Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Αβγαταίνει» κατά 1 εκατ. ευρώ το μήνα

Με τη βοήθεια των γαλαζοπράσινων πολιτικών λιτότητας ο δανεισμός των νοικοκυριών καλπάζει στα ύψη. Το Μάη του 2005 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων στις τράπεζες εκτινάχτηκε στα 56,9 δισ. ευρώ (αύξηση 27,9% )

Με περισσότερα από 12,3 δισ. ευρώ φούσκωσε στη διάρκεια της Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών από τις τράπεζες, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που ανακοινώθηκαν χτες. Η εξέλιξη αυτή - που έρχεται σε συνέχεια της ίδιας πολιτικής που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί τους του ΠΑΣΟΚ - οδήγησε στην υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών και ταυτόχρονα σε τεράστια ανακατανομή πλούτου σε όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας και των τραπεζών. Επί της ουσίας, τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, βεβαιώνουν πως οι οι γαλαζοπράσινες πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, έχουν αποδειχτεί το «καλύτερο λίπασμα» για την υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες, που αποφέρουν σημαντικά κέρδη και συχνά υπερκέρδη στους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος Μάη του 2005 τα ανεξόφλητα υπόλοιπα (χρωστούμενα) των νοικοκυριών στις τράπεζες, από τα κάθε είδους δάνεια, εκτινάχτηκαν στα 56,9 δισ. ευρώ (από 44,5 δισ. ευρώ το Μάη του 2004). Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 27,9% ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό γύρω στο 3,5%. Ο πολλαπλάσιος ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών, σε σχέση τόσο με τον πληθωρισμό όσο και με τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων, αποτελεί δείκτη της αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, που συντελείται και μέσω της υπερχρέωσης σε συνδυασμό με τα τοκογλυφικά επιτόκια των τραπεζών. Ταυτόχρονα πολλά δάνεια, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας στην «έγκαιρη» αποπληρωμή των δόσεων βρίσκονται στο «κόκκινο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για δικαστικά μέτρα, κατασχέσεις κ.ά.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η συνολική αξία του τραπεζικού δανεισμού (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), που το Μάη του 2005, είχε διαμορφωθεί στα 124,2 δισ. ευρώ, αναλύεται σε δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων προς:

  • Νοικοκυριά, για κάθε είδους δάνεια (στεγαστικά - καταναλωτικά), εκτινάχτηκε στα 56,9 δισ. ευρώ από 44,5 δισ. ευρώ πέρσι το Μάη. Σε μηνιαία βάση αυξάνονται κατά 1 εκατ. ευρώ, ενώ με αυτούς τους ρυθμούς στο τέλος του 2005 αναμένονται στο επίπεδο του 36-37% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά.
  • Επιχειρήσεις, διαμορφώθηκε στα 67,2 δισ. ευρώ από 64,2 δισ. ευρώ πέρσι το Μάη (ετήσια μεταβολή 4,6%).

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων προς νοικοκυριά, αναλύεται ως εξής:

  • Στεγαστικά δάνεια: Διαμορφώνονται σε 36,6 δισ. ευρώ (από 29 δισ. ευρώ τον Μάη του 2004) με αύξηση 25,9%
  • Καταναλωτικά δάνεια: Συνεχίζουν με ραγδαίους ρυθμούς ανόδου. Στο τέλος Μάη έφτασαν σε 18,9 δισ. ευρώ (από 14,1 δισ. πέρσι) με αύξηση 33,4%. Τα «προσωπικά δάνεια», με τα οποία τα λαϊκά στρώματα, προσπαθούν να «φέρουν βόλτα» τις ανάγκες της καθημερινότητας εκτινάχτηκαν σε ποσοστό 47% (7,5 δισ. ευρώ από 5 δισ. τον Μάη του 2004). Τα χρωστούμενα μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν 19,4% σε 8 δισ. ευρώ από 6,7 δισ. πέρσι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ