Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πλάτη και στους δύο

Απ' τις πρώτες ...απειλές του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση των νόμων της ΝΔ την περίοδο 1990-1993 ήταν η κατάργηση της διάταξης που αποσυνδέει τις κατώτερες συντάξεις απ' τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ). Την είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου σε συνταξιούχους και αποτέλεσε ένα βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στις μετέπειτα βουλευτικές εκλογές του 1993...

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, αλλά η υπόσχεση έμεινε ανεκπλήρωτη. Οι κινητοποιήσεις και πορείες των συνταξιούχων δεν έφεραν αποτέλεσμα. Κανένα αίτημά τους δεν ικανοποιήθηκε. Και το Μάρτη του 1995 έφαγαν και ξύλο από τις δυνάμεις καταστολής έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου. Και τα κατώτερα όρια των συντάξεων παραμένουν κάπου στα 16,9 ΗΑΕ, ενώ η καθιέρωση της ελεημοσύνης του ΕΚΑΣ δημιούργησε ανισότητες και σε αυτές τις εξαθλιωμένες συντάξεις.

Κάπως έτσι έφτασε το 80% των συνταξιούχων να ζει κάτω απ' το όριο φτώχειας και στο περιθώριο. Γι' αυτό και δεν είναι καθόλου δύσκολο να παριστάνει ο Μάκης (ο Γιακουμάτος) τον προφήτη, για την πρακτική του ΠΑΣΟΚ - αν γίνει κάποτε κυβέρνηση. Κι έτσι θα πορεύονται τα πράγματα όσο τα λαϊκά στρώματα δε γυρίζουν μαζικά την πλάτη τους και στους δύο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ