ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η διέξοδος στον αγώνα!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για το μεγάλο πρόβλημα του νομού

Αμεσα αιτήματα προς την κυβέρνηση, θέτει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για την ανακούφιση των αγροτών
Αμεσα αιτήματα προς την κυβέρνηση, θέτει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για την ανακούφιση των αγροτών
Κάλεσμα στους αγρότες και το λαό της περιοχής να αγωνιστούν για να επιβάλουν μια φιλολαϊκή πολιτική, που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της λειψυδρίας, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Καλεί, δε, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να πρωτοστατήσουν σ' αυτόν τον αγώνα και στην προσπάθεια για το χτίσιμο του Λαϊκού Μετώπου, που είναι η μοναδική πολιτική πρόταση που θα δώσει απάντηση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι και οι σημερινοί κυβερνώντες της ΝΔ, όπως και οι προκάτοχοί τους, επιχειρούν πάλι να στρέψουν σε αντιπαράθεση τους Λαρισαίους αγρότες με τους Καρδιτσιώτες, ή ακόμα και μεταξύ χωριών του νομού, για να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

Και υπογραμμίζει: «Το ΚΚΕ έγκυρα και επανειλημμένα είχε τονίσει ότι η λειψυδρία οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις με την ΕΕ. Το ΚΚΕ διεκδικούσε και πίεζε τις κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα να διαθέτουν κονδύλια για το σχεδιασμό της ορθολογικής αξιοποίησης, ανάπτυξης και προστασίας των υδάτινων πόρων της χώρας με την κατασκευή έργων υποδομής που θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθήκευαν τα νερά της βροχής, θα προστάτευαν από απώλειες τα αρδευτικά δίκτυα. Οπως καλούσε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, έτσι καλεί και τη σημερινή της ΝΔ να μην αξιοποιήσει τη λειψυδρία για να περιορίσει τις αγροτικές καλλιέργειες, να μην ξεκληρίσει και άλλους μικρομεσαίους αγρότες, να μην επιβάλει δυσβάσταχτες τιμές στο νερό ύδρευσης και άρδευσης μέσω των εξαγγελιών για "απαγόρευση υπεράντλησης" και "τιμολόγηση της υπερκατανάλωσης"».

Στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στον αγώνα διεκδίκησης των αναγκαίων έργων, επισημαίνει πως αυτά δεν προχωρούν, γιατί η ΝΔ συνταυτίζεται με τις επιλογές της ΕΕ, που θέλουν τον περιορισμό της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Χαρακτηρίζει, επίσης, υποκριτικό το «ενδιαφέρον» του ΠΑΣΟΚ, αφού συμφωνεί απόλυτα με τις επιλογές της ΕΕ και σημειώνει ότι ευθύνες βαρύνουν και τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ του νομού και όσους Αιρετούς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων συνέβαλαν με την αποδοχή της «άνυδρης» πολιτικής ή δεν αντιπάλεψαν τις αντιαγροτικές πολιτικές και δε στήριξαν τα αιτήματα για τα έργα που ζητούσαν οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους.

Καταλήγοντας η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, θέτει ως άμεσα αιτήματα που θα προωθήσει προς επίλυση στην κυβέρνηση για την ανακούφιση και την προοπτική των αγροτών τα εξής:

  • Την άμεση χρηματοδότηση και έναρξη κατασκευής μικροφραγμάτων και εκσυγχρονισμό των δικτύων και καναλιών.
  • Την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την κατασκευή ή ολοκλήρωση των φραγμάτων και των αρδευτικών δικτύων Ανω Ρου του Αχελώου, Σμοκόβου, Πύλης, Μουζακίου, Ενιππέα, Καλούδα, Αγιονερίου, Λιβαδίου, του Ταμιευτήρα της Κάρλας, και άλλων μικρότερων π.χ. στον Πηνειό.
  • Να γίνουν άμεσα επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού καθ' οδόν.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων νερών, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Αμεση και πλήρη αποζημίωση των αγροτών, η παραγωγή των οποίων είχε πληγεί τα προηγούμενα χρόνια από την ξηρασία.
  • Τη διευκόλυνση των πληγέντων παραγωγών από την ΑΤΕ σε νέα και παλαιά χρέη χωρίς επιβαρύνσεις.
  • Η ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στους αγρότες, ώστε να ποτίζουν όταν και όσο χρειάζεται τα χωράφια τους.
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΠΟΛΙΧΝΗ
Διακόπηκε η υδροδότηση!

Πάνω στις πλάτες των κατοίκων των συνοικισμών Νικόπολης και Ανθόκηπων στους Δήμους Σταυρούπολης και Πολίχνης αντίστοιχα, εκδηλώνεται άλλη μια πτυχή της αντιλαϊκής πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ξεπουλά τα πάντα, ακόμη και το κοινωνικό αγαθό του νερού.

Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι των δύο συνοικισμών, καλύπτουν τις ανάγκες τους για νερό από υδροφόρες του στρατού και αγοράζοντας εμφιαλωμένα νερά. Η υδροδότησή τους από το ιδιωτικό δίκτυο ύδρευσης διακόπηκε διότι το νερό κρίθηκε ακατάλληλο. Φορείς και κάτοικοι, φοβούνται ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έχει μολυνθεί από φυτοφάρμακα, ιδιαίτερα μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε πέρσι στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της ΔΙΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη και είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή επικίνδυνων τοξικών υλικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανάλυση ιδιωτικού εργαστηρίου που ενισχύει τους φόβους τους. Το ενδεχόμενο μόλυνσης ή όχι του υδροφόρου ορίζοντα, αναμένεται να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έχουν σταλεί δείγματα νερού για ειδικές χημικές εξετάσεις.

Πάντως, από τις 12 Ιούλη η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας ενημέρωσε τον Β. Κεφαλίδη, ιδιοκτήτη των γεωτρήσεων από τις οποίες τροφοδοτούνται με νερό οι οικισμοί Νικόπολης και Ανθόκηπων, να διακόψει την υδροδότηση για προληπτικούς λόγους.

Οι δύο οικισμοί από το 1965, όταν ακόμη ήταν εκτός σχεδίου, μέχρι και σήμερα, υδροδοτούνται από τις γεωτρήσεις του Β. Κεφαλίδη, με δίκτυο υποδομών το οποίο δημιουργήθηκε με χρήματα των ίδιων των κατοίκων. Εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια παλεύουν να ενταχθούν στο δίκτυο υδροδότησης της Εταιρίας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Μάλιστα δίπλα από τους οικισμούς τους περνά κεντρικός αγωγός ύδρευσης της ΕΥΑΘ. Ομως, οι κάτοικοι συνεχίζουν να υδροδοτούνται από το ιδιωτικό δίκτυο παρά τους κινδύνους που πλέον απειλούν και την υγεία τους, διότι η ΕΥΑΘ αρνείται να επωμιστεί το κόστος για την ένταξη των δύο οικισμών στο δίκτυό της.

Το θέμα έφερε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πολίχνης, το βράδυ της Πέμπτης, η παράταξη «Δημοτική Συνεργασία», απαιτώντας να σταματήσει άμεσα ο αποκλεισμός των δύο οικισμών από το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας, Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Θεοδωρίδης πρότεινε να δοθεί λύση από την ΕΥΑΘ ΑΕ με την αξιοποίηση του υπάρχοντος δικτύου των δύο οικισμών, και αν χρειαστεί με την επέκτασή του. Επίσης μέχρι να λυθεί οριστικά το θέμα, να τοποθετηθούν υπαίθριες βρύσες στους δύο οικισμούς που θα τροφοδοτούνται από νερό της ΕΥΑΘ.

ΔΡΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΙΛΚΙΣ
Προκαλεί θανατηφόρα δυστυχήματα

Την έγκριση πιστώσεων για την επιδιόρθωσή του ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Την έγκριση διάθεσης πίστωσης 100.000 ευρώ για τη σύνταξη μελέτης και 4,3 εκατ. ευρώ για την ασφαλτόστρωση της παλιάς Εθνικής Οδού (ΠΕΟ) Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού σημειώνουν ότι τα παραπάνω κονδύλια ζητά για έγκριση η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρουν: Οπως επισημαίνεται και από το Δήμο Καλλιθέας, υπάρχουν σημεία επί της εν λόγω Εθνικής Οδού που πλημμυρίζουν, όπως και ότι το οδόστρωμα σε όλο το μήκος της είναι σε επικίνδυνη κατάσταση, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών και πολλές φορές θανατηφόρων ατυχημάτων. Προσθέτουν επίσης ότι ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά από τους κατοίκους τόσο του Δήμου Καλλιθέας, όσο και των όμορων Δήμων, δημιουργώντας τους σοβαρό πρόβλημα.

«Επειδή το τίμημα στην άσφαλτο των εθνικών οδών είναι μεγάλο και υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ερωτάται ο υπουργός αν θα εγκρίνει και θα διαθέσει τα κονδύλια αυτά για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα.

ΔΟΕ
Καθυστερούν οι αποσπάσεις

Να εξεταστούν άμεσα οι αιτήσεις για απόσπαση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ). Οπως επισημαίνει, παρά το ότι έχουμε φτάσει τέλος Ιούλη και σε ένα μήνα ανοίγουν τα σχολεία, το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) δε συνεδρίασε ακόμη για να εξετάσει τις αιτήσεις για απόσπαση 5.000 περίπου εκπαιδευτικών, από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι εκκρεμεί η ανακοίνωση των αποσπάσεων στα Γραφεία Εκπαίδευσης και στους διάφορους φορείς. Η ΔΟΕ σημειώνει ότι η καθυστέρηση αυτή θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών, αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ