ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Η διευθέτησή τους είναι μια σκλαβιά»

Δυναμικές παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων σε πολυκαταστήματα και σούπερ - μάρκετ

Από τον «αποκλεισμό» που έκαναν οι εμποροϋπάλληλοι στο «Νότος Γκάλερι»
Από τον «αποκλεισμό» που έκαναν οι εμποροϋπάλληλοι στο «Νότος Γκάλερι»
«Λουκέτο» έβαλαν το περασμένο Σάββατο, από τις 3 το μεσημέρι στο πολυκατάστημα «Νότος Γκάλερι» («Λαμπρόπουλος»), δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διατρανώνοντας για ακόμα μια φορά την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στο χτύπημα του 8ωρου και την απλήρωτη δουλιά. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί πικετοφορία στους εμπορικούς δρόμους της Ερμού και της Αιόλου από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης στα «Νότος Γκάλερι», αντηχούσαν τα συνθήματα: «Σταθερή δουλιά ζητάει η εργατιά - Η διευθέτησή τους είναι μια σκλαβιά», «Χρόνος ημερήσιος και σταθερός, 7ωρο - πενθήμερο ζητάει ο λαός».

Εντονη ήταν η παρουσία και «επίβλεψη» των αστυνομικών δυνάμεων που ειδοποιήθηκαν από την εργοδοσία να παρέμβουν βίαια ενάντια στους εργαζόμενους. Ομως, όσο και αν προσπάθησαν οι εργοδότες να καταστείλουν την κινητοποίηση με την Αστυνομία και τις απειλές προς τους υπαλλήλους, που ήθελαν να σχολάσουν νωρίτερα, τελικά δεν τα κατάφεραν. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του συλλόγου πραγματοποίησε περιοδεία μέσα στο πολυκατάστημα και μίλησε με τους εργαζόμενους.

Ρέντης - Πάτρα

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα δεκάδες εργαζόμενοι στα «Βίλατζ Παρκ» στο Ρέντη, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες πέντε καταστημάτων να κατεβάσουν ρολά στα καταστήματά τους. Συγκεκριμένα έκλεισαν τα καταστήματα «Ολ Σοπς ιν Ουάν» (διαδικτυακά παιχνίδια), «Γκολντ Μάνια» (Πανταζής), «Βέρτζιν» (δισκοπωλείο), «Ελίζ» (μπιζού), «Γουόρνερ Μπρος Στούντιος Σταρς». Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

Σε εξόρμηση και μαζική ενημέρωση σε εργαζόμενους και καταναλωτές στο πολυεθνικό κατάστημα ΚΑΡΦΟΥΡ στην Πάτρα προχώρησαν χτες το απόγευμα μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει την απελευθέρωση του ωραρίου και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

«Την Κυριακή τη θέλουμε για τον εαυτό μας και όχι για τα αφεντικά μας. Κάτω τα χέρια από το ωράριο», ήταν το πανό - σύνθημα της Επιτροπής Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων που δέσποζε μπροστά από την είσοδο του πολυκαταστήματος, την οποία είχαν κλείσει συμβολικά με τα σώματά τους τα μέλη του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε περιοδεία στο πολυκατάστημα και κάλεσμα αγώνα προς τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 21 Ιούλη, στην πλ. Γεωργίου, στις 8.30 μ.μ.

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ολοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Σήμερα στις 7.30 μ.μ., στην Αθήνα στην πλατεία Κάνιγγος, στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Συλλαλητήρια αντίστασης στο βάθεμα της εκμετάλλευσης και της μισθωτής σκλαβιάς οργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου και τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αντιδράσεις από μεγάλες Ομοσπονδίες ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, καλώντας τους εργαζόμενους των κλάδων τους σε ανάπτυξη και ένταση των αγώνων τους. Στην κατεύθυνση αυτή συνεδριάζει αύριο η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ για τον περαιτέρω προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης. Την ίδια μέρα θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το βαθιά αντεργατικό νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι με τα νέα μέτρα η κατάσταση στους χώρους δουλιάς, η ζωή των εργαζομένων θα γίνει ανυπόφορη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν αποφασιστική απάντηση με αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που η συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» είναι «βούτυρο στο ψωμί» των δυνάμεων του κεφαλαίου. Να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά Συνδικάτα, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα.

Το αντεργατικό τερατούργημα καταδικάζουν σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους εννέα Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού -Δέρματος, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Λογιστών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στρατηγική της Λισαβόνας για να εντείνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, να αυξήσει το χρόνο της απλήρωτης εργασίας, να κάνει ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη, με στόχο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών». Απέναντι σε αυτή την κατάσταση καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν άμεσα και συντονισμένα τη δράση τους ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου και στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε χτεσινό δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία Οικοδόμων ανακοινώνει το ομόφωνο ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια της Διοίκησης την προηγούμενη Κυριακή. Η Ομοσπονδία προειδοποιεί πως «δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια». Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά «στην καλύτερη οργάνωση, την ανάπτυξη, το δυνάμωμα των ταξικών μας αγώνων». Ολοι δηλώνουμε «παρών» «στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «συντονίζει τη δράση της με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να μην περάσουν τόσο ως νομοθετικές ρυθμίσεις, όσο και στην πράξη οι αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης». Καλεί όλους τους λογιστές και τις λογίστριες της Αθήνας στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ. Τους εργαζόμενους του κλάδου στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Θεσσαλονίκη

Ενάντια στη νέα αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, διαδηλώνουν σήμερα και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 7.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στο μεταξύ από το Σάββατο τα στελέχη του ΠΑΜΕ ξεκίνησαν εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς. Οι εξορμήσεις συνεχίστηκαν και χτες σε χώρους όπως το εμπόριο, τα εργοστάσια και οι ΔΕΚΟ, με στόχο να ενημερωθούν πλατιά οι εργαζόμενοι για τους στόχους της δέσμης μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις επιλογές της ΕΕ. Παντού φτάνει το μήνυμα πως διευθέτηση του χρόνου εργασίας σημαίνει παράδεισος για το κεφάλαιο και εφιάλτης για τους εργαζόμενους.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Επί ποδός... σε όλη τη χώρα

Με συγκεντρώσεις, εξορμήσεις και περιοδείες, οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σαλπίζουν το κάλεσμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ. Σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, σήμερα και τις επόμενες μέρες, οργανώνονται πολύμορφες κινητοποιήσεις, για να εκφραστεί η αντίδραση του εργαζόμενου λαού στα νέα μέτρα της κυβέρνησης με τα οποία κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση.

Σήμερα Τρίτη 19 Ιούλη οργανώνονται συγκεντρώσεις και πικετοφορίες: Στην Αλεξανδρούπολη στις 8 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο. Στην Καβάλα στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στην Κομοτηνή στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία και την ίδια ώρα στην Ξάνθη στην κεντρική πλατεία.

Την Πέμπτη 21 Ιούλη στην Κατερίνη, το ΠΑΜΕ προγραμματίζει πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από τον Πεζόδρομο.

Σύσκεψη σωματείων

Η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ αύριο Τετάρτη 20 Ιούλη οργανώνει σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, καλεί τις διοικήσεις των σωματείων να συνεδριάσουν, να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης. Το ΠΑΜΕ καλεί και τους εργαζόμενους να ενεργοποιήσουν τις σωματειακές επιτροπές και να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα, με στόχο να οργανωθεί η πάλη, και να δοθεί μαζικά και αποφασιστικά η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από χτες και οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος απαντούν δυναμικά και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας, στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους από κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο.

Μαχητική κινητοποίηση θα γίνει, σήμερα, στη Λάρισα, ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ. Το αγωνιστικό ραντεβού των Λαρισαίων εργαζομένων ορίστηκε για τις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Την ίδια ώρα συγκέντρωση, που διοργανώνουν η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου, θα πραγματοποιηθεί και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης των Τρικάλων. Επίσης, στο Βόλο, στις 8 μ.μ., θα καθορίσουν το αγωνιστικό πρόγραμμά τους και οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας, στη σύσκεψη, που διοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Αύριο, ακολουθούν πικετοφορίες στους δρόμους των θεσσαλικών πρωτευουσών. Η πικετοφορία στη Λάρισα, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο, θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από το ΕΚ, ενώ την ίδια ώρα θα πορευτούν στους δρόμους της Καρδίτσας και οι εργαζόμενοι του νομού. Μαζί τους θα είναι και μικρέμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης της απελευθέρωσης του ωραρίου. Την πικετοφορία, που θα ξεκινήσει από το εμπορικό κέντρο, διοργανώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Αγώνα όπου συμμετέχουν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, η Ομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου.

Επίσης, αύριο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» συγκαλεί σύσκεψη στις 7 μ.μ., επίσης, στο Εργατικό Κέντρο.

«ΑΛΙΜΕΝΤΑ - ΝΟΒΑ»
ΟΧΙ στην απλήρωτη δουλιά

Μια πρώτη δυναμική απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία έδωσαν οι εργαζόμενοι στα σούπερ - μάρκετ «Αλιμέντα - Νόβα», που το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας τα αναδρομικά των ετών 2004 και 2005 και την πληρωμή για την τελευταία εργάσιμη Κυριακή του 2004.

Η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζόμενων στα «Αλιμέντα - Νόβα» μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο του καταστήματος των «Αλιμέντα - Νόβα» στην Πατησίων και για όση ώρα διήρκησε η στάση εργασίας. Το πανό που τοποθετήθηκε μπροστά στην είσοδο έγραφε «ΟΧΙ στα 10ωρα και τα 12ωρα, ΟΧΙ στην απλήρωτη δουλιά».

Ξανά χτες στο δρόμο

Διαδηλώσεις και εξορμήσεις, για να φτάσει το μήνυμα της αντίστασης παντού

Διαδήλωση για τη μαζική προπαγάνδιση του σημερινού συλλαλητηρίου στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος ενάντια στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και νέοι συγκεντρώθηκαν στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια και με το «ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ» στο χέρι, που υπογράφουν οι ταξικές Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κατευθύνθηκαν προς τη Σταδίου με στόχο να φτάσει το κάλεσμα και στον τελευταίο εργαζόμενο.

Δυναμικά και με συνθήματα όπως «Σταθερή δουλιά ζητά η εργατιά, η διευθέτησή τους είναι μια σκλαβιά» και «Με τις ΓΣΕΕ σφαγιάζουν τους εργάτες», αλλά και υπό την παρακολούθηση... καμερών στην οδό Σταδίου, η πορεία έφτασε στην Ερμού. Οπου κάποια πολυκαταστήματα ήταν ακόμα ανοιχτά.

Η ντουντούκα καλούσε τους εργαζόμενους και τους περαστικούς σε άμεση δράση. «Η επίθεση είναι γενικευμένη, ολομέτωπη. Η πολιτική που χτυπά το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, αυξάνει την ανεργία και την υποαπασχόληση, απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί την κυριακάτικη αργία, επιβάλλει σκληρή λιτότητα και ανατρέπει κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργάτες κι οι εργάτριες, οι νέοι εργαζόμενοι, πρέπει να δώσουν αποφασιστική απάντηση. Χρειάζεται καθημερινή δράση. Και αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές, δημαγωγώντας για τα "μάτια του κόσμου"».

Η επόμενη στάση ήταν στον «Μαρινόπουλο» στην οδό Αθηνάς, που όπως και τα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ κλείνει καθημερινά στις 9 μ.μ. Οι διαδηλωτές απηύθυναν κάλεσμα για το σημερινό συλλαλητήριο μοιράζοντας προκηρύξεις. Η πορεία κατέληξε στην Ομόνοια.

Στην Καλλιθέα

Ξεκινώντας από την πλατεία Κύπρου, εργαζόμενοι ενημέρωσαν το λαό της Καλλιθέας για την αναγκαιότητα να είναι όλοι σήμερα στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος.

Μαζικές εξορμήσεις πραγματοποίησαν συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις γειτονιές της Φιλαδέλφειας, της Μεταμόρφωσης, της Νέας Ιωνίας, έξω από το «Σκλαβενίτη» της Ν. Χαλκηδόνας. Το κάλεσμα έφτασε σε καφενεία, χώρους δουλιάς και σε κεντρικούς δρόμους, με στόχο να μη μείνει άνθρωπος που δε θα μάθει για τη σημερινή κινητοποίηση. Αντίστοιχα, μαζικές εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους και γειτονιές του Περιστερίου και του Αιγάλεω.

Ανάλογη εξόρμηση διοργανώθηκε χτες το απόγευμα και στο Βόλο, όπου οι ταξικές δυνάμεις διαδήλωσαν στα πολυκαταστήματα «Τζάμπο», «Μαρινόπουλος» και «Ολντ Σίτι».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η πλατιά σύσκεψη

Πλατιά σύσκεψη, με τη συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Σωματειακών Επιτροπών, Παραρτημάτων Σωματείων και εργαζομένων διοργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στόχος της σύσκεψης είναι η οργάνωση της πάλης και ο συντονισμός όλων των κλάδων, ώστε να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκφράζεται και με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Στη σύσκεψη καλεί με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ