ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2005
Σελ. /28

Κατεργασιακό

«Φιλεργατικοί» και ... «φιλαλήθεις»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα «διευθυντικού δικαιώματος», που σε μετάφραση σημαίνει να έχει το ελεύθερο ο εργοδότης να διατάζει πότε και πόσο θα δουλέψει ο εργάτης.

*

Το ψέμα είναι θεόρατο. Αρκεί κανείς να έχει μια στοιχειώδη αντίληψη για το τι συμβαίνει στα εργοστάσια - γκέτο. Εκεί, δηλαδή, που ο κ. Παναγιωτόπουλος ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο ο εργοδότης ναι μεν θα παίρνει τέτοιες αποφάσεις, αλλά αφού πρώτα θα τις έχει ...«συζητήσει» με τους εργάτες.

***

Ψέμα δεύτερο (και χοντρότερο): «Εμείς - λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος - ποτέ δεν αναφερθήκαμε στο "διευθυντικό δικαίωμα", ούτε που μας πέρασε ποτέ από το μυαλό»...

*

Κατόπιν του ανωτέρου ισχυρισμού, θα μας επιτρέψουν οι αναγνώστες να αφιερώσουμε στη ...φιλαλήθεια του κ. υπουργού το παρακάτω κείμενο:

*

«Παρακαλούμε να μας ενημερώστε το συντομότερο δυνατόν για τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία σας σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ειδικότερα:

1. Υπάρχει στη χώρα σας ο θεσμός της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και εάν ναι:

α) Ισχύει με διευθυντικό δικαίωμα (μονομερής απόφαση του εργοδότη) ή είναι προϊόν συμφωνίας των δύο μερών (εργοδότη και συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων);

β) Περίοδος εφαρμογής (χρονικό διάστημα εντός του οποίου ολοκληρώνεται η διαδικασία της διευθέτησης).

γ) Αριθμός διευθετούμενων ωρών (αριθμός αυξημένων ωρών εργασίας και τρόπος συμψηφισμού τους)».

*

Το παραπάνω κείμενο είναι ή δεν είναι, κύριε Παναγιωτόπουλε, το κείμενο που απέστειλαν οι υπηρεσίες του υπουργείου σας, την 1η Ιούλη 2005, στα αντίστοιχα υπουργεία Εργασίας των κρατών - μελών της ΕΕ;

Το στείλατε, ναι ή όχι, για να λάβετε το σχετικό ραπόρτο από τας Ευρώπας, ώστε να εναρμονίσετε την ελληνική έννομη τάξη με βάση τα εκεί ισχύοντα περί το «διευθυντικό δικαίωμα» (το οποίο, φυσικά, «ουδέποτε» είχε περάσει από το μυαλό σας);..

Eurokinissi

Ο ένας «κομματάρχης». Ο άλλος «νεοεποχίτης». Και τώρα σε ελεύθερη απόδοση: «Εδώ ο κόσμος καίγεται και τούτοι ...λιβανίζονται».

Μιχάλης ο Καψής, Μιχάλης ο Κωνσταντίνου, ευτυχώς που τον Ολιζαντέμπε τον λένε «Μανώλη»...
Μιχάλης ο Καψής, Μιχάλης ο Κωνσταντίνου, ευτυχώς που τον Ολιζαντέμπε τον λένε «Μανώλη»...

«Μιχαλάκη είσαι τρέλα», ο ένας, «Κονσεϊσάο είσαι τρέλα», ο άλλος, «Τσιρίλο είσαι τρέλα», ο τρίτος. Και όντως, η υπόθεση είναι σκέτη τρέλα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι την ώρα που διακινούνται εκατοντάδες εκατομμύρια για μεταγραφές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο άλλο ποδόσφαιρο, ελληνικό κι αυτό, πλην ελάχιστα φωταγωγημένο (τι φωταγωγημένο, θεοσκότεινο είναι), οι επιχορηγήσεις της πολιτείας για τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία (εκεί που προσπαθούν να αθληθούν χιλιάδες παιδιά) εκκρεμούν από το 2001...

622 Ο Μωάμεθ εγκαταλείπει τη Μέκκα και καταφεύγει στη Μεδίνα, σηματοδοτώντας την αρχή του μωαμεθανικού ημερολογίου.

1872 Γεννιέται ο πρώτος Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούντσεν. Ηταν ο πρώτος άνθρωπος, που έφτασε στο Νότιο Πόλο το 1911.

1945 Σε ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα».

1969 Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» με τους αστροναύτες Αρμστρονγκ, Ολντριν και Κόλινς με προορισμό τη Σελήνη.

1989 Πεθαίνει ο Αυστριακός μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

1999 Εξαφανίζεται το μικρό αεροπλάνο που κυβερνούσε ο 38χρονος Τζον Τζον Κένεντι, γιος του δολοφονημένου, το 1963, προέδρου των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του Καρολίνα. Βρέθηκαν νεκροί λίγες μέρες αργότερα στα απομεινάρια του αεροσκάφους στο βυθό της θάλασσας.


Πάει το δεντράκι...

Το διαβάσαμε στην τοπική εφημερίδα «Ελεύθερος Διάλογος» του Περιστερίου:

Το συνεργείο του Δήμου κρέμασε στις 5/7 μια ανακοίνωση ότι θα κόψει την υπεραιωνόβια ελιά σε μια γειτονιά της πόλης, όπως και έγινε. Ελα, όμως, που η αίτηση του ενδιαφερόμενου ιδιώτη προς το Δήμο για να κοπεί η ελιά κατατέθηκε, μια μέρα μετά, στις 6/7, ενώ η έγκριση από τη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και Πολεοδομίας για την κοπή της ελιάς φέρει ημερομηνία 7/7, δηλαδή δυο μέρες ...αργότερα, αφότου το δέντρο είχε ήδη κοπεί.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, το θέμα είναι σχετικά απλό: Οι υπεύθυνοι του Δήμου, αφού έκαναν ένα σχετικό ρουσφετάκι στον ιδιώτη που τον ενοχλούσε η ελιά, και αφού το ξεπάστρεψαν το δεντράκι, μετά φρόντισαν να ...νομιμοποιήσουν το ξεπάστρεμα, αλλά ολίγον ετεροχρονισμένα.

Αυτά, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι κάτοικοι. Εμείς τώρα τι να πούμε; Συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα;..

Δικομματι(α)σμός των εργατών

Απόσπασμα πρώτο:

*

«...στην Κυβερνητική Επιτροπή υιοθετήθηκαν ακραία μέτρα ευελιξίας στην αγορά εργασίας... Ετσι η κυβέρνηση κατ' αρχάς αποφάσισε:

- Διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6μηνη ή ετήσια βάση (ελαστικό 8ωρο) με διευθυντικό δικαίωμα... οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν το προσωπικό έως 10 ώρες ημερησίως...».

*

Αυτό που διαβάσατε δεν είναι τωρινό. Είναι της 14/7/2000. Και δε γράφτηκε στο «Ρ». Στην «Ελευθεροτυπία» γράφτηκε. Την επομένη της Κυβερνητικής Επιτροπής. Του ΠΑΣΟΚ. Τότε που είχαν αποφασίσει για τα Εργασιακά ό,τι αποφασίστηκε και χτες. Αλλά τώρα τα αποφάσισαν στην άλλη Κυβερνητική Επιτροπή. Της ΝΔ. Είδατε πόσο διαφέρουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;..

***

Απόσπασμα δεύτερο:

*

«Προωθείται η ευελιξία, με την καθιέρωση της συνολικής διευθέτησης του ετήσιου χρόνου εργασίας. Η κυβέρνηση... θεσμοθετεί τη δυνατότητα - μετά από συμφωνία με τους εργαζόμενους - να απασχολεί η επιχείρηση σε περιόδους αιχμής τους εργαζόμενους πάνω από το νόμιμο ωράριο... Επιχειρείται να γίνει πιο ελκυστική η μερική απασχόληση... Θεσμοθετείται "διακεκομμένη εργασία", με παρουσία του εργαζόμενου μέχρι δύο φορές την ημέρα στο χώρο εργασίας...».

*

Ούτε αυτό είναι τωρινό. Είχε γραφτεί στον Τύπο τότε, στις 5/9/2000. Πάλι μετά από Κυβερνητική Επιτροπή. Του ΠΑΣΟΚ. Και πόσο μοιάζουν εκείνες οι αποφάσεις με τις χτεσινές. Που τις πήρε η Κυβερνητική Επιτροπή. Οχι του ΠΑΣΟΚ. Της ΝΔ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ