Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αυξημένη κίνηση αλλά ... έξω από τις βιτρίνες

Επίσημη πρώτη των θερινών εκπτώσεων με βολιδοσκόπηση τιμών, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναβάλουν τις αγορές για... αργότερα

Μεγάλα τα ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά «φάτε μάτια ψάρια» καθώς το πορτοφόλι δεν αντέχει

ICON

Μεγάλα τα ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά «φάτε μάτια ψάρια» καθώς το πορτοφόλι δεν αντέχει
Με αφίσες στις πόρτες των καταστημάτων τους, που διαμήνυαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν το νέο απάνθρωπο ωράριο που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, υποδέχτηκαν χτες τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας την πρώτη μέρα των θερινών εκπτώσεων. Από νωρίς το πρωί οι καταναλωτές κατέβηκαν στο εμπορικό κέντρο, κάποιοι - που αντέχει η τσέπη τους - για να προλάβουν να ψωνίσουν πριν εξαντληθούν τα εμπορεύματα και οι περισσότεροι τσεκάριζαν και σύγκριναν τις τιμές ώστε να ψωνίσουν τις επόμενες μιας και οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τις 27 Αυγούστου. Τα «σκήπτρα» των εκπτώσεων κρατούν τα είδη ένδυσης, με ποσοστά που ξεκινούν από 20% και φτάνουν ακόμα και στο 50%. Ακολουθούν τα παπούτσια με εκπτώσεις που κυμαίνονται από 15% έως και 40%. Μεγάλες προσφορές υπάρχουν και στα είδη σπιτιού λόγω της εποχικότητάς τους.

Κύριο χαρακτηριστικό και των φετινών εκπτώσεων είναι ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων που δεν ψώνιζαν τοις μετρητοίς αλλά με πιστωτικές κάρτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε καταστήματα που είχαν περισσότερα από ένα ταμεία, υπήρχε ταμείο αποκλειστικά για τις πιστωτικές κάρτες. Παρά τις αυξημένες ελπίδες, οι καταστηματάρχες φοβούνται πως η αναμενόμενη αύξηση της κίνησης στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων δεν αρκεί για να βγάλουν τα «σπασμένα» των προηγούμενων μηνών. «Οσο και να δουλέψουμε τώρα δε βγάζουμε τα έξοδά μας. Αφού τώρα πουλάμε σχεδόν στη μισή τιμή από πριν», μας είπε γνωστός καταστηματάρχης με μαγαζί υποδημάτων στην Ερμού και συμπλήρωσε: «Εχουμε φτάσει στο σημείο να περιμένουμε να δουλέψουμε στις εκπτώσεις, δύο μήνες το χρόνο για να συντηρηθούμε τους υπόλοιπους».

Με τα πενιχρά οικονομικά που έχει μια οικογένεια σήμερα, οι εκπτώσεις είναι μια καλή ευκαιρία να ψωνίσουν όλα τα μέλη πιο φτηνά. «Οταν έχεις παιδιά που πάνε σχολείο αναγκαστικά περιμένεις τις εκπτώσεις για να πάρεις κάτι για τον εαυτό σου ή κάτι επιπλέον για αυτά», είπε στο «Ρ» η κυρία Χριστίνα, δημόσια υπάλληλος.

«Καθυστερούμε να φύγουμε για διακοπές προκειμένου να ψωνίσουμε στις εκπτώσεις. Ολο το καλοκαίρι δεν είχαμε πάρει τίποτα», είπε η Αννα, ιδιωτική υπάλληλος.

Παρά τις εκπτώσεις όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν ψωνίζουν, κοιτούν τις βιτρίνες και φεύγουν. «Θα περιμένω το τέλος των εκπτώσεων που οι τιμές θα έχουν πέσει πολύ χαμηλά», λέει η κυρία Ελένη.

«Αγκάθι» το νέο ωράριο

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι τα κλειστά μαγαζιά που υπάρχουν σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους του κέντρου όπως είναι η Ερμού. Μαγαζιά που έκλεισαν μη μπορώντας να αντέξουν τον ανταγωνισμό, αλλά και τις μεγάλες υποχρεώσεις που υπάρχουν. «Αν δουλέψουμε από το πρωί ως τις 9 το βράδυ, τότε θα κλείσουμε όλοι και θα μείνουν τα πολυκαταστήματα», μας είπε η κυρία Τζίνα, επαγγελματοβιοτέχνης. «Με το νέο ωράριο που πάει να περάσει η κυβέρνηση το λέει καθαρά. "Θέλω να κλείσουν οι μικροί και να μείνουν οι μεγάλοι". Ποιο μικρό κατάστημα θα αντέξει να δουλεύει από ήλιο σε ήλιο; Κανείς», μας είπε.

Πρώτη μέρα των εκπτώσεων χτες και αυτό που μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος αν καθόταν μέχρι την ώρα του κλεισίματος των μαγαζιών ήταν ότι εκτός από τα μικρά εμπορικά καταστήματα που έκλεισαν στις 4.30 το μεσημέρι, τα μεγάλα πολυκαταστήματα έκλειναν άλλο στις 6 μ.μ., άλλο στις 6.30 μ.μ. και άλλο στις 8 το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ