ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Συνεχίζουμε για τα δίκια της εργατικής τάξης

«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει, θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα, που για αυτά έχεις λείψει. Θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο».

25 χρόνια μετά τη δολοφονία της ΚΝίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου και οι στίχοι του Γ. Ρίτσου που είναι γραμμένοι στο μνημείο έξω από την πύλη του κάτεργου της ΕΤΜΑ, σήμερα είναι πιο επίκαιροι από ποτέ.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εκατοντάδες εργαζόμενοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την ΕΤΜΑ σε μια εκδήλωση προκειμένου να τιμήσουν την Σ. Βασιλακοπούλου, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ το 1980. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, αντιπροσωπείες από οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καθώς και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

«Τη θυσία της Σωτηρίας τη βάζουμε σημαία στους αγώνες μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν μέσω της ρουσφετολογίας τους ότι μόνος δρόμος είναι το βόλεμα και ο ατομισμός, εμείς απαντάμε με παραδείγματα ηρωισμού και αυταπάρνησης σαν αυτό της συμφοιτήτριας και συντρόφισσας Σωτηρίας. Η θυσία της δεν πήγε χαμένη. Ο καλύτερος φόρος τιμής στο πρόσωπό της είναι η συνέχιση του αγώνα. Η Σωτηρία ζει στους καθημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Θ. Μύρκου, φοιτητής της Παντείου, εκ μέρους της ΠΚΣ.

Εκ μέρους της εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυνε η Χρ. Λαμπούδη. «Οι συνθήκες για να αγωνιστεί κανείς πάντα είναι δύσκολες. Η κυβέρνηση καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ προσπαθεί να ρίξει ταφόπλακα στο 8ωρο, στη μόνιμη σταθερή δουλιά, στα δικαιώματά μας. Εμείς όμως, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δίνουμε και θα δίνουμε καθημερινά μάχες κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μας στείλουν. Η θυσία της Σ. Βασιλακοπούλου που είχε τα ίδια οράματα με μας, δείχνει σε όλους μας το δρόμο του αγώνα».

Από τη χτεσινή εκδήλωση έξω από την ΕΤΜΑ
Από τη χτεσινή εκδήλωση έξω από την ΕΤΜΑ
Από το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος η Β. Μάμαλη, μέλος του ΔΣ τόνισε: «25 χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία της Σ. Βασιλακοπούλου επιμένουμε να θυμόμαστε να τιμάμε τη μνήμη της, συνεχίζοντας ανυποχώρητα τον αγώνα της για τα δίκια της εργατικής τάξης και του λαού μας». «Σήμερα, συνέχισε, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα με κορμό την εργατική τάξη και σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα να αντιπαλέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι θα τιμήσουμε τους ήρωες της τάξης μας. Για μας, η Σ. Βασιλακοπούλου ζει μες στους αγώνες μας».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Κάτω από τον εσταυρωμένο

1. Χριστιανοί επιστήμονες συνεχίζουν τα ιατρικά πειράματα σε μουσουλμάνους κρατουμένους στο Γκουαντανάμο.

2. Κάτω από το σταυρό στο Ιράκ, κυνηγοί κεφαλών μισθοφόροι που έλκουν την καταγωγή τους από τον πάτο της δυτικής κοινωνίας φροντίζουν να είναι πάντα ζεστό το σφαγείο.

3. Χριστιανοί της Σκότλαντ Γιαρντ, μετά το φόνο του νεαρού Βραζιλιάνου στο Λονδίνο, δηλώνουν ανερυθρίαστα πως θα συνεχίζουν να δολοφονούν. Ο καθαγιασμός του φόνου μέσω του σταυρού θα είναι κάποτε το πρώτο κεφάλαιο στο εγκόλπιο του καλού δολοφόνου.

4. Με το σταυρό στο χέρι και μια τυφλότητα άνευ προηγουμένου, οι πάσης φύσεως χριστιανοί πορεύονται χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Η θρησκεία τους, ανεξέλεγκτη, χορεύει στα ερείπια που υπάρχουν και στα άλλα που έρχονται. Δίχως να το καταλάβουν, κάτω από τον Εσταυρωμένο, η Εκκλησία κατάντησε ρωμαϊκή αρένα.

5. Το χειρότερο όμως που εκπορεύεται ως αθώα περιστερά είναι η απειλή προς όλους τους χριστιανούς από κέντρα δύναμης κατεξοχήν χριστιανικά. Απειλή για τη ζωή και τις ελευθερίες τους, για να συμμορφωθούν και όχι απλώς να είναι συνένοχοι, να αποδεικνύουν με πράξεις πως είναι άξια τέκνα της Δύσης.

6. Ετσι φτάσαμε στο εξής παράδοξο: Μακριά από τα χριστιανικά κέντρα της Δύσης, ο Ιησούς γυρίζει ελεύθερος ανάμεσα στους μουσουλμάνους. Αυτοί πάσχουν, σκοτώνονται, ζουν χρόνια τώρα κάτω από την κατοχή των Δυτικών. Πώς είναι δυνατόν ο Ιησούς να είναι μακριά τους;

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θεωρούν «απλή δήλωση» τη μη αναγνώριση

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία, δε συνιστά σε καμία περίπτωση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, δήλωναν προχτές, μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο Μπλερ και Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, η ΕΕ πουλούσε στην Κύπρο φρούδες ελπίδες.

«Ευτυχώς, η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάται από την αναγνώριση της Τουρκίας», δήλωνε συγκρατημένα ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, άμα τη επιστροφή του στη Λευκωσία, εκφράζοντας, παράλληλα, ικανοποίηση από το ταξίδι του στο Λονδίνο.

Μία «απλή» δήλωση...

Μέχρι την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, στις 17 Ιούνη, οι «25» υποστήριζαν ότι θα απαντούσαν στην Αγκυρα αν προχωρούσε σε δήλωση ότι υπογράφει το πρωτόκολλο αλλά δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, πως υπέγραψε με 25 κράτη - μέλη, όταν ζητούσε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Θα εξαρτηθεί από τη δήλωση», λένε σήμερα... Εάν αυτή δεν επηρεάζει την τελωνειακή ένωση, δηλαδή τις εμπορικές συναλλαγές, γίνεται δεκτή, καθώς, όπως ισχυρίζονται μέχρι σήμερα, δεν έχει καμία νομική αξία...

Ωστόσο, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο επισυνάπτεται στο κείμενο του πρωτοκόλλου, χωρίς αντιδράσεις, μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον βήμα από την πλευρά της Τουρκίας, όχι μόνο να μην προχωρήσει σε «συμβιβαστική λύση», αλλά και να απαιτήσει παγίωση της σημερινής κατάστασης.

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη μη τουρκική πτήση, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τύμβου, στην κατεχόμενη Κύπρο, από αεροσκάφος της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας Ιμαίρ, του Αζερμπαϊτζάν, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους... Η εταιρία μάλιστα δήλωσε ότι από Σεπτέμβρη προτίθεται να καθιερώσει τακτικές απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα...

Η ελληνική κυβέρνηση

Διά στόματος της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 98,4», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιδεικνύοντας προκλητικότατη αδράνεια απέναντι στο θέμα, εστιάζοντας απλά και μόνο στην ανάγκη υπογραφής του πρωτοκόλλου. «Ο Τ. Μπλερ επανέλαβε μια γνωστή δήλωση, που ήδη υπήρχε σε σχέση με προηγούμενο κείμενο της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι θέση της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι μία ξεκάθαρη υπογραφή. Συμφώνησε, μάλιστα, ότι αν η Τουρκία περιοριστεί σε μία «απλή» δήλωση, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να αναφέρεται στην τελωνειακή ένωση, «δεν τρέχει τίποτε»!

Ολοι όσοι σήμερα ισχυρίζονται ότι η «απλή» αυτή δήλωση δε σημαίνει τίποτα και δεν υφίσταται νομικά, είναι οι ίδιοι που το Δεκέμβρη δήλωναν κατηγορηματικά ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί «ντε φάκτο αναγνώριση» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτοί που σήμερα λένε ότι σαφώς - για να υπενθυμίσουμε και τις δηλώσεις του Βρετανού προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - και το πρωτόκολλο δε συνιστά αναγνώριση, μήπως στο μέλλον αποφασίσουν ότι τελικά η «απλή» δήλωση έχει νομική ισχύ;

Γεγονός παραμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει στο παιχνίδι της ΕΕ, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τα οικονομικά και γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην Κύπρο, χωρίς να την απασχολεί καθόλου το θέμα της εισβολής και κατοχής.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Φερντί Σογέρ, επανέλαβε ότι βάση διαπραγμάτευσης αποτελεί το «σχέδιο Ανάν», ενώ η ΕΔΕΚ κατήγγειλε τη βρετανική στάση και ζήτησε από την ΕΕ να επέμβει, προκειμένου να «διατηρηθεί η ευρωπαϊκή νομιμότητα και οι αποφάσεις του συμβουλίου»...

31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής:

  • Σήμερα

- Στην Καβάλα, στο λιμάνι, μπροστά στα φέρι μποτ, στις 9 μ.μ., με θέμα: «Μόνιμη, σταθερή δουλιά για όλους. 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο».

-- Στο Πέραμα Ιωαννίνων, στις 9 μ.μ., στην πλατεία, με θέμα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», θα μιλήσει ο Θανάσης Σιμούλης, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Αύριο

- Στη Νεάπολη Κοζάνης, στον πεζόδρομο, στις 8 μ.μ., με θέμα: «60 χρόνια Αντιφασιστική Νίκη και η ιστορία του Βοΐου».

- Στην Πτολεμαΐδα, στην πλατεία, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ενιαίο 12χρονο σχολείο»

- Στη Λευκάδα, στο πάρκο παραλίας, στις 8.30 μ.μ., συζήτηση για τη μάστιγα των ναρκωτικών, με τη συμμετοχή του Θ. Σιμούλη, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ και εκπροσώπου της Θεραπευτικής Κοινότητας «Στροφή» και μουσικό πρόγραμμα.

- Στην Κόρινθο, το Σάββατο και την Κυριακή, στην παραλία Καλάμια, με κεντρικό θέμα «Οι εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και το δικαίωμα στη σταθερή εργασία», την πρώτη μέρα, και εκδήλωση αφιερωμένη στους Χ. Φλωράκη και Α. Παπαγεωργίου, τη δεύτερη. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αφιερώματα και αθλητικές δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7.30 μ.μ. και τις δύο μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ