ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εφτά τραυματίες σε χώρους εργασίας

Στην Αλεξανδρούπολη δε γνωστοποίησαν ατύχημα σε νεοαναγειρόμενη επιχείρηση

Νέο εργατικό ατύχημα αποκαλύφθηκε χτες. Αυτή τη φορά στην Αλεξανδρούπολη. Εγινε την Πέμπτη 21 Ιούλη στις 6.30 το απόγευμα και μόλις χτες το μεσημέρι, μετά από ενοχλήσεις δημοσιογράφων, το ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, ενώ μέχρι και την τελευταία ώρα επέμενε να μην ανακοινώνει τα ονόματα των 5 τραυματιών.

Το ατύχημα έγινε σε νεοαναγειρόμενο κτίριο της επιχείρησης επίπλων «EVENOS», στο 2ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Φερρών. Τέσσερις εργάτες και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης τραυματίστηκαν όταν έπεσε από ύψος 3 μέτρων το ανυψωτικό μηχάνημα εμπορευμάτων, πάνω στο οποίο είχαν ανέβει, στη διάρκεια δοκιμαστικής χρήσης του.

Η Τοπική Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως και αυτό το ατύχημα είναι απόρροια της εργοδοτικής ασυδοσίας, του κυνηγητού του μεγαλύτερου κέρδους, που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα. «Υπερεκμετάλλευση των εργατοτεχνιτών, εντατικοποίηση, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (που έχουν υψηλό κόστος), είναι ο κανόνας στο κυνηγητό του κέρδους, με αποτέλεσμα να έχουμε σακατεμένους εργαζόμενους ακόμη και νεκρούς. Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε ξαφνικά. Είναι συνεχής εκδήλωση της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ, που ενισχύουν την ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου και που, όχι τυχαία, αφήνουν παροπλισμένους τους όποιους μηχανισμούς ελέγχου της τήρησης των μέτρων και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να εναντιωθούν σ' αυτή την πολιτική, να απαιτήσουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών με το απαραίτητο προσωπικό και εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα τους καλεί να αντιδράσουν στη νέα αντεργατική επίθεση που θα αυξήσει τα κέρδη για το κεφάλαιο και τους κινδύνους για την αρτιμέλεια και τη ζωή των εργαζομένων.

Πολλαπλά κατάγματα και ηλεκτροπληξία

Η ζωή ενός ακόμα εργαζόμενου κινδύνεψε την Τετάρτη σε ένα από τα γκέτο του Στασινόπουλου, το εργοστάσιο ΕΛΒΑΛ στην περιοχή των Οινοφύτων. Πρόκειται για τον Ζουράρη Ζαχαρία, μηχανικό, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί με πολλαπλά κατάγματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες ο τραυματισμένος διέφυγε τον κίνδυνο και νοσηλεύεται πια σε θάλαμο.

  • Ενας Πολωνός εργάτης, που δούλευε σε σιδηροκατασκευές σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή Γλύφα Χαλκίδας, έπαθε ηλεκτροπληξία χτες το μεσημέρι. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου νοσηλεύεται.
Κυβερνητική πλάτη στα εργοδοτικά εγκλήματα

Η Επιθεώρηση Εργασίας του Πειραιά ξέθαψε εγκύκλιο του ΠΑΣΟΚ που απαγορεύει σε εκπροσώπους των κλαδικών σωματείων να συμμετάσχουν στις μεικτές επιτροπές ελέγχου των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας

Στοιχεία - φωτιά που αποκαλύπτουν ότι αυτή ακριβώς την περίοδο που τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς έχουν «χτυπήσει κόκκινο», η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «βάλει μπροστά» ένα βρώμικο σχέδιο εκπονημένο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την πλήρη αποδυνάμωση των μεικτών επιτροπών ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς! Οπως αποκαλύπτει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, οι εργοδότες στην Πειραιώτικη περιφέρεια είναι «προμηθευμένοι» με μία εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ήρθε τώρα στην επιφάνεια, με την οποία, απαγορεύεται η συμμετοχή στους ελέγχους των εκπροσώπων των κλαδικών Σωματείων!

Η εγκύκλιος έχει ημερομηνία 21 Απρίλη 2003 αριθμό Πρωτοκόλλου: 21951. Αναφέρει: «.... σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 7 του Ν.1254/82 κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους, μπορούν να παρίστανται μόνο εκπρόσωποι του ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου ή του Εργατικού Κέντρου της περιοχής»!

Οι εργοδότες ο ένας μετά τον άλλο κάνουν την εγκύκλιο «σημαία». Συγκεκριμένα στο παράρτημα της πολυεθνικής επιχείρησης επεξεργασίας γραφίτη ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΕΝ - εργοστάσιο που χαρακτηρίζεται «κολαστήριο» από τους εργαζόμενους - και στη μεταλλουργική επιχείρηση Κουνέλη, έκλεισαν την πόρτα στους εκπροσώπους του Συνδικάτου! Και μάλιστα με τη συγκατάθεση της Επιθεώρησης Εργασίας Πειραιά και προσωπικά της προϊσταμένης κ. Καλακόνα, η οποία «έχει γράψει ιστορία» στον Πειραιά για τη... συμπάθεια που δείχνει προς την εργοδοσία.

Το Συνδικάτο, με καταγγελία που εξέδωσε χτες προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Δικαιοσύνης και άλλους αρμόδιους, τονίζει ότι η εγκύκλιος καταστρατηγεί μια σειρά νόμους όπως τον 1264/82 (άρθρο 1, παρ.3) που ορίζουν ως πιο αντιπροσωπευτικές τις μεικτές επιτροπές ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επίσης, καταγγέλλει την προϊσταμένη της Επιθεώρησης για τις ευθύνες που αναλαμβάνει με τη συμφωνία της να αποκλειστεί από τους ελέγχους το Συνδικάτο Μετάλλου, μία συνδικαλιστική οργάνωση με 9.500 εγγεγραμμένα μέλη και ξεκαθαρίζει: «Δε χαρίζουμε τίποτα. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα συμμετοχής στους ελέγχους», το οποίο «έχει κατακτηθεί στην πράξη δεκαετίες τώρα».

ΑΕΙ & ΤΕΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε γερμανική εταιρία η καθαριότητα

Στα χέρια γερμανικής εταιρίας περνάει ο τομέας καθαριότητας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ και ΤΕΙ). Πρόκειται για το γερμανικό όμιλο «Kluh Service Managment International» από το Ντίσελντοφ, ο οποίος αναλαμβάνει την καθαριότητα 51 κτιρίων πανεπιστημιακών σχολών και ΤΕΙ σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, συνολικής επιφάνειας 300.000 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας και επιβεβαιώνεται από το ενημερωτικό υλικό στην ιστοσελίδα της εταιρίας στο διαδίκτυο. Ουσιαστικά έχει αναλάβει τον τομέα καθαριότητας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μέσω του εργολάβου με τον οποίο συνεργάζεται, τον κ. Καβουρίδη. Και οι εργαζόμενοι που για χρόνια απασχολούνται στην καθαριότητα του ΑΠΘ μέσω εργολάβων, τώρα μπήκαν κάτω από το ζυγό του νέου αφεντικού, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τώρα είναι εργάτες της «KSM - Καβουρίδης» και φορούν φόρμες με σήμα τρία ανθρωπάκια που τρέχουν. Καμία βελτίωση δεν υπήρξε στις εργασιακές τους σχέσεις ή τις αμοιβές, απλά τώρα τον ιδρώτα τους τον εκμεταλλεύονται Ελληνες και Γερμανοί εργολάβοι - μεσάζοντες που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα.

Η ίδια εταιρία, εκτός από το ΑΠΘ, έχει αναλάβει την καθαριότητα πανεπιστημιακών σχολών και των ΤΕΙ σε Κατερίνη, Σέρρες, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκιδική. Η εταιρία απασχολεί 280 εργαζόμενους για την καθαριότητα των 51 κτιρίων και υπολογίζει ότι ο ετήσιος τζίρος της θα είναι 7,3 εκατομμύρια ευρώ!

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ και υπεύθυνος της οικονομικής διαχείρισης του Πανεπιστημίου επιχείρησε να διαψεύσει την εμπλοκή της γερμανικής εταιρίας δηλώνοντας στο «Ρ» ότι η εταιρία που έχει αναλάβει την καθαριότητα του ΑΠΘ είναι «ελληνική εταιρία, ελληνικών συμφερόντων».

Σημειώνεται ότι η Kluh Service Managment έχει ήδη αναλάβει την καθαριότητα του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και του Ολυμπιακού Χωριού... Δραστηριοποιείται σε χώρες της Ευρώπης, στην Τουρκία, στην Κίνα, στη Ρωσία και την Ουγγαρία, και εκτός από τον τομέα της καθαριότητας αναλαμβάνει υπηρεσίες catering, ενώ στόχος προτεραιότητάς της είναι τα μεγάλα νοσοκομεία (!). Τον προηγούμενο χρόνο, ο όμιλος πραγματοποίησε τζίρο 374,4 εκατομμύρια ευρώ και φέτος έχει στόχο να φτάσει στα 414 εκατομμύρια ευρώ!

Ο Λαναράς απέλυσε 4 εργάτες

Από εκεί που θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει τις μικρότερης έντασης αντιστάσεις, συνεχίζει την αντεργατική επίθεση ο Ομιλος «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» του Λαναρά. Χτες απέλυσε 4 εργαζόμενους από το υφαντήριο της «FANCO» στο Λουτροχώρι Σκύδρας στην Πέλλα.

Το ίδιο μέλλον περιμένει και τους εναπομείναντες 7 εργάτες αφού η εργοδοσία προανήγγειλε πως σε περίπου ένα μήνα θα κλείσει το εργοστάσιο και θα τους διώξει.

Αναγκαία διόρθωση

Στο χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ», από την Κέρκυρα, με τίτλο «αποθρασύνονται οι εργοδότες», σχετικά με κρούσματα ξυλοδαρμού εργαζομένων, στην ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας, αναφερόταν, κατά λάθος, και το ξενοδοχείο «ΡΟΔΑ ΜΠΙΤΣ», κάτι που δεν ισχύει για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Ζητούμε συγνώμη.

ΚΚΕ
Πάρτε μέτρα ασφάλειας

Στις 18/7/2005 ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση με την οποία ζητούσε τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια στους χώρους δουλιάς.

Οι εργαζόμενοι, τόνιζε ο Τ. Τσιόγκας, διεκδικούν:

  • Τη δημιουργία κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, ενταγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την κατάργηση των ιδιωτικών υπηρεσιών πρόληψης.
  • Την κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.
  • Τον προσανατολισμό της Επιθεώρησης Εργασίας στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της σχετικής νομοθεσίας που επιβάλλεται να γίνει αυστηρότατη.
  • Η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων συνδέεται με το χτύπημα της εντατικοποίησης, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, για εργασία με ουσιαστικά δικαιώματα.

Η Ερώτηση συζητήθηκε στις 21/7/2005 και απάντησε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ