ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
Σελ. /28
Δασοκτόνα πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και αυτή του ΠΑΣΟΚ - εκτός πολλών άλλων - δε διαθέτει κονδύλια για την προστασία των δασών, γιατί δεν αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία. Αλλη μια χρονιά διέθεσε ψίχουλα στον τομέα της πρόληψης, να φτιαχτούν δηλαδή δίκτυα υδροληψίας στα δάση, συστήματα πυρόσβεσης, να γίνει αποψίλωση κ.ο.κ. Λεφτά δεν υπήρχαν ούτε και για νέες προσλήψεις.... Κι όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγες μέρες πρόσφερε 1,1 δισ. ευρώ στη «Λόκχιντ» για την αγορά 30 «F-16», ενώ πριν από ένα μόλις χρόνο βρήκε άλλο 1,1 δισ. ευρώ για τα συστήματα ασφάλειας της CIA για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι όχι μόνο αυτά. Χτεσινές πληροφορίες φιλοκυβερνητικών εφημερίδων ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραγγείλει κι άλλες κάμερες - χαφιέδες για να τις τοποθετήσει σε όλη την Αθήνα, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους.

Με άλλα λόγια η προστασία των δασών και του περιβάλλοντος δεν είναι στις «προτεραιότητες» της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως δεν ήταν και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις έχουν προγράψει τα εναπομείναντα δάση με το δασοκτόνο νόμο 3208/2003 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει μέχρι κεραίας η κυβέρνηση Καραμανλή, παρά τα όσα έλεγε περί κατάργησής του, όταν ήταν αντιπολίτευση.

ΥΓ: Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κ. Καραμανλής δεν έχανε την ευκαιρία να φωτογραφίζεται στα καμένα και να προβαίνει σε δηλώσεις ανάλογες με το φόντο. Τώρα μια βιαστική περατζάδα και ούτε μία λέξη για την καταστροφή...

Κράτα με να σε κρατώ...

Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε χτες στο «Φλας» τα εξής: «Ξέρετε η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη και πάνω από όλα την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί αυτή είναι η ελπίδα του λαού αν δεν πάει καλά η κυβέρνηση. Αρα λοιπόν, πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη φωνή και γι' αυτό λοιπόν πρέπει να είναι πιο σοβαρό, πιο υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ και να κάνει κριτική όχι για την κριτική, να κάνει κριτική εποικοδομητική. Θα έλεγα δε ότι αυτό, ότι θα καταργήσει το νόμο, έχει ειπωθεί σε δεκάδες νόμους. Νομίζω ότι και στο Εργασιακό θα δει ότι θ' αποδώσει καρπούς αυτός ο νόμος και δεν πρόκειται να τον αλλάξει».

Δηλαδή, κράτα με να σε κρατώ να περάσουμε και τούτο το νόμο τον αντεργατικό(!) αφού και οι δύο -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- έχουν θεοποιήσει την ανταγωνιστικότητα, ορκίζονται στην ανάπτυξη και ονειρεύονται -όπως ο ΣΕΒ- την κερδοφορία του κεφαλαίου, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την αντοχή του εργάτη και τις ανάγκες της οικογένειάς του. Και βέβαια η ΝΔ τους πήρε χαμπάρι εκεί στο ΠΑΣΟΚ και τους δουλεύει ψιλό γαζί(!) με τους λεονταρισμούς για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων της «επάρατης Δεξιάς», όπως έλεγε και ο Α. Παπανδρέου, πρώην ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και πατέρας του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ...

Πλάτη και στους δύο

Απ' τις πρώτες ...απειλές του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση των νόμων της ΝΔ την περίοδο 1990-1993 ήταν η κατάργηση της διάταξης που αποσυνδέει τις κατώτερες συντάξεις απ' τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ). Την είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου σε συνταξιούχους και αποτέλεσε ένα βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στις μετέπειτα βουλευτικές εκλογές του 1993...

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, αλλά η υπόσχεση έμεινε ανεκπλήρωτη. Οι κινητοποιήσεις και πορείες των συνταξιούχων δεν έφεραν αποτέλεσμα. Κανένα αίτημά τους δεν ικανοποιήθηκε. Και το Μάρτη του 1995 έφαγαν και ξύλο από τις δυνάμεις καταστολής έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου. Και τα κατώτερα όρια των συντάξεων παραμένουν κάπου στα 16,9 ΗΑΕ, ενώ η καθιέρωση της ελεημοσύνης του ΕΚΑΣ δημιούργησε ανισότητες και σε αυτές τις εξαθλιωμένες συντάξεις.

Κάπως έτσι έφτασε το 80% των συνταξιούχων να ζει κάτω απ' το όριο φτώχειας και στο περιθώριο. Γι' αυτό και δεν είναι καθόλου δύσκολο να παριστάνει ο Μάκης (ο Γιακουμάτος) τον προφήτη, για την πρακτική του ΠΑΣΟΚ - αν γίνει κάποτε κυβέρνηση. Κι έτσι θα πορεύονται τα πράγματα όσο τα λαϊκά στρώματα δε γυρίζουν μαζικά την πλάτη τους και στους δύο.

Συναντήσεις

Σε δύο συναντήσεις με ιδιαίτερη σημασία, συμμετείχε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας. Η μία αφορούσε σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, όπου εξετάστηκε η πορεία «απελευθέρωσης» του τομέα της ενέργειας και η πορεία της ΔΕΗ στο νέο «ανταγωνιστικό» περιβάλλον. Στην άλλη συμμετείχαν -εκτός του υπουργού - ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα με τους συνεργάτες του. Θέμα της τελευταίας - σύμφωνα με όσα είπαν οι αρμόδιοι - ήταν οι προοπτικές για περαιτέρω έλευση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, μετά την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και του νέου συστήματος αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας.

Με άλλα λόγια, απ' την παραγωγή στην κατανάλωση...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά νομιμοποίηση!

Πεντακάθαρο μήνυμα ασυμβίβαστης και αδιάλειπτης πάλης για την κατάργηση στην πράξη του αντεργατικού τερατουργήματος ήταν η αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Η πράξη της αποχώρησης θέλησε να υπογραμμίσει την κραυγαλέα αντίθεση του Κόμματος, με το βλέμμα, όμως, στην «επόμενη μέρα», όταν, δηλαδή, ο αντεργατικός νόμος θα κρίνεται καθημερινά και σε κάθε τόπο δουλιάς.

Και εδώ ακριβώς στόχευε, «γράφοντας» αγωνιστικές υποθήκες, η παρέμβαση του ΚΚΕ. «Μη νομιμοποιείτε στη συνείδησή σας τους αντεργατικούς νόμους - Μην αποδέχεστε το πισωγύρισμα στον εργασιακό μεσαίωνα - Καταργήστε τους στην πράξη», ήταν το μήνυμα προς την εργατική τάξη, που εκφράστηκε με σαφήνεια από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Δεν ήταν, λοιπόν, μια αβασάνιστη και εντυπωσιοθηρική κίνηση η αποχώρηση του Κόμματος, ούτε, βέβαια, σήμαινε υπεκφυγή και αναχωρητισμό, όπως θα ήθελαν ορισμένοι. Ηταν ένα κάλεσμα αντίστασης, ταξικής συσπείρωσης και αντεπίθεσης. Η στάση αυτή υπαγορευόταν και από τις εκτιμήσεις που κάνει το Κόμμα για το νομοσχέδιο, το οποίο «σαρώνει κυριολεκτικά όσα δικαιώματα άφησε η σκούπα του ΠΑΣΟΚ στους εργαζόμενους» και «μας γυρίζει στο 19ο αιώνα». Η εργατική δύναμη γίνεται πιο φθηνή, αυξάνεται απότομα ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Καταργείται το 8ωρο - 7ωρο, ενισχύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, υπονομεύονται οι συλλογικές συμβάσεις για χάρη των ατομικών! Αποδιοργανώνεται πλήρως η οικογενειακή και ατομική ζωή, καθώς ο εργαζόμενος «θα υπάρχει» για να εργάζεται... Χωρίς δικαιώματα και «πιο παραγωγικά» για το κεφάλαιο. Τίποτα, όμως, δεν έχει κριθεί και πολύ περισσότερο δεν έχει χαθεί, από τη στιγμή που δεν έχει νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να ψήφισε το νομοσχέδιο, αλλά δεν κέρδισε καμιά μάχη, πολύ περισσότερο δεν κέρδισε τον πόλεμο. Η συζήτηση στη Βουλή κατέδειξε ακόμα μια φορά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων, στρατευμένο στην επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Το είπε χωρίς περιστροφές ο Γ. Παπανδρέου: «Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν επιβιώνουμε», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι είναι λαϊκή απαίτηση «οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τολμήσουν σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις πάντως δεν ανήκει, ούτε θα μπορούσε, το ΚΚΕ, το οποίο και σ' αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές της ολομέτωπης επίθεσης, που σαρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, μπαίνει μπροστά για να υπάρξει συνολική απάντηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Είναι ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης προς όφελος των δυνάμεων, που παλεύουν αδιάλλακτα και ασυμβίβαστα τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αυτός ο συσχετισμός δύναμης πρέπει να αλλάξει παντού. Στα σωματεία, στην αγροτιά, στους ΕΒΕ, στη νεολαία, παντού όπου υπάρχουν συμβιβασμένες πλειοψηφίες, που έχουν βάλει πλάτη να περάσουν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Να αλλάξει και στο πολιτικό επίπεδο, με την εγκατάλειψη μαζικά από τους εργαζόμενους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ενίσχυση του ΚΚΕ. Μόνον έτσι μπορεί να οργανωθεί το δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης, που θα οργανώσει τη δική τους αντεπίθεση, για να καταργήσει οριστικά κάθε αντεργατικό νομοθέτημα της Βουλής της πλουτοκρατίας μαζί με την πολιτική της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ