ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Στους 900 οι νεκροί των πλημμυρών

Associated Press

ΜΟΥΜΠΑΪ.- Μετά τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις, τους πνιγμούς και τις ηλεκτροπληξίες, που κόστισαν τη ζωή κάπου 900 ανθρώπων σε διάστημα δύο βδομάδων στην πόλη Μουμπάι της Ινδίας, χθες σημειώθηκε ένα ακόμα τραγικό περιστατικό: Η φήμη που κυκλοφόρησε στην πόλη περί επερχόμενων τσουνάμι - σεισμικών κυμάτων - οδήγησε εκατοντάδες πανικόβλητους πληγέντες από τις πλημμύρες να αρχίσουν να μετακινούνται μαζικά από τις ακτές προς το εσωτερικό, με αποτέλεσμα 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 7 παιδιών, να ποδοπατηθούν και να βρουν άδικο και φρικτό θάνατο... Αυτή είναι η μοίρα για εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους, σε μια χώρα που προβάλλεται ως αναπτυσσόμενη δύναμη, όπου οι διάφοροι επενδυτές βρίσκουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, και όπου πρακτικά η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμιά αξία.

Χθες πάντως, διασώστες εξακολουθούσαν να αναζητούν επιζώντες, ενώ οι αρχές του ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου Μαχαράστρα έκαναν αγώνα με το χρόνο για να προλάβουν το ξέσπασμα ασθενειών. Τουλάχιστον 40 χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ η κρατιδιακή κυβέρνηση διένειμε βοήθεια, που ήδη έφθασε, κατά υπολογισμούς της, τα 162 εκατ. δολάρια. Μόλις χθες λειτούργησαν εκ νέου τα σχολεία, με σοβαρά προβλήματα λόγω της καταστροφής.

Η περίοδος των μουσώνων φέτος στην Ινδία υπήρξε εξαιρετικά καταστροφική για τη Μαχαράστρα, που είχε πληγεί προηγουμένως από ξηρασία - και αυτό αναμένεται να έχει άσχημες συνέπειες στην αγροτική παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

ΗΠΑ
Νέα επίθεση κατά της Κούβας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενας βετεράνος των ζητημάτων της Λατινικής Αμερικής, επί χρόνια στέλεχος του Κογκρέσου και ο άνθρωπος που επέβλεπε τις περσινές προεδρικές εκλογές στο Ελ Σαλβαδόρ - όπου ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί ακριβώς να κατανοήσει πώς στάθηκε δυνατόν ο υποψήφιος του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), Σαφίκ Χαντάλ, να χάσει - ο Κάλεμπ Μακ Κάρι, χρίστηκε από την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, ως «συντονιστής της Επιτροπής Αρωγής για μία Ελεύθερη Κούβα». Ετσι ονομάζουν την προσπάθεια ανατροπής του σοσιαλισμού στην Κούβα, που ο ίδιος ο λαός της γνωρίζει και υπερασπίζεται για τα τεράστια επιτεύγματα που έχει καταφέρει σε πολλούς τομείς.

Οπως προσδιορίζουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, κύρια αποστολή του Μακ Κάρι είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανατροπή. Η Ράις ανακοινώνοντας το διορισμό του Μακ Κάρι στη θέση του συντονιστή, περιστοιχιζόμενη από Αμερικανούς αξιωματούχους και Κουβανούς «αντιφρονούντες» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έβγαλε όλη τη χολή της λέγοντας ότι στόχος της προσπάθειας είναι «η επίσπευση του τέλους της τυραννίας του Κάστρο»... αφού «για σχεδόν 50 χρόνια το καθεστώτος Κάστρο έχει καταδικάσει τον κουβανικό λαό στην τραγική μοίρα της καταπίεσης και της φτώχειας». Βέβαια, η Ράις «ξεχνάει» το απάνθρωπο εμπάργκο που πλήττει τον κουβανικό λαό, που παρ' όλα αυτά έχει κατακτήσεις που ζηλεύουν και τα δήθεν αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.

Πάντως η νέα επεμβατική προσπάθεια των ΗΠΑ είναι «εξοπλισμένη» και με σχέδιο δράσης ύψους 59 εκατομμυρίων δολαρίων», ώστε να επισπευστεί η «κατάρρευση σε πολλά μέτωπα» όπως λέγεται, με ενίσχυση της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών», ένταση του εμπάργκο και περισσότερη προπαγάνδα. Ετσι ελπίζουν... υπολογίζοντας στους ελάχιστους μισθοφόρους που διαθέτουν στην Κούβα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τη χαλάρωση των νομικών περιορισμών σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση της χρήσης εμβρυακών βλαστοκυττάρων για ερευνητικούς σκοπούς ζήτησε χτες ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, Μπιλ Φριστ, λέγοντας πως η υπόθεση «δεν είναι θέμα θρησκευτικής πίστης, αλλά επιστήμης» που κυοφορεί ελπίδες για τη μελλοντική θεραπεία ανίατων, σήμερα, ασθενειών.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η καταμέτρηση του 1/3 των εκλογικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που διεξήχθη προχτές στην Ουγκάντα για την ελεύθερη δράση και συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων στη χώρα δείχνουν το 89,6% των ψηφοφόρων ένθερμο υποστηριχτή της πολυκομματικής δημοκρατίας.

ΒΙΝΤΙΑΝ.-- Στην προώθηση αντιτρομοκρατικών μέτρων, την απαλλαγή των Στενών της Μάλακα από την πειρατεία και την αποτροπή ή αναχαίτιση πολέμων μέσω προληπτικής διπλωματίας συμφώνησαν χτες δεκάδες αξιωματούχοι των 10 χωρών - μελών του ASEAN και του 15μελούς περιφερειακού φόρουμ του οργανισμού, κατά την ολοκλήρωση της διάσκεψης της οργάνωσης για την ασφάλεια στο Λάος.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες από την έκρηξη βόμβας στη Σριναγκάρ. Παράλληλα, ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ δήλωνε ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» με την Ινδία συνεχίζεται «κανονικά».

ΜΟΣΧΑ.-- Ο ιός της γρίπης των πουλερικών, που εντοπίστηκε σε πτηνά στη Σιβηρία είναι ο Η5Ν1, που μεταδίδεται στον άνθρωπο, ανακοίνωσε χτες η ομοσπονδιακή Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ρωσίας. Η ασθένεια έχει κοστίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές στη Νοτιοανατολική Ασία τα τελευταία δύο χρόνια.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Συνάντηση είχαν χτες ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα και ο πρόεδρος του κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγκέλι Ντούλε, με αντικείμενο πιθανή συνεργασία τους για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Αλβανίας. Ωστόσο, αυτή ίσως δε σχηματιστεί πριν το Σεπτέμβρη.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενας πρώτος αντίπαλος του Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ-

Την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε χτες, ο Αϊμάν Νουρ, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος «Γκνταντ». Ο Νουρ κατέθεσε χτες στις αρμόδιες αρχές την αίτηση υποψηφιότητάς του. Μέχρι στιγμής, δεδομένου του μποϊκοτάζ που έχουν ανακοινώσει τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενα για τις αλλαγές «βιτρίνας», όπως υποστηρίζουν, στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα, ο Νουρ δεν αποκλείεται να είναι ο μοναδικός, αξιοπρόσεκτος, αντίπαλος του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο νυν Αιγύπτιος Πρόεδρος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την πέμπτη συνεχόμενη θητεία του, την Πέμπτη.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
«Ψυχροπολεμικό» κλίμα...

ΜΙΝΣΚ.--

Κλιμακώνεται διαρκώς η κρίση στις διμερείς σχέσεις Λευκορωσίας και Πολωνίας. Την Πέμπτη η πολωνική κυβέρνηση απέσυρε τον πρεσβευτή της από τη γειτονική της χώρα, ενώ διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη του επικεφαλής μιας οργάνωσης της πολωνικής μειονότητας στη χώρα, που απελευθερώθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η οργάνωση της πολωνικής μειονότητας στη χώρα έχει καταστεί «εργαλείο» ενός «βρώμικου πολέμου» εναντίον του, που έχει ως καταληκτικό στόχο άλλη μια «αλλαγή καθεστώτος» στη χώρα. Οι δύο χώρες έχουν απελάσει διπλωμάτες η μια της άλλης τους τελευταίους μήνες.

Η λευκορωσική εφημερίδα «Respublika» έγραφε χτες ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξτρεμιστική πτέρυγα της Ενωσης των Πολωνών στη Λευκορωσία επιχειρεί να διασπάσει την οργάνωση, ισχυριζόμενη ότι υπερασπίζεται τα μειονοτικά δικαιώματα, αλλά στην πραγματικότητα σύροντας την Ενωση σε πολιτικές περιπέτειες και συγκρούσεις... είναι προφανές ότι ορισμένες δυνάμεις εντός Πολωνίας ενδιαφέρονται πολύ για όλα αυτά... προσπαθούν να καταστήσουν (την Ενωση) σε υπάκουη μαριονέτα που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα βρώμικο πολιτικό παιγνίδι». Ενώ η εφημερίδα «Belarusskaya Delovaya Gazeta» έκανε λόγο για «αντιλευκορωσική υστερία»...

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ - ΗΠΑ
Αντεγκλήσεις

ΤΜΠΙΛΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Αντεγκλήσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας προκάλεσε χτες για άλλη μια φορά η καθυστερούμενη εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις βάσεις που διατηρούν στη χώρα. Χτες, η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Σαλώμη Ζουραμπισβίλι δήλωσε ότι η ηγεσία της χώρας «ενδιαφέρεται εντόνως για την απόσυρση (σ.σ. το κλείσιμο) των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο Μπατούμι και το Αχαλκακάκι όπως προβλέπουν οι διμερείς συμφωνίες» - σχολιάζοντας τις ρωσικές διαμαρτυρίες ότι εμποδίζεται η μεταφορά του ρωσικού εξοπλισμού.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που μετέδιδε το αμερικανικό «Radio Free Europe/Radio Liberty» ανέφεραν ότι υπάρχουν υπόνοιες πως ο στρατός της Γεωργίας ίσως ετοιμάζεται να επέμβει στη Νότια Οσετία για να καταστείλει οριστικά την προσπάθεια αυτονόμησής της, παρά τη δέσμευση του Μιχαήλ Σαακασβίλι να παρέχει στην περιοχή «την ευρύτερη δυνατή αυτονομία».

  • Εντονες διαμαρτυρίες και την αγανάκτησή της στη διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χτες η Μόσχα, λόγω της προβολής αυτήν τη βδομάδα συνέντευξης του Σάμιλ Μπασάγεφ - του Τσετσένου αυτονομιστή που δηλώνει υπερηφάνως «τρομοκράτης» και του αποδίδεται η ευθύνη για τη σφαγή στο Μπεσλάν - από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ