Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Και η ζάχαρη στο «απόσπασμα»

Λεονταρισμοί για τις εντυπώσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο γνωστό παιχνίδι των εντυπώσεων και των λεονταρισμών εκ του ασφαλούς, κατέφυγε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Μπασιάκος, πρώτη μέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που κύριο θέμα του αποτέλεσε η παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ζάχαρης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή έχει προτείνει, μεταξύ άλλων:

  • Τη ραγδαία μείωση της τιμής ζάχαρης και των τεύτλων, αρχής γενομένης από την περίοδο 2006/2007.
  • Την κατάργηση της δημόσιας παρέμβασης.
  • Την καταβολή μιας εισοδηματικής ψευτοενίσχυσης (θα καλύπτει μόλις το 60% των απωλειών που θα έχουν οι παραγωγοί).

Οι προτάσεις αυτές προδιαγράφουν ότι το άμεσο μέλλον θα είναι ζοφερό τόσο για τους 20.000 τευτλοπαραγωγούς της χώρας όσο και για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Αλλωστε το κλείσιμο των περισσότερων ή και όλων των εργοστασίων ζάχαρης στην Ελλάδα προβλέπεται και σε σχετική μελέτη επιπτώσεων, της ΕΕ.

Σε ανακοίνωση του Ευ. Μπασιάκου επισημαίνεται ότι απορρίφθηκε η πρόταση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών, να επιτρέπει τη διατήρηση της παραγωγής ζάχαρης σε όλες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αλλά «και να σέβεται τις εξωτερικές μας δεσμεύσεις». Φυσικά και ο υπουργός γνωρίζει ότι οι ολέθριες προτάσεις της Επιτροπής πηγάζουν από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά και τις δεσμεύσεις στον ΠΟΕ και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα εφαρμοστούν σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτός είναι και ο λόγος, που για μία ακόμη φορά παίζει το φτηνό παιχνίδι των εντυπώσεων, προσδοκώντας σε τυχόν ψευτοβελτιώσεις της αρχικής πρότασης, τις οποίες φυσικά στη συνέχεια θα παρουσιάσει ως προσωπικό του ...θρίαμβο. Μόνο που οι όποιες κυβερνητικές προτάσεις για βελτίωση των ολέθριων προτάσεων για τη ζάχαρη και τα τεύτλα δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα σε όφελος των αγροτών, παρά μόνο στο «επικοινωνιακό της προφίλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ