ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ
Πηγή ευημερίας το καπιταλιστικό κέρδος!

Η κοινωνική αδικία θα εξαφανιστεί με το να δουλεύουν απλήρωτοι και μέχρι τελικής πτώσης οι εργάτες! Αυτό ουσιαστικά υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, αφού πρώτα χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη μαρξιστική ανάλυση για το Κεφάλαιο

Από την τελευταία κατάληψη του υπουργείου Εργασίας από δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Από την τελευταία κατάληψη του υπουργείου Εργασίας από δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Προκλητικός και εκνευρισμένος, έσπευσε να ανέβει στο βήμα μετά την τοποθέτηση του ΚΚΕ ο υπουργός Εργασίας, για να απευθύνει έκκληση προς τους εργαζόμενους, προκειμένου να... συμβάλλουν στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων!

Ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να προσπεράσει την κριτική του ΚΚΕ καταργώντας την επιστήμη και ισχυριζόμενος ότι η μαρξιστική ανάλυση είναι ξεπερασμένη! «Δεν είναι δυνατόν, είπε, με θεωρίες και με αναλυσιακά εργαλεία των μέσων του 19ου αιώνα να εξηγήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την πολυσύνθετη και περίπλοκη πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας και που έχει ανατείλει τον 21ο αιώνα».

Στη συνέχεια αναλύοντας το ποια είναι τα... σύγχρονα εργαλεία εξαφάνισε την εργατική τάξη, για να υποστηρίζει ότι «η ιστορική εμπειρία έδειξε ότι τον πλούτο τον δημιουργεί κυρίως η ιδιωτική οικονομία»! Σαν να ανοίγει δηλαδή μια κάνουλα από το πουθενά και μαζεύεται ο πλούτος στο πουγκί της «ιδιωτικής οικονομίας». Σε συνέχεια της προηγούμενης αυθαιρεσίας κατάργησε τις ταξικές διαφορές και στο όνομα μιας «εθνικής» σούπας συμπέρανε πως «πρέπει πρώτα να συμβάλλουμε στο να δημιουργηθεί εθνικό πλεόνασμα και από εκεί και πέρα να περάσουμε σε πολιτικές αναδιανομής, που είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι». Συνεχίζοντας την αυθαιρεσία ισχυρίστηκε ότι με την πολιτική που επιβάλει να δουλεύουν απλήρωτοι οι εργάτες, η κυβέρνηση «θέλει να κάνει την κοινωνία πιο ανθρώπινη και κυρίως μέσα από μια διαδικασία ελεύθερης αγοράς να μειώσουμε την κοινωνική αδικία»!

Στη συνέχεια σε νέα παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να προχωρήσει σε μια ήπια προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων, ουσιαστικά τροποποιώντας νόμους της ΠΑΣΟΚικής διακυβέρνησης, για να μπορέσουμε να βρούμε - και τα βρίσκουμε - τα νέα σημεία κοινωνικής ισορροπίας μεταξύ της ενίσχυσης των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, της αποτροπής της διαρροής της εξόδου των θέσεων εργασίας στα βόρεια κράτη των Βαλκανίων, με τα οποία συνορεύει η χώρα μας». Επίσης παρουσίασε το νομοθέτημα ως μορφή ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΠΑΣΟΚ
Σαρώστε τα όλα, αλλά με διαβούλευση

Με τη ...συνήθη υπόσχεση κατάργησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «όταν θα γίνουμε κυβέρνηση», έκλεισε χτες την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνοντας όμως ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες μεταρρυθμίσεις και αποδεχόμενος τη λογική των «διευθετήσεων» του χρόνου εργασίας.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι υφίσταται πρόβλημα «μείωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων», λέγοντας όμως ότι δε θα το επιλύσει αυτό το νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στην ...εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας «με ασφάλεια για τον εργαζόμενο, η οποία, όπως είπε, θα προκύψει μέσα από «συστηματική δημοκρατική διαβούλευση» και «συμφωνία», από την οποία θα προκύπτουν «κέρδη για την επιχείρηση, την ανταγωνιστικότητά της, κέρδη για τον εργαζόμενο. Να κερδίζει η οικονομία, να κερδίζει η χώρα, να κερδίζουν οι πολίτες». Οπως επισήμανε μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει «οι προοδευτικές δυνάμεις αυτής της χώρας να συγκλίνουν, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη, την ενδυνάμωση ενός σύγχρονου συνδικαλιστικού κινήματος που θα πάει τη χώρα μπροστά, θα εκσυγχρονίσει τη χώρα». Στα παραπάνω μέτρα ο Γ. Παπανδρέου προσέθεσε και την ανάγκη ενίσχυσης των εργοδοτών με κονδύλια που θα «καταπολεμούν» την ανεργία και με ασφαλιστικές εισφορές, μιλώντας για «τομές στο σύστημα πρόνοιας και κατάρτισης που αντί να "παρκάρει" τον εργαζόμενο όταν δε βρίσκει δουλιά, θα του εξασφαλίζει την ενεργή επιστροφή του στην αγορά εργασίας, μέσα από μέτρα εκπαίδευσης και κοινωνικής εργασίας». Οσον αφορά το χώρο των ΔΕΚΟ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διασαφήνισε ακόμη μια φορά ότι «να ξέρετε ότι εμείς θα χτυπάμε τις συντεχνιακές λογικές». Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απέφυγε τις κορόνες του είδους «είναι μόνιμη πολιτική της Δεξιάς να βολεύει το κεφάλαιο», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αυταρχισμό», «μονομέρεια» και «έλλειψη σχεδιασμού για την οικονομία».

Νωρίτερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, είχε επισημάνει ότι «η αγορά εργασίας στη χώρα μας έχει και αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες», σημειώνοντας ότι «για να παρέμβει κανείς στην αγορά εργασίας πρέπει να δει το θέμα της προσφοράς και της ζήτησης, επομένως τους ρυθμούς ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων. Πρέπει να δει το θέμα των συνθηκών εργασίας, δηλαδή το θέμα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας», καταλήγοντας ότι για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών απαιτείται διάλογος «των κοινωνικών εταίρων», επισημαίνοντας πως «ο πυρήνας του κοινωνικού διαλόγου στην Ευρώπη είναι η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η οποία μετά επικυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δείτε τη Γαλλία!

Να αναζητήσει την αύξηση της παραγωγικότητας σε μοντέλα που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι στη μείωση του κόστους εργασίας, κάλεσε την κυβέρνηση στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τασσόμενος κατά του προτεινόμενου νομοθετήματος.

Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «αλλού κατά τη γνώμη μας πρέπει να αναζητηθούν δυνατότητες αύξησης της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως στην έρευνα, την εκπαίδευση, την καινοτομία, την έντονη παρέμβαση του δημοσίου που μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο σε κλαδικές πολιτικές που δεν υπάρχουν, στον εντοπισμό των κλάδων που έχουν δυνατότητα για ανάπτυξη». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στη Γαλλία λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Ντε Βίλπεν σήμερα «εντοπίζει 65 κλάδους που θεωρεί ότι η γαλλική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σ' αυτό το πιεστικό διεθνές κλίμα. Εσείς τίποτα. Μόνο εργασιακό κόστος», προσθέτοντας ότι «αν δείτε τους πίνακες του εργασιακού κόστους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας, θα δείτε ότι οι χώρες με υψηλό εργασιακό κόστος έχουν υψηλή παραγωγικότητα. Αυτό το δρόμο έπρεπε να πάρει η χώρα μας».

Σε άμεση ανταπόκριση των όσων είπε ο Αλ. Αλαβάνος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να σημειώσει: «Προσυπογράφω την αγόρευση του προέδρου του Συνασπισμού κυρίου Αλαβάνου», αφού «η τοποθέτησή του ήταν προσανατολισμένη πολιτικά με ορθό και σαφή τρόπο. Γιατί όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα και σωστά που είπε, τα είπε στραμμένος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί έτσι διαμορφώνονται και ιστορικά και ιδεολογικά και κοινωνικά, αλλά και πολιτικά τα πραγματικά μέτωπα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ