ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Μεθοδεύουν τη χρεοκοπία της

Με νέα προσφυγή στο Δικαστήριο απειλεί - σύμφωνα με πληροφορίες - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική κυβέρνηση, για το σκάνδαλο της «Ολυμπιακής». Και στην προκειμένη περίπτωση... σκάνδαλο για την Kομισιόν αποτελεί το γεγονός ότι η ΟΑ δεν επέστρεψε στο κράτος - όπως είχε υποδείξει το διευθυντήριο των Βρυξελλών - τα 200 εκατομμύρια ευρώ που είχε εισπράξει στο παρελθόν ως οικονομική ενίσχυση για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Τα έως σήμερα γεγονότα (τα οποία και οδήγησαν την «Ολυμπιακή» στην καταστροφή, είναι ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς δεν έλαβαν ουσιαστικά μέτρα για τη διάσωση της επιχείρησης και σκόπιμα την καταρράκωσαν προκειμένου να την ξεπουλήσουν όσο όσο), ξεκινούν από την υποβολή αίτησης από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδοτηθεί η «Oλυμπιακή», με στόχο την εξυγίανσή της. Η Επιτροπή ενέκρινε την επιδότηση. Ομως η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε σωστό να «σπάσει» την εταιρία στα δύο, φορτώνοντας στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» όλα τα χρέη και αφήνοντας τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (ή αλλιώς νέα «Ολυμπιακή»), καθαρή και υγιή εταιρία.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε απάτη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ετσι στις 12/5/2005 εξέδωσε καταδικαστική απόφαση εναντίον της Ελλάδας, με την οποία ζητά από την «Ολυμπιακή», καθώς κρίνεται ότι δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα εξυγίανσης, να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο την επιδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ που έλαβε, προκειμένου να «επανέλθει η τάξη». Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει με βάση τις υποδείξεις του Δικαστηρίου, θα υπάρξει νέα προσφυγή, εναντίον της και τότε η «Ολυμπιακή» θα πρέπει να επιστρέψει όχι μόνο τα 200 εκατ. αλλά και το ανάλογο πρόστιμο.

Η εξέλιξη των γεγονότων, δείχνει ξεκάθαρη μεθόδευση χρεοκοπίας της «Ολυμπιακής», με στόχο το ξεπούλημα ή και το κλείσιμο της εταιρίας.


Είπαν «ναι» στη σύνθλιψη των μικρών καταστημάτων

Υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων, οι ρυθμίσεις του οποίου - όπως υπογράμμισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ - αποσκοπούν στην κυριαρχία των πολυκαταστημάτων με τον αφανισμό των μικρών

Από τον προχτεσινό συμβολικό αποκλεισμό των ΕΒΕ στα διόδια της Διώρυγας Κορίνθου

Eurokinissi

Από τον προχτεσινό συμβολικό αποκλεισμό των ΕΒΕ στα διόδια της Διώρυγας Κορίνθου
Με 55 ψήφους υπέρ και 42 κατά, σε σύνολο 97 ψηφισάντων, εγκρίθηκε χτες «επί της αρχής» στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε με αίτημά της η αξιωματική αντιπολίτευση. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι 55 βουλευτές της ΝΔ και κατά οι 42 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κατά τη συζήτηση των επιμέρους άρθρων του νομοσχεδίου, που συνεχίστηκε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, οι βουλευτές του ΚΚΕ άσκησαν δριμύτατη κριτική στις προωθούμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις.

Σχολιάζοντας το άρθρο που αφορά τις προϋποθέσεις ίδρυσης πολυκαταστημάτων ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, σημείωσε ότι «μπορεί να βγάλει άδεια ένας για ένα κατάστημα και στη συνέχεια να μη χρειαστεί να βγάλει καμιά άδεια, να ανοίγει δηλαδή πολυκαταστήματα συνέχεια σε μία περιοχή». Οπως επισήμανε «στόχος είναι η κυριαρχία των πολυκαταστημάτων, κάτι που σημαίνει χτύπημα της μικρομεσαίας επιχείρησης και εδώ δεν προβάλλεται καμία αντίσταση». Οσον αφορά το θέμα των ελέγχων ο Ν. Γκατζής επισήμανε ότι «μέσα στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει κανένας έλεγχος, οποιοδήποτε μέτρο και αν παρθεί, θα είναι αναποτελεσματικό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας στάθηκε ιδιαίτερα στο επιχείρημα που προβάλλεται από την κυβέρνηση και τους κάθε είδους υποστηρικτές των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, ότι δήθεν «το επαυξημένο ωράριο θα επιφέρει αύξηση θέσεων εργασίας». Απαντώντας σ' αυτό το επιχείρημα, που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, σημείωσε: «Η ζωή μέχρι σήμερα έδειξε ότι όπου έγινε απελευθέρωση του ωραρίου, παραδείγματος χάρη στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ, απολύθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν πλήρες ωράριο και ή έφυγαν τελείως ή ξαναπροσλήφθηκαν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με τετράωρα, τρίωρα ή και εξάωρα. Και βέβαια στα σούπερ-μάρκετ, στις μεγάλες αλυσίδες, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας, αλλά μία θέση εργασίας μοιράστηκε σε δύο και τρία άτομα, με μισθούς γύρω στα τριακόσια ευρώ το μήνα».

Στις επιπτώσεις προς τους επαγγελματίες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης τονίζοντας ότι «ο επαγγελματίας και ο βιοτέχνης γνωρίζει πολύ καλά ότι η επιμήκυνση του ωραρίου θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την επιχείρησή του, αφού δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργεί. Ούτε ο ίδιος θα μπορέσει να έχει ανοιχτό 200 ώρες το μαγαζί του, ούτε ο τζίρος θα του επιτρέψει να προσλάβει υπάλληλους για να το πετύχει αυτό».

  • Χτες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέθεσε διευκρινιστική τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται τα φαρμακεία από την γενική ρύθμιση για την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Η ΕΣΕΕ έχει γίνει «νεροκουβαλητής του ΣΕΒ»

«Οι θέσεις του ΔΣ της ΕΣΕΕ δεν απηχούν τις θέσεις του συντονιστικού μας για το ωράριο», τονίζεται στην αρνητική απάντηση του Συντονιστικού των Εμπορικών Συλλόγων Α. Λιοσίων, Αχαρνών, Ιλιου, Πετρούπολης, Καματερού, Αγ. Αναργύρων και Χαϊδαρίου προς τη διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για τη συμμετοχή τους σε έκτακτη συνεδρίαση. Πρόκειται επίσης για απάντηση στην παραπλανητική τακτική της πλειοψηφίας του ΔΣ, που εκφράστηκε ακόμη και χτες με την «ανοιχτή επιστολή» της διοίκησης για τις θέσεις της για το επίμαχο νομοσχέδιο, που παραδόθηκαν και στη Βουλή από αντιπροσωπεία. Στις θέσεις αυτές αναφέρεται και το ζήτημα της διατήρησης της δυνατότητας του νομάρχη να αποφασίζει το ωράριο που προτείνουν οι τοπικοί Σύλλογοι, θέση που προκλητικά είχε εγκαταλείψει σε διάφορες δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης.

Το Συντονιστικό επαναλαμβάνει τις δικές του θέσεις για το ωράριο, τις οποίες αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των Συλλόγων που το αποτελούν: 48ωρο λειτουργίας με τρία απογεύματα κλειστά, για όλους, Κυριακή αργία. «Η θέση του ΔΣ της ΕΣΕΕ - αναφέρει - ταυτίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, τα πολυκαταστήματα - πολυεθνικές, αυτούς εκφράζει». Επίσης, οι θέσεις για το εργασιακό «απροκάλυπτα πλέον ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική - πολιτική που εξυπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς».

Το Συντονιστικό καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΣΕΕ στον εμπορικό κόσμο ότι δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους και ότι «έχει μετατραπεί σε νεροκουβαλητή του ΣΕΒ», ενώ δηλώνει κατηγορηματικά ότι «θα αγωνιστούμε μαζί με όσους θίγονται από τη βάρβαρη - μεσαιωνική πολιτική που ξεπερνάει ακόμα και το "δουλιά ήλιο με ήλιο"».


ΠΑΣΥ
Παναχαϊκή αγροτική σύσκεψη την Κυριακή

Σε παναχαϊκή παναγροτική σύσκεψη καλεί η Γραμματεία Αχαΐας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) την Κυριακή 24 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην Κάτω Αχαγιά (Πνευματικό Κέντρο), μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ για πλήρη αποδέσμευση των επιδοτήσεων σε όλα σχεδόν τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη φετινή χρονιά από τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

«Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική επιδιώκει τη συρρίκνωση της γεωργίας, τον οικονομικό μαρασμό της υπαίθρου. Με τα αργύρια της αποδέσμευσης χτυπιούνται ουσιαστικά οι νέοι αγρότες και υποθηκεύεται το μέλλον τους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΠΑΣΥ και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση στην υλοποίηση αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζε τη ΝΔ να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, αφού εξασφάλισαν για τον εαυτό τους προίκα ένα ποσοστό 10% από τις κρατήσεις των επιδοτήσεων των αγροτών».

Καταλήγοντας, τονίζει την ανάγκη οι αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους πιο μαζικά και αποτελεσματικά, ώστε να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική και να διεκδικήσουν ριζικότερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, ώστε και οι μικρομεσαίοι αγρότες να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα με ανθρώπινες συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο, αλλά και η εργατική οικογένεια να απολαμβάνει φτηνά, υγιεινά και καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ