ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
Σελ. /28
Αν σταματήσεις να παράγεις γι' αυτούς...

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Το πεδίο της αντιπαράθεσης είναι εκεί που τους πονάει: Εκεί που παράγονται τα κέρδη. Στους εργασιακούς χώρους. Εκεί είναι ο πυρήνας της αντιπαράθεσης. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον πως, αν κινδυνεύουν από κάτι, είναι από την ίδια την εργατική τάξη, που με συνείδηση της θέσης της θα διεκδικήσει τον ίδιο τον πλούτο που παράγει και για να συμβεί αυτό θα διεκδικήσει αναγκαστικά την ίδια την πολιτική εξουσία.

Κάποια στιγμή θα έφταναν να το ομολογήσουν: Πως ό,τι έχει προηγηθεί στον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» έχει στόχο να προλάβει άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Γι' αυτό και η ιδεολογική προετοιμασία. Να ξεχάσει ο κόσμος πως τον Χίτλερ τον όπλισαν αμερικανικά μονοπώλια, για να τον στρέψουν ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Πως ο Μπιν Λάντεν είναι κατασκεύασμα αμερικανικών υπηρεσιών. Και να μπορεί να περάσει η ταύτιση: Ισλαμιστές = Ναζί = Κομμουνιστές!

Μοιάζει γελοίο, ταιριαστό σαν σχήμα για μια ποδηγετημένη σε τέτοιο βαθμό κοινωνία σαν την αμερικανική, χοντροκομμένο για την καθ' υμάς «έξυπνη» Ευρώπη; Λάθος! Είμαστε μακριά νυχτωμένοι, αν νομίζουμε πως πρόκειται για φτηνή προπαγάνδα.

Κλεισμένοι στα τείχη τους παριστάνουν τον μπαμπούλα για να φοβηθείς, αυτό είναι ένα γεγονός. Οτι διοχετεύουν στον Τύπο πληροφορίες για τα φοβερά όπλα, μπροστά στα οποία δε θα μπορείς να αντισταθείς, είναι επίσης γεγονός, που σχετίζεται με την καλλιέργεια φόβου και υποταγής. Το ίδιο όμως γεγονός είναι πως, όσο πιο αξεπέραστες οι μεταξύ τους αντιθέσεις, τόσο πιο άγρια η έκφραση του ανταγωνισμού. Με στόχο - θύμα εσένα, που παράγεις.

Ο,τι περνάει σήμερα δίπλα μας σαν «πολιτική αντιπαράθεση» για το ποια πολιτική υπηρετεί καλύτερα την ανταγωνιστικότητα είναι πταίσμα, μπροστά στην αυριανή αντιπαράθεση για το ποιος βούρδουλας είναι καλύτερος για το επιθυμητό αποτέλεσμα: Το δικό σου, απόλυτο γονάτισμα.

Γι' αυτό είναι κρίσιμο να μη νομιμοποιήσεις στη συνείδησή σου, με κανέναν τρόπο, κανέναν απ' όσους, δήθεν απέναντι, δουλεύουν για το ίδιο μαγαζί. Κι αυτόν που λέει πως οι γαλέρες είναι το όραμα κι αυτόν που παραπονιέται γιατί η κατάληψη του υπουργείου Εργασίας από το ΠΑΜΕ δεν αφήνει περιθώριο στους εργατοπατέρες να εμφανίζονται ως «κοινωνικοί συνομιλητές».

Ασχετο: Οταν αγοράζεις φορητό υπολογιστή, να γνωρίζεις πως μόλις τα «φτύσει» η μπαταρία, πρέπει να ξαναγοράσεις υπολογιστή. Απόδειξη; Ψάξτε να βρείτε ανταλλακτικά πριν αγοράσετε. Οτι τα σχετικά ρεπορτάζ δε λένε κουβέντα γι' αυτήν την απάτη, δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι αυτοί που «παράγουν» τις ειδήσεις πουλάνε και τους υπολογιστές. Τόσο απλό.


ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: «"Ο,τι θέλουμε κάνουμε" είναι το μήνυμα, στο οποίο ήδη από το Σάββατο απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Στέφεν Χάντλι, κάνοντας λόγο για "πόλεμο ιδεών, ανάλογο με τον αγώνα κατά του ναζισμού και του κομμουνισμού" σε αντιδιαστολή προς την αντίληψη περί καταδίωξης για την εξάρθρωση δικτύου "ριζοσπαστών κακοποιών". Η ταύτιση των "ισλαμιστών που έχουν βαλθεί να καταστρέψουν το δυτικό τρόπο ζωής" με τους "εκπροσώπους του απολυταρχισμού" είναι ο πυρήνας κοινού άρθρου των κ. Χάντλι και του ειδικού συμβούλου του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας Φράνσις Φράγκος Τάουνσεντ στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης"» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΓΕΡΑΝΟΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΥ: «Οι αμερικανικές και ιρακινές στρατιωτικές θέσεις είναι τριγυρισμένες από ψηλά τσιμεντένια τείχη που διατρέχουν την πόλη σαν φίδια. Καθένα από αυτά έχει το όνομα μιας αμερικανικής πολιτείας (Αρκάνσας, Ουισκόνσιν κ.ά.). Η ιρακινή κυβέρνηση, λέει ο Κόμπερν, που τα μέλη της σπάνια ξεμυτίζουν από την πράσινη ζώνη, καμώνεται πως η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα. Την περασμένη εβδομάδα μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα είχε ένα άρθρο για την ανασυγκρότηση της Βαγδάτης με τη φωτογραφία ενός γερανού σε ένα εργοτάξιο. Ομως, δεν υπάρχουν πια γερανοί στη Βαγδάτη, ούτε εργοτάξια. Η εφημερίδα είχε χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία ενός γερανού που ήταν εγκαταλειμμένος σε ένα γιγάντιο τζαμί που έχτιζε κάποτε ο Σαντάμ» (ο Ρ. Βρανάς στα «ΝΕΑ»).

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ: «Τα νέα υψηλής τεχνολογίας όπλα θα προσαρμοστούν στα θωρακισμένα οχήματα και θα τροφοδοτούνται από τις μπαταρίες ώθησης. Η ακτίνα που θα εκπέμπεται θα μπορεί να διαπεράσει το δέρμα σε βάθος μερικών δεκάτων του χιλιοστού και θα προκαλεί ένα αφόρητο αίσθημα καψίματος, το οποίο θα περνάει μόνο με την απενεργοποίηση του πομπού, αλλά δε θα μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό (...) ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως εξήγησε η Πέιτον, πλήττουν το στόχο τους με την ταχύτητα του φωτός, υποχρεώνοντας εκείνον που έχει χτυπηθεί να σταματήσει. Παρ' όλα αυτά τόσο οι εμπνευστές του όσο και οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου επιμένουν ότι το νέο όπλο δεν μπορεί να θεωρηθεί όργανο βασανιστηρίων, αλλά αντίθετα είναι ανθρωπιστικοί οι λόγοι που οδήγησαν στην επινόησή του» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με νέες δυνάμεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ατονη η απεργία, σε τελική ευθεία το εργασιακό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΙΑΣΚΟ οι κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ και «ΠΑΜΕ»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΑΣΚΟ των εργατοπατέρων

Η ΑΥΓΗ: Τα συνδικάτα σε θέση μάχης για το 8ωρο

Η ΝΙΚΗ: Νόμος των εργοδοτών

ΤΑ ΝΕΑ: Τεστ αντοχής με αυξήσεις έως 2,5%

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΓΡΙΑ ΝΟΘΕΙΑ σε μπαρ - εστιατόρια

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Μπόμπες» και δηλητήρια σερβίρονται στα νυχτερινά κέντρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ στο τραπέζι τα 1.200 ευρώ

Η ΧΩΡΑ: Αναγνώριση βαρέων και ανθυγιεινών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κομμένα κινητά και τσιγάρα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ στα Σώματα Ασφαλείας

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Ταμεία και επικουρικές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 3.617 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ χωρίς διαγωνισμό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πρότυπο οι γαλέρες

«Μια μεγάλη αλήθεια, την οποία αποκρύπτουν επιμελώς και ο κ. Δ. Σιούφας και προπαντός η κ. Διαμαντοπούλου είναι ότι οι διεθνείς επιτυχίες της ελληνικής ναυτιλίας εξηγούνται μέσα από τη μακρά παράδοση και την εμπειρία των Ελλήνων εφοπλιστών, αλλά οφείλονται κυρίως στην πλήρη αποδέσμευσή τους από τους καταναγκασμούς και περιορισμούς της εγχώριας αγοράς με πρώτο και σπουδαιότερο την ελεύθερη αγορά εργασίας» (ο Ν. Νικολάου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Και «Ζούγκλα» στις 10 Σεπτέμβρη

«Ο μελλόνυμφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με την εκλεκτή του, Κιμ Κίλιαν. Ο γάμος θα γίνει στις 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στο κτήμα του επιχειρηματία (και κουμπάρου τους) Ραπτόπουλου, στην Πυλαία, ενώ θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ» (λεζάντα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Παράπονο

«Η κυβέρνηση εκτιμώ ότι συναντά το ΠΑΜΕ με προνομιακό τρόπο, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης δεν κάνει το ίδιο με τη ΓΣΕΕ και τα εργατικά κέντρα για τα εργασιακά προβλήματα» (ο Χρ. Πολυζωγόπουλος στο ΕΘΝΟΣ).

Κι άμα μείνει από μπαταρία;

«Εύκολη μεταφορά, χαμηλές τιμές και μπαράζ προσφορών από τις εταιρίες είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι πωλήσεις των οποίων "τρέχουν" με ρυθμούς αύξησης άνω του 20% ετησίως» (το «ρεπορτάζ» στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ