Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Συζήτηση για τα ναρκωτικά, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ

Στη μάστιγα των ναρκωτικών, το ίδιο απειλητική για τη νεολαία σε κάθε χώρα του κόσμου, θα επικεντρωθεί, μετά από πρωτοβουλία της ΚΝΕ, ένα από τα δεκάδες «εργαστήρια» («workshop» - πρόκειται για ένα από τα είδη των συζητήσεων που καθορίζονται κάθε φορά από τον αριθμό των συμμετοχών) που θα φιλοξενήσει το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, το οποίο διεξάγεται στο Καράκας της Βενεζουέλας, στις 7-15 Αυγούστου.

Η ΚΝΕ ιεραρχεί το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι παγκοσμίως, γι' αυτό και κατέθεσε σχετική πρόταση. Το πολιτικό στίγμα της πρωτοβουλίας της, δίνουν εύστοχα συνθήματα που θα αναρτηθούν σε πανό, στο χώρο που θα γίνει η σχετική εκδήλωση, όπως ότι «Ο καπιταλισμός έχει ανάγκη τα ναρκωτικά, εμείς όχι». Προετοιμάζονται ακόμα σχετικά σκίτσα, που θέτουν προβληματισμό, γενικότερα για τη στάση ζωής που επιλέγει ένας νέος άνθρωπος, ενώ θα αξιοποιηθούν και ενδιαφέροντα για το διάλογο στοιχεία (από τον ΟΗΕ κλπ.)

Ανάμεσα σ' άλλα, η Οργάνωση επιδιώκει να καυτηριάσει τις ψευδαισθήσεις που κάποιοι καλλιεργούν, πως δηλαδή το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τον υποτιθέμενο «διαχωρισμό» σε «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά. Για την ΚΝΕ, η πρόληψη έχει πρωταρχική σημασία. Βέβαια, πρόληψη δεν είναι η ενημέρωση, όπως λίγο - πολύ υποστηρίζουν άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ουσιαστική πρόληψη ενάντια στην εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες, είναι ο αγώνας για την εξάλειψη των αιτιών της τοξικοεξάρτησης: για την εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ψυχαγωγία, για όλους τους νέους ανεξαίρετα.

Οι νέοι κομμουνιστές της Ελλάδας δεν τρέφουν καμιά αυταπάτη για το ότι τα ναρκωτικά αποτελούν ισχυρό όπλο της άρχουσας τάξης για τη χειραγώγηση της νεολαίας. Καμιά αυταπάτη για τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από επίσημα στοιχεία. Χαρακτηριστικά, στο τεύχος 918 του «Οδηγητή» (Ιούνης 2005), αναφέρεται ότι:

  • Το 65% των νέων που ξεκινούν τη χρήση είναι άνεργοι.
  • Το 44% των χρηστών είναι ανειδίκευτοι εργάτες.
  • Περίπου το 25% των χρηστών διέκοψαν το σχολείο πριν το Γυμνάσιο, ενώ το 1/3 διέκοψε πριν το Λύκειο.

Ενώ, απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η αποποινικοποίηση των λεγόμενων «μαλακών» ναρκωτικών οδηγεί στον περιορισμό του προβλήματος είναι το εξής: Μετά τη νομιμοποίηση του χασίς στην Ολλανδία, η χρήση του αυξήθηκε κατά... 250%! Επιπλέον, στη χώρα μας το 79,1% των ναρκομανών ξεκίνησε από τη χρήση κάνναβης...

  • Τα μέλη της ελληνικής αποστολής υποδέχτηκε χτες το απόγευμα στο κτίριο της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας η επιτετραμμένη Μαρία Ινές Φονσέκα. Στη συνάντηση σημειώθηκε μεταξύ άλλων ότι τα μέλη της αποστολής που θα βρεθούν στο Καράκας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά πράγματα για «το μετασχηματισμό που διεξάγεται στη Βενεζουέλα, για τα κοινωνικά προγράμματα που αφορούν διάφορους τομείς όπως αυτόν της Υγείας, της Παιδείας κλπ.». Τέλος επισημάνθηκε ότι τόσο η χτεσινή επίσκεψη όσο και η συμμετοχή στο 16ο ΠΦΝΦ θα ενισχύσει τη ζεστή σχέση που επιδιώκει η πρεσβεία της Βενεζουέλας με τον ελληνικό λαό όπως και ότι μετά την επιστροφή από το Καράκας θα επιδιωχτεί ανταλλαγή εμπειριών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ