ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»
«Στρατηγική» επίθεση κατά του λαού

Στο «πρόγραμμα» η κυβέρνηση ενσωματώνει το σύνολο των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», επιβεβαιώνοντας το μετωπικό χαρακτήρα της εν εξελίξει αντιλαϊκής επίθεσης

Από παλιότερη διαδήλωση ενάντια στους σχεδιασμούς της ΕΕ και τη συναπόφασή τους από την ελληνική κυβέρνηση
Από παλιότερη διαδήλωση ενάντια στους σχεδιασμούς της ΕΕ και τη συναπόφασή τους από την ελληνική κυβέρνηση
Την επιτάχυνση των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», προκειμένου να συντονιστεί με τη συνολικότερη επίθεση της ΕΕ κατά των λαών στο πλαίσιο της στρατηγικής Λισαβόνας, αποφάσισε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, δίνοντας το «πράσινο φως» στην κατάρτιση του σχετικού προγράμματος για το διάστημα 2005-2008.

Το «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που εγκρίθηκε χτες αποτυπώνει παραστατικά τον ολομέτωπο χαρακτήρα της βάρβαρης επίθεσης κατά του λαού, ρίχνοντας ταυτόχρονα τις μάσκες εκείνων (διάβαζε ΠΑΣΟΚ, πλειοψηφία ΓΣΕΕ) που υποστήριζαν μετά πάθους τη στρατηγική της Λισαβόνας και τώρα εμφανίζονται δήθεν «έκπληκτοι» για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει στο «εθνικό πρόγραμμα» το σύνολο των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών αλλαγών» που ήδη υλοποιεί ή πρόκειται να εφαρμόσει τα επόμενα τρία χρόνια, επιχειρώντας, εκτός των άλλων, να τις παρουσιάσει ως αναπόφευκτες, με το επιχείρημα ότι «πρόκειται για υποχρεώσεις της χώρας έναντι της ΕΕ». «Υποχρεώσεις» τις οποίες έχει συναποφασίσει.

«Το ελληνικό πρόγραμμα να είναι απόλυτα συμβατό με αυτά τα οποία γίνονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά εξερχόμενος ο Γ. Αλογοσκούφης, δείχνοντας τη βούληση της κυβέρνησης για απόλυτη ευθυγράμμιση στις στρατηγικές της Λισαβόνας.

Νωρίτερα στην εισήγησή του στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας κατέστησε σαφές ότι η «θέσπιση εθνικών προτεραιοτήτων» στηρίχτηκε στις «24 ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές» που εγκρίθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Μάρτη. Η «κόκκινη κλωστή» που διαπερνά τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, είναι η συστηματική και λυσσαλέα επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, η μείωση του «εργατικού κόστους» και η ταυτόχρονη ολόπλευρη στήριξη του πολυεθνικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Η «Λισαβόνα» στην πράξη

«Ηδη οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις όλων των υπουργείων, σε όλα τα επίπεδα, κινούνται στην κατεύθυνση των ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών του Εαρινού Συμβουλίου του 2005» τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης, απαριθμώντας πλήθος πολιτικών και μέτρων που υπηρετούν τους στόχους της Λισαβόνας. Και πράγματι η κυβέρνηση Καραμανλή θα καταθέσει ως τα μέσα του Οκτώβρη ένα πλούσιο «εθνικό πρόγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις», που διόλου δε θα υστερεί από αυτό των κυβερνήσεων των υπολοίπων κρατών - μελών. Ετσι, «ο νέος επενδυτικός νόμος, η φορολογική μεταρρύθμιση, οι αποκρατικοποιήσεις, οι συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, η απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων, η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η μεταρρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών, ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία, η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΚΟ, η επανατοποθέτηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η αναβάθμιση του χωροθετικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαδικασία για τη μελέτη και ανάθεση δημοσίων έργων, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας», όλα αυτά και πολλά ακόμα αποτελούν σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη «δράσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας».

Ολα με «διάλογο»

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, ο υπουργός είπε ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους «ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία για τη διαμόρφωση του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ενώ πριν την υποβολή του προγράμματος στην Κομισιόν ως τις 15 Οκτώβρη θα υπάρξει και συζήτηση στη Βουλή.

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε, πρέπει να κινηθούμε ακόμη ταχύτερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 25 ηγέτες της ΕΕ στο Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής είχαν ζητήσει ξεκάθαρα «νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας και μεγαλύτερη ποικιλία συμβατικών ρυθμίσεων», περιγράφοντας έτσι την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ενίσχυση των ατομικών συμβάσεων και της μερικής απασχόλησης, τη μείωση του κατώτερου μισθού κ.ο.κ.

Παράλληλα είχαν δεσμευτεί για να προωθήσουν την «παράταση της διάρκειας της επαγγελματικής ζωής σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας»... Παράλληλα η ΕΕ «οφείλει να εξοπλιστεί με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ευμενέστερο προς τις επιχειρήσεις». Ολα αυτά περιγράφονται με ακόμα πιο συγκεκριμένο τρόπο στις «24 ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές» που επανειλημμένα έχουν παρουσιαστεί (μόνο) από το «Ρ».

Για τις υπερωρίες

Χτες ο φιλικά προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ Τύπος, με ένα μπαράζ ενιαίων δημοσιευμάτων και επικαλούμενος στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) όψιμα σχίζει τα ιμάτιά του, ότι με τη μείωση των υπερωριών, μειώνονται και οι συντάξεις των εργαζομένων. Λέμε όψιμα, γιατί ο ίδιος Τύπος δεν είχε δείξει την ίδια ευαισθησία όταν με νόμους του ΠΑΣΟΚ πετσοκόβονταν οι συντάξεις. Θυμίζουμε μόνο, ότι μόλις το 2002 με το νόμο Ρέππα, οι συντάξεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δημόσιο μειώθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώθηκε από το 80% στο 70%. Το ίδιο συνέβη και όταν το ΠΑΣΟΚ ανανέωσε δύο φορές το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ, ή όταν έκοβε τις συντάξεις λόγω θανάτου για τους δικαιούχους κάτω των 40 ετών και τις περιόριζε στα τρία χρόνια.

Και βέβαια, καμιά φωνή δεν ακούστηκε όταν το ΠΑΣΟΚ, κληρονομώντας τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τριετίας 1990-1993 της ΝΔ, τους άφησε ανέγγιχτους και τους εφάρμοσε με απαράμιλλη συνέπεια.

Γράφουμε τα παραπάνω, όχι για να επισημάνουμε την τακτική «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Δικαίωμά τους. Ομως αλίμονο, αν οι ελπίδες των εργαζομένων για ενισχυμένη σύνταξη, βασίζονται στις αυξημένες υπερωρίες. Πράγματι, ο νόμος της ΝΔ μειώνει την υπερωριακή αμοιβή και οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ματαιώσουν αυτήν την εξέλιξη. Από εκεί, όμως, μέχρι το σημείο να «επενδύουμε» στις «ακριβές» υπερωρίες για να έχουμε αυξημένο εισόδημα ή αυξημένη σύνταξη, η απόσταση είναι μεγάλη και μάλιστα επικίνδυνη. Κάνει δε εντύπωση, ότι ορισμένες δυνάμεις και μερίδα του Τύπου, επικεντρώνουν αποκλειστικά στο ζήτημα της χασούρας των εργατών και συνταξιούχων από τη μείωση του κόστους των υπερωριών, όταν με το νόμο ταυτόχρονα ενταφιάζεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος το 8ωρο και το 7ωρο, αυξάνεται υπέρμετρα η απλήρωτη δουλιά και τα κέρδη των εργοδοτών. Η μονομέρεια αυτή δεν είναι άσχετη και με το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποδέχεται τη διευθέτηση με «αντισταθμιστικά οφέλη»!

Για τις ταξικές δυνάμεις, καμιά διευθέτηση καμιά ελαστικότητα δεν είναι αποδεκτή, ακόμα και να συνοδεύεται με λύτρα εξαγοράς. Ο δρόμος αυτός είναι τουλάχιστον ολισθηρός. Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν και να διεκδικήσουν, στον κανονικό τους χρόνο εργασίας να λαμβάνουν εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες τους. Να γιατί το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, με 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 960 ευρώ σύνταξη είναι αίτημα επίκαιρο. Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να γίνει ο αγώνας για την υπεράσπιση του εργατικού εισοδήματος, του μεροκάματου και των συντάξεων.


Γ. ΖΑΧ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ