματικά στην οικογένεια κι έπειτα θα επιστρέψει στο σπίτι. Γιατί παίρνουν πίσω ένα σωρό κατακτήσεις, σε πρόνοια, υγεία, παιδεία και θέλουν η γυναίκα να καλύψει τα κενά».

Κάθε κατάκτηση που παίρνουν από την εργαζόμενη, αφαιρείται συνολικά από ολόκληρη την εργατική οικογένεια, τόνισε. Να βάλουμε φραγμό με τα συνδικάτα στις απολύσεις. «Ποιος ελέγχει σήμερα τον εργοδότη που βάζει τη γυναίκα να υπογράψει για να μη μείνει έγκυος;».

Στη συζήτηση που είχαν οι κομμουνιστές με τους εργαζόμενους φάνηκε πόσο έντονα αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο κλάδο η συντονισμένη αντεργατική επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης: Εποχιακή απασχόληση, εργοδοτικοί εκβιασμοί με αντικείμενο την ανανέωση της σύμβασης, χαμηλά μεροκάματα κτλ. Χαρακτηριστικές ήταν οι μαρτυρίες ορισμένων εργαζομένων:

«Εφτασα σε μια ηλικία 52 χρονών και τρέμω αν θα πάρω σύνταξη...».

«Μετά από 27 ολόκληρα χρόνια δουλιάς, παίρνω 820 ευρώ...».

«Δικαιώματα πρέπει να έχουμε εμείς που παράγουμε τον πλούτο», τόνισε η Αιμ. Αγκαβανάκη. «Και όπως το κεφάλαιο, η ΕΕ, η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα που στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα συγκροτούν το αντεργατικό μέτωπο, έτσι κι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν σε δικό τους Μέτωπο. Και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αύριο η ιδρυτική συνέλευση

Ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, για τη συγκρότηση Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απευθύνουν με διακήρυξή τους δεκάδες εργαζόμενοι του κλάδου. Η ιδρυτική συνέλευση θα γίνει αύριο Πέμπτη, 14 Ιούλη, στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

Στη διακήρυξη επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «όλοι εμείς που ανησυχούμε απ' αυτές τις αντεργατικές εξελίξεις, μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε». «Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, πρωτοβουλία για να συγκροτήσουμε έναν αγωνιστικό ταξικό πόλο, που θα αποτελεί την ασπίδα των εργαζόμενων, θ' ανοίγει το δρόμο της αποτελεσματικής αντίστασής τους και της αντεπίθεσης στις αντιλαϊκές πολιτικές».

Κι άλλος νεκρός εργάτης

Ενας ακόμα εργάτης σκοτώθηκε την προηγούμενη Τρίτη, στις 5.30 το απόγευμα, καταπλακωμένος από ανυψωτικό μηχάνημα που οδηγούσε. Πρόκειται για τον 29χρονο Αλβανό Γκρίκα Λάντι, που εργαζόταν σαν χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος (κλαρκ) στη μονάδα ψυγείων νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων του Α. Κάματζη, στο Πέι Δοκού, στη Χαλκίδα. Ο Αλβανός εργάτης εργαζόταν παράνομα χωρίς να διαθέτει δίπλωμα χειριστή. Μετέφερε με το κλαρκ φορτίο πατάτας, όταν το μηχάνημα ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ σήμερα στις 9.30 το πρωί έξω από το εργοστάσιο της «GREAT AE» στο δρόμο Θεσσαλονίκης - αεροδρομίου πραγματοποιούν οι καπνεργάτες στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεών τους. Οι καπνεργάτες της «GREAT» από τη Δευτέρα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ