Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η διέξοδος στον αγώνα!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για το μεγάλο πρόβλημα του νομού

Αμεσα αιτήματα προς την κυβέρνηση, θέτει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για την ανακούφιση των αγροτών
Αμεσα αιτήματα προς την κυβέρνηση, θέτει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για την ανακούφιση των αγροτών
Κάλεσμα στους αγρότες και το λαό της περιοχής να αγωνιστούν για να επιβάλουν μια φιλολαϊκή πολιτική, που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της λειψυδρίας, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Καλεί, δε, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να πρωτοστατήσουν σ' αυτόν τον αγώνα και στην προσπάθεια για το χτίσιμο του Λαϊκού Μετώπου, που είναι η μοναδική πολιτική πρόταση που θα δώσει απάντηση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι και οι σημερινοί κυβερνώντες της ΝΔ, όπως και οι προκάτοχοί τους, επιχειρούν πάλι να στρέψουν σε αντιπαράθεση τους Λαρισαίους αγρότες με τους Καρδιτσιώτες, ή ακόμα και μεταξύ χωριών του νομού, για να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

Και υπογραμμίζει: «Το ΚΚΕ έγκυρα και επανειλημμένα είχε τονίσει ότι η λειψυδρία οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις με την ΕΕ. Το ΚΚΕ διεκδικούσε και πίεζε τις κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα να διαθέτουν κονδύλια για το σχεδιασμό της ορθολογικής αξιοποίησης, ανάπτυξης και προστασίας των υδάτινων πόρων της χώρας με την κατασκευή έργων υποδομής που θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθήκευαν τα νερά της βροχής, θα προστάτευαν από απώλειες τα αρδευτικά δίκτυα. Οπως καλούσε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, έτσι καλεί και τη σημερινή της ΝΔ να μην αξιοποιήσει τη λειψυδρία για να περιορίσει τις αγροτικές καλλιέργειες, να μην ξεκληρίσει και άλλους μικρομεσαίους αγρότες, να μην επιβάλει δυσβάσταχτες τιμές στο νερό ύδρευσης και άρδευσης μέσω των εξαγγελιών για "απαγόρευση υπεράντλησης" και "τιμολόγηση της υπερκατανάλωσης"».

Στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στον αγώνα διεκδίκησης των αναγκαίων έργων, επισημαίνει πως αυτά δεν προχωρούν, γιατί η ΝΔ συνταυτίζεται με τις επιλογές της ΕΕ, που θέλουν τον περιορισμό της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Χαρακτηρίζει, επίσης, υποκριτικό το «ενδιαφέρον» του ΠΑΣΟΚ, αφού συμφωνεί απόλυτα με τις επιλογές της ΕΕ και σημειώνει ότι ευθύνες βαρύνουν και τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ του νομού και όσους Αιρετούς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων συνέβαλαν με την αποδοχή της «άνυδρης» πολιτικής ή δεν αντιπάλεψαν τις αντιαγροτικές πολιτικές και δε στήριξαν τα αιτήματα για τα έργα που ζητούσαν οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους.

Καταλήγοντας η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, θέτει ως άμεσα αιτήματα που θα προωθήσει προς επίλυση στην κυβέρνηση για την ανακούφιση και την προοπτική των αγροτών τα εξής:

  • Την άμεση χρηματοδότηση και έναρξη κατασκευής μικροφραγμάτων και εκσυγχρονισμό των δικτύων και καναλιών.
  • Την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την κατασκευή ή ολοκλήρωση των φραγμάτων και των αρδευτικών δικτύων Ανω Ρου του Αχελώου, Σμοκόβου, Πύλης, Μουζακίου, Ενιππέα, Καλούδα, Αγιονερίου, Λιβαδίου, του Ταμιευτήρα της Κάρλας, και άλλων μικρότερων π.χ. στον Πηνειό.
  • Να γίνουν άμεσα επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού καθ' οδόν.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων νερών, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Αμεση και πλήρη αποζημίωση των αγροτών, η παραγωγή των οποίων είχε πληγεί τα προηγούμενα χρόνια από την ξηρασία.
  • Τη διευκόλυνση των πληγέντων παραγωγών από την ΑΤΕ σε νέα και παλαιά χρέη χωρίς επιβαρύνσεις.
  • Η ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στους αγρότες, ώστε να ποτίζουν όταν και όσο χρειάζεται τα χωράφια τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ