ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
Σελ. /32
... και θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη

Του Τάσσου Αναστασίου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Του Τάσσου Αναστασίου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Κανένα «εξωθεσμικό κέντρο» δεν απειλεί την Ευρώπη τους. Θεσμικότατη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το παραμάγαζο των 45 πολυεθνικών του Ευρωπαϊκού Στρογγυλού Τραπεζιού, που αποφασίζει τα μέτρα τρομοκράτησης των πληθυσμών. Καμιά πολιτική εξουσία από αυτές που κατέχουν διά των εκπροσώπων τους τα μονοπώλια δεν κινδυνεύει με συρρίκνωση. Αντίθετα, αυτή η εξουσία γίνεται ακόμα πιο σιδερόφραχτη. Οπερ, κανένα δάκρυ για μια δημοκρατία που δεν υπήρξε. Οτι η δικτατορία των πολυεθνικών εμφανίζει και αδιέξοδα ως προς τη νομιμοποίησή της, προειδοποιεί μόνο πως όσο αυτοί θα εξουσιάζουν, τα αδιέξοδά τους θα τα λύνουν με ακόμα περισσότερους νεκρούς.

Γιατί «πρωτοφανής» η εντολή «shoot to kill»; Πότε κυβέρνησαν διαφορετικά;

Να μη θυμηθούμε το πέρασμά τους από την Ελλάδα, θα στεναχωρηθεί ο κύριος «συμφιλίωση» που δε θέλει να μιλάει στα παιδιά με «εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα».

Αλλά πώς να μη σημειώσουμε την προετοιμασία της αντεπανάστασης με την κυρία που δηλώνει πως για την Κούβα η λύση είναι η «δημοκρατία της αγοράς» και πως γι' αυτήν σαν να μη φτάνουν 45 χρόνια εμπάργκο θα δεχτεί κι άλλη ανάλογου τύπου υποστήριξη από την Ουάσιγκτον. Γιατί έχουμε την αίσθηση πως θα σπεύσουν διάφοροι του καπιταλισμού «με ανθρώπινο πρόσωπο» να τη χειροκροτήσουν;

Είναι γιατί τους βλέπουμε ήδη να πηγαίνουν αγκαζέ. Εξαφανισμένοι, όταν δεν είναι ανοιχτά απεργοσπάστες, την ώρα της σύγκρουσης, προετοιμάζονται, λέει, για το εκλογικό μπαλκόνι του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ. Βλέπεις, πάσχισαν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την «εργασιακή ειρήνη» και τώρα που πρέπει να προωθηθούν οι «μεταρρυθμίσεις» υπονομεύεται η προσπάθεια από «έλλειψη κοινωνικού διαλόγου».

Ακούστηκε καλά το μήνυμα της χτεσινής απεργίας. Κι ας νόμιζαν ορισμένοι ότι με τη ραδιοτηλεοπτική μούγκα δε θα έφτανε η προκήρυξη του ΠΑΜΕ εκεί που έπρεπε... Μάλλον υποτίμησαν εκείνο το «να κάνουμε τη νύχτα μέρα»...

Θα κάνουμε ξανά και ξανά αφίσα και προκήρυξη τον «Ριζοσπάστη». Θα τον μοιράζουμε ξανά και ξανά χέρι - χέρι σε κάθε χώρο που βρίσκεται συγκεντρωμένη η εργατική τάξη. Γιατί έχουμε βάλει πλώρη γι' αλλού κι εννοούμε να φτάσουμε εκεί...


ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ: «"Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το ερώτημα εάν οι πολιτικές ηγεσίες καταλαβαίνουν και εκφράζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, εάν ακούνε τη φωνή και την αγωνία τους", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου υποκατάστασης και συρρίκνωσης της πολιτικής εξουσίας, από εξωθεσμικά κέντρα» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ... «Ηταν Βραζιλιάνος. Ως εκ τούτου, μελαχρινός. Ζούσε στο Λονδίνο εδώ και τρία χρόνια. Η μοίρα το 'φερε να βγει από σπίτι που εθεωρείτο "ύποπτο". Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του από τις σφαίρες των Βρετανών αστυνομικών που τον γάζωσαν εν ψυχρώ στο μετρό της πόλης θεωρώντας τον τρομοκράτη. Τώρα η Σκότλαντ Γιαρντ λέει "μας συγχωρείτε λάθος" αλλά δεν αίρει την πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας εντολή "πυροβολείτε μέχρι θανάτου όποιον σας φαίνεται ύποπτος (διαταγή shoot to kill)» (η Ειρήνη Καρανασοπούλου στα «ΝΕΑ»).

«ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ, ΓΟΥΟΤΣΟΝ»: «Ο άτυχος Βραζιλιάνος βρέθηκε αντιμέτωπος στο σταθμό του μετρό με ενόπλους που είχαν πολιτική περιβολή και τίποτε δεν έδειχνε ότι ήταν αστυνομικοί. Πανικοβλήθηκε και το έβαλε στα πόδια καταδιωκόμενος από τους ενόπλους, ένας από τους οποίους τον ποδοπάτησε και τον πυροβόλησε πέντε φορές στο κεφάλι. Αν ο "ύποπτος" ήταν καμικάζι, αντί να προσπαθήσει να διαφύγει, θα πυροδοτούσε τον μηχανισμό με τα εκρηκτικά για να εκτελέσει την αποστολή του» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΗΣ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ» ΚΙ ΑΥΤΟΣ; «Το ερώτημα είναι ποια πλειοψηφία θα μπορούσε να στηρίξει μια άλλη πρόταση. Η μόνη οπτική που νομίζω ότι υπάρχει είναι αυτή της σύγχρονης Αριστεράς, έξω από τα κλασικά στερεότυπα. Δεν μπορείς να απευθύνεσαι στους νέους εκλογείς με τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα» (ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»: «Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, η Ρόκε διεξάγει ανένδοτο αγώνα κατά του καθεστώτος του Φιντέλ Κάστρο και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να δεχτεί την υποστήριξη της Ουάσιγκτον (...) για το καθεστώς είναι μία "μισθοφόρος" στην υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών (...) η Ρόκε υποστηρίζει την εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος με οικονομία της αγοράς (...) δυτικοί διπλωμάτες που την έχουν συναντήσει λένε πως "θα πρέπει να τη λογαριάζει κανείς" για την εποχή μετά τον Φιντέλ Κάστρο» (ο Γ. Αγγελόπουλος στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι την Τρίτη στην απεργία! Ολοι στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η γνώση, αιχμή νέων μεταρρυθμίσεων

ΤΑ ΝΕΑ: Τρομο-υστερία χτυπάει την πόρτα μας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρόμος χωρίς σύνορα

Η ΑΥΓΗ: Ξανά αίμα αθώων

ΕΘΝΟΣ: Ω, ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συναγερμός και στην Ελλάδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ;

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ελπίδες για νέα κεφάλαια στην αγορά από 5 πηγές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΑΝ...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το δίλημμα Καραμανλή ανασχηματισμός ή εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Από το θρανίο στην ανταγωνιστικότητα

«Με εντολή του πρωθυπουργού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων του 2006 οι οποίες θα εξαγγελθούν την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων θα βρίσκεται η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η ενσωμάτωση της γνώσης στη λειτουργία της οικονομίας θα της δώσει ένα νέο αναπτυξιακό δυναμισμό, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας» (από το πρώτο θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο

«Οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του Ζοζέ Σόκρατες στην Πορτογαλία και του Γκέρχαρντ Σρέντερ πρωταγωνιστούν σε πρωτοβουλίες για διαρθρωτικές αλλαγές για να ξεφύγουν οι λαοί από την αιχμαλωσία της ανεργίας (...) δεν ανακαλύπτουμε εκ νέου την "αμερικάνικη ήπειρο". Προσαρμόζουμε στα ελληνικά δεδομένα πολιτικές και δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και προώθησης της απασχόλησης που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και απέδωσαν» (ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος στο ΒΗΜΑ).

Πάντα μαζί

«Ο ΣΥΝ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την απεργία της Τρίτης, ενώ συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια που ξεκίνησε το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για την πανελλαδική κινητοποίηση στις 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη» (η είδηση στην ΑΥΓΗ).

Μπας και προλάβουν τη θύελλα

«Δυστυχώς, το τίμημα - για τη χώρα μας - από το βίαιο τερματισμό της (μακράς) περιόδου εργασιακής ειρήνης προβλέπεται να είναι βαρύ. Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα εισέρχεται σε μια εποχή κοινωνικών συγκρούσεων σε μια κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας περίοδο (...) η έλλειψη κοινωνικού διαλόγου, ώστε να συμφωνηθεί και να χαραχτεί κοινή γραμμή πλεύσης (με την εξασφάλιση εργασιακής ειρήνης και δίκαιης κατανομής των ωφελειών) υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ