ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Αβγαταίνει» κατά 1 εκατ. ευρώ το μήνα

Με τη βοήθεια των γαλαζοπράσινων πολιτικών λιτότητας ο δανεισμός των νοικοκυριών καλπάζει στα ύψη. Το Μάη του 2005 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων στις τράπεζες εκτινάχτηκε στα 56,9 δισ. ευρώ (αύξηση 27,9% )

Με περισσότερα από 12,3 δισ. ευρώ φούσκωσε στη διάρκεια της Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών από τις τράπεζες, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που ανακοινώθηκαν χτες. Η εξέλιξη αυτή - που έρχεται σε συνέχεια της ίδιας πολιτικής που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί τους του ΠΑΣΟΚ - οδήγησε στην υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών και ταυτόχρονα σε τεράστια ανακατανομή πλούτου σε όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας και των τραπεζών. Επί της ουσίας, τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, βεβαιώνουν πως οι οι γαλαζοπράσινες πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, έχουν αποδειχτεί το «καλύτερο λίπασμα» για την υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες, που αποφέρουν σημαντικά κέρδη και συχνά υπερκέρδη στους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος Μάη του 2005 τα ανεξόφλητα υπόλοιπα (χρωστούμενα) των νοικοκυριών στις τράπεζες, από τα κάθε είδους δάνεια, εκτινάχτηκαν στα 56,9 δισ. ευρώ (από 44,5 δισ. ευρώ το Μάη του 2004). Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 27,9% ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό γύρω στο 3,5%. Ο πολλαπλάσιος ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών, σε σχέση τόσο με τον πληθωρισμό όσο και με τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων, αποτελεί δείκτη της αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, που συντελείται και μέσω της υπερχρέωσης σε συνδυασμό με τα τοκογλυφικά επιτόκια των τραπεζών. Ταυτόχρονα πολλά δάνεια, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας στην «έγκαιρη» αποπληρωμή των δόσεων βρίσκονται στο «κόκκινο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για δικαστικά μέτρα, κατασχέσεις κ.ά.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η συνολική αξία του τραπεζικού δανεισμού (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), που το Μάη του 2005, είχε διαμορφωθεί στα 124,2 δισ. ευρώ, αναλύεται σε δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων προς:

  • Νοικοκυριά, για κάθε είδους δάνεια (στεγαστικά - καταναλωτικά), εκτινάχτηκε στα 56,9 δισ. ευρώ από 44,5 δισ. ευρώ πέρσι το Μάη. Σε μηνιαία βάση αυξάνονται κατά 1 εκατ. ευρώ, ενώ με αυτούς τους ρυθμούς στο τέλος του 2005 αναμένονται στο επίπεδο του 36-37% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά.
  • Επιχειρήσεις, διαμορφώθηκε στα 67,2 δισ. ευρώ από 64,2 δισ. ευρώ πέρσι το Μάη (ετήσια μεταβολή 4,6%).

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων προς νοικοκυριά, αναλύεται ως εξής:

  • Στεγαστικά δάνεια: Διαμορφώνονται σε 36,6 δισ. ευρώ (από 29 δισ. ευρώ τον Μάη του 2004) με αύξηση 25,9%
  • Καταναλωτικά δάνεια: Συνεχίζουν με ραγδαίους ρυθμούς ανόδου. Στο τέλος Μάη έφτασαν σε 18,9 δισ. ευρώ (από 14,1 δισ. πέρσι) με αύξηση 33,4%. Τα «προσωπικά δάνεια», με τα οποία τα λαϊκά στρώματα, προσπαθούν να «φέρουν βόλτα» τις ανάγκες της καθημερινότητας εκτινάχτηκαν σε ποσοστό 47% (7,5 δισ. ευρώ από 5 δισ. τον Μάη του 2004). Τα χρωστούμενα μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν 19,4% σε 8 δισ. ευρώ από 6,7 δισ. πέρσι.
ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αυξημένη κίνηση αλλά ... έξω από τις βιτρίνες

Επίσημη πρώτη των θερινών εκπτώσεων με βολιδοσκόπηση τιμών, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναβάλουν τις αγορές για... αργότερα

Μεγάλα τα ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά «φάτε μάτια ψάρια» καθώς το πορτοφόλι δεν αντέχει

ICON

Μεγάλα τα ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά «φάτε μάτια ψάρια» καθώς το πορτοφόλι δεν αντέχει
Με αφίσες στις πόρτες των καταστημάτων τους, που διαμήνυαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν το νέο απάνθρωπο ωράριο που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, υποδέχτηκαν χτες τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας την πρώτη μέρα των θερινών εκπτώσεων. Από νωρίς το πρωί οι καταναλωτές κατέβηκαν στο εμπορικό κέντρο, κάποιοι - που αντέχει η τσέπη τους - για να προλάβουν να ψωνίσουν πριν εξαντληθούν τα εμπορεύματα και οι περισσότεροι τσεκάριζαν και σύγκριναν τις τιμές ώστε να ψωνίσουν τις επόμενες μιας και οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τις 27 Αυγούστου. Τα «σκήπτρα» των εκπτώσεων κρατούν τα είδη ένδυσης, με ποσοστά που ξεκινούν από 20% και φτάνουν ακόμα και στο 50%. Ακολουθούν τα παπούτσια με εκπτώσεις που κυμαίνονται από 15% έως και 40%. Μεγάλες προσφορές υπάρχουν και στα είδη σπιτιού λόγω της εποχικότητάς τους.

Κύριο χαρακτηριστικό και των φετινών εκπτώσεων είναι ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων που δεν ψώνιζαν τοις μετρητοίς αλλά με πιστωτικές κάρτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε καταστήματα που είχαν περισσότερα από ένα ταμεία, υπήρχε ταμείο αποκλειστικά για τις πιστωτικές κάρτες. Παρά τις αυξημένες ελπίδες, οι καταστηματάρχες φοβούνται πως η αναμενόμενη αύξηση της κίνησης στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων δεν αρκεί για να βγάλουν τα «σπασμένα» των προηγούμενων μηνών. «Οσο και να δουλέψουμε τώρα δε βγάζουμε τα έξοδά μας. Αφού τώρα πουλάμε σχεδόν στη μισή τιμή από πριν», μας είπε γνωστός καταστηματάρχης με μαγαζί υποδημάτων στην Ερμού και συμπλήρωσε: «Εχουμε φτάσει στο σημείο να περιμένουμε να δουλέψουμε στις εκπτώσεις, δύο μήνες το χρόνο για να συντηρηθούμε τους υπόλοιπους».

Με τα πενιχρά οικονομικά που έχει μια οικογένεια σήμερα, οι εκπτώσεις είναι μια καλή ευκαιρία να ψωνίσουν όλα τα μέλη πιο φτηνά. «Οταν έχεις παιδιά που πάνε σχολείο αναγκαστικά περιμένεις τις εκπτώσεις για να πάρεις κάτι για τον εαυτό σου ή κάτι επιπλέον για αυτά», είπε στο «Ρ» η κυρία Χριστίνα, δημόσια υπάλληλος.

«Καθυστερούμε να φύγουμε για διακοπές προκειμένου να ψωνίσουμε στις εκπτώσεις. Ολο το καλοκαίρι δεν είχαμε πάρει τίποτα», είπε η Αννα, ιδιωτική υπάλληλος.

Παρά τις εκπτώσεις όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν ψωνίζουν, κοιτούν τις βιτρίνες και φεύγουν. «Θα περιμένω το τέλος των εκπτώσεων που οι τιμές θα έχουν πέσει πολύ χαμηλά», λέει η κυρία Ελένη.

«Αγκάθι» το νέο ωράριο

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι τα κλειστά μαγαζιά που υπάρχουν σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους του κέντρου όπως είναι η Ερμού. Μαγαζιά που έκλεισαν μη μπορώντας να αντέξουν τον ανταγωνισμό, αλλά και τις μεγάλες υποχρεώσεις που υπάρχουν. «Αν δουλέψουμε από το πρωί ως τις 9 το βράδυ, τότε θα κλείσουμε όλοι και θα μείνουν τα πολυκαταστήματα», μας είπε η κυρία Τζίνα, επαγγελματοβιοτέχνης. «Με το νέο ωράριο που πάει να περάσει η κυβέρνηση το λέει καθαρά. "Θέλω να κλείσουν οι μικροί και να μείνουν οι μεγάλοι". Ποιο μικρό κατάστημα θα αντέξει να δουλεύει από ήλιο σε ήλιο; Κανείς», μας είπε.

Πρώτη μέρα των εκπτώσεων χτες και αυτό που μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος αν καθόταν μέχρι την ώρα του κλεισίματος των μαγαζιών ήταν ότι εκτός από τα μικρά εμπορικά καταστήματα που έκλεισαν στις 4.30 το μεσημέρι, τα μεγάλα πολυκαταστήματα έκλειναν άλλο στις 6 μ.μ., άλλο στις 6.30 μ.μ. και άλλο στις 8 το βράδυ.

Κλειστά τα αρτοποιεία στις 27 του Ιούλη

Τα αρτοποιεία στην Αθήνα, στα προάστια και τα περίχωρα θα μείνουν κλειστά την Τετάρτη 27 του Ιούλη, γιορτή του Αγιου Παντελεήμονα, προστάτη των αρτοποιών και δε θα δέχονται ούτε φαγητά για ψήσιμο. Την Τρίτη 26 Ιούλη θα παράγουν και θα διαθέσουν ψωμί για δύο μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ